[EduDoR] Cenușăreasa educației

2 apr. 2016
Vizualizari: 1156
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol publicat în revista Dor.

Ce este și ce face Institutul de Științe ale Educației, una dintre cele mai importante instituții publice, de care probabil n-ai auzit niciodată.

Text și fotografie de Sorana Stănescu

hol

 

Institutul de Științe ale Educației în zece puncte:

• Institutul de Științe ale Educației (IȘE) e singura instituție publică de cercetare în educație din România.

• Scopul IȘE e să cerceteze fenomene și schimbări în educație – de la abandon școlar, la rezultatele simulărilor, la metode noi – și să propună soluții.

• Institutul a fost înființat în 1952, apoi desființat de Ceaușescu 30 de ani mai târziu, din cauza unui program de tehnici yoga ale cărui detalii se cunosc prea puțin.

• IȘE coordonează elaborarea planurilor cadru și a programelor școlare în învățământul preuniversitar.

• După ’90, cercetătorii IȘE au inițiat rapoarte asupra asupra sistemului de învățământ și au introdus indicatori de evaluare chiar înainte ca ei să devină obligatorii la nivel european.

• Rezultatele muncii lor nu sunt întotdeauna folosite: dacă nu convin, unele rapoarte sunt ignorate de minister, iar altele nu ajung la toți profesorii din lipsa fondurilor.

• În ultimii ani, institutul trebuie să răspundă tot mai multor petiții publice și solicitări de la ministerul Educației, ceea ce diminuează timpul destinat cercetării.

• Bugetul IȘE a scăzut față de 2015, bani pentru un abonament la baze de date de specialitate și pentru participarea la conferințe internaționale nu există.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

• Pentru prima dată, planurile cadru la gimnaziu propuse de ei au fost intens dezbătute public și contestate de o comisie suplimentară numită de ministrul Educației.

• Nivelul discuțiilor i-a convins pe specialiștii IȘE că trebuie să înceapă să comunice și pentru publicul larg, deoarece curriculumul este un bun al tuturor.

Pe un panou din holul clădirii, printre desene cu floarea soarelui și picături de ploaie, e o coală portocalie pe care un copil de 10 ani a scris cu carioca verde și litere perfect aliniate: „Institutul de Științe ale Educației este un loc unde lucrează mulți oameni. Aceștia, prin munca depusă, ajută ca școala să fie mai interesantă, profesorii să fie mai buni, iar copiii să se gândească cu drag la școală.”

Mesajul a fost scris toamna trecută de Silvia, când, la sărbătoarea a 25 de ani de activitate, câțiva dintre cercetători s-au gândit să le ceară copiilor lor să descrie institutul. Mama Silviei, Irina Horga, 43 de ani, e mândră de cum a evoluat înțelegerea fiicei asupra serviciului ei. Prima dată când a călcat în institut, pe la trei ani, Silvia a întrebat unde sunt copiii. „I-am explicat atunci că fie mergem noi la copii, fie ajungem la ei prin cărțile noastre”, spune Horga.

Cuvintele Silviei sunt probabil cele mai calde dintre cele spuse despre institut în ultimele luni, când criticile au curs din toate direcțiile odată cu dezbaterea despre stabilirea planului cadru la gimnaziu, adică documentul care cuprinde materiile de studiu și numărul de ore alocat fiecăreia. IȘE a coordonat grupul de lucru care a elaborat planurile cadru, așa cum a făcut-o și în trecut, doar că de data asta propunerile lor – singurele care sunt oficial luate în calcul de minister – au fost contrate public și vehement de mai multe grupuri.

Citiți articolul integral în revista DoR.

[EduDoR] Cenușăreasa educației was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: