Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic organizează conferința „Efectele Legii nr. 212/2018 în activitatea instanțelor și a justițiabililor. Principalele modificări aduse Legii contenciosului administrativ”.
Evenimentul va avea loc pe 13 decembrie 2018 la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, sala Aula Carol I, Str. Ion Ghica nr. 4, Sector 3, București.
Prezentare:
Legea nr. 212/2018 pentru modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 și a altor acte normative (denumită, în continuare, „Legea nr. 212/2018”) a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 658 din 30 iulie 2018. Modificările aduse prin această lege au intrat în vigoare în data de 2 august 2018.
Obiective principale ale acestui act normativ
Important sunt: reducerea duratei de soluționare a litigiilor; echilibrarea volumului de activitate între secțiile instanțelor și între instanțe; crearea premiselor legale pentru respectarea în mod real a dreptului cetățenilor de acces la justiție și de soluționare a litigiilor într-un termen rezonabil.
Noile norme procedurale se aplică numai proceselor începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 212/2018 (respectiv după data de 2 august 2018).
Procesele în curs de judecată rămân supuse legii în vigoare la data introducerii cererii, în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă, la care face trimitere Legea nr. 554/2004 ca norme de completare, în măsura în care regulile procesual civile nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autoritățile publice, pe de o parte, și persoanele vătămate în drepturile sau interesele lor legitime, pe de altă parte.
Prin toate aceste modificări au fost aduse unele dintre clarificările îndelung așteptate de practicienii dreptului și justițiabili, împreună cu o serie de soluții menite să asigure deblocarea sistemului judiciar și judecarea cât mai rapidă a cauzelor de contencios administrativ.
Teme de dezbatere:
– Modificări privind procedura plângerii prealabile
– Partajarea competenței judiciare privind contractele administrative și consecințe asupra procedurii plângerii prealabile
– Accelerarea procedurii de judecată a litigiilor de contencios administrativ
– Principalele modificări aduse Legii nr. 101/2016 și Codului de procedură fiscală
Vorbitori:
Robert-Marius Cazanciuc, președinte, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, Senatul României - „Modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, exemplu de bune practici în elaborarea actelor normative”
Prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Jud. Adina Ghiță, Tribunalul Municipiului București, Secția a II-a contencios administrativ și fiscal - „Soluții legislative pentru unele probleme de practică neunitară incidente în aplicarea Legii contenciosului admnistrativ nr. 554/2004 înainte de modificări”
Jud. Eugenia Marin, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal - „Modificările aduse Legii nr. 101/2016 și Codului de procedură fiscală prin Legea nr. 212/2018”; „Noutățile aduse reglementării procedurii prealabile în materia contenciosului administrativ prin Legea nr. 212/2018”
Conf. univ. dr., av. Cristian Clipa, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – „Despre răspunderea patrimonială și despre raporturile de solidaritate pasivă în litigiile de contencios administrativ”
Jud. Ionel Florea, Curtea de Apel București, Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal - „Noua reglementare a competenței de judecată în materia contenciosului administrativ”
Conf. univ. dr. Iuliana Rîciu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal - „Suspendarea executării actelor administrative din perspectiva Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, modificată și completată prin Legea nr. 212/2018”
Lector univ. dr., jud. Liviu Zidaru, Curtea de Apel București, Secția a IV-a civilă (și, anterior, la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal) – „Modificările aduse Legii contenciosului administrativ prin Legea nr. 212/2018 dintr-o perspectivă procedurală”
Agendă:
09,00-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee
09,30-11,30: Sesiunea I
Robert-Marius Cazanciuc, președinte, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, Senatul României – Modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, exemplu de bune practici în elaborarea actelor normative
Conf. univ. dr., av. Cristian Clipa, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – Despre răspunderea patrimonială și despre raporturile de solidaritate pasivă în litigiile de contencios administrativ
Jud. Adina Ghiță, Tribunalul Municipiului București, Secția a II-a contencios administrativ și fiscal – Soluții legislative pentru unele probleme de practică neunitară incidente în aplicarea Legii contenciosului admnistrativ nr. 554/2004 înainte de modificări
11,30-12,00: Business networking coffee break
12,00-14,00: Sesiunea a II-a
Conf. univ. dr., jud. Iuliana Rîciu, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal – Suspendarea executării actelor administrative din perspectiva Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, modificată și completată prin Legea nr. 212/2018
Jud. Ionel Florea, Curtea de Apel București, Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal – Noua reglementare a competenței de judecată în materia contenciosului administrativ
14,00-15,00: Business lunch & networking
Jud. Eugenia Marin, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal – Modificările aduse Legii nr. 101/2016 și Codului de procedură fiscală prin Legea nr. 212/2018
15,00-16,30: Sesiunea a III-a
Jud. Eugenia Marin, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal - Noutățile aduse reglementării procedurii prealabile în materia contenciosului administrativ prin Legea nr. 212/2018
Prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Lector univ. dr., jud. Liviu Zidaru, Curtea de Apel București, Secția a IV-a civilă (și, anterior, la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal) – Modificările aduse Legii contenciosului administrativ prin Legea nr. 212/2018 dintr-o perspectivă procedurală
Audiența: Magistrați; avocați; juriști din companii și instituții; executori judecătorești; practicieni în insolvență; asociații patronale și profesionale; ONG-uri cu profil juridic; mass-media
Taxa de participare este în valoare de 200 lei + TVA și include:
– Participarea la toate sesiunile evenimentului
– Participarea la pauzele de cafea și la prânz
– Documentația oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor
– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni
Evenimentul va avea loc joi, 13 decembrie 2018, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României).

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare - Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.
Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.