Educaţia juridică în programa școlară

24 iul. 2017
Vizualizari: 1584

Sesizăm pe zi ce trece că lipsa unei educații financiare și juridice în școli, atât în perioada post-decembristă, cât și în anii care au urmat, ne-au adus în impasul de astăzi: numeroase falimente, credite de consum, care nu pot fi acoperite, mii de procese cu băncile, foarte multe procese în instanțe, penitenciare suprapopulate, familii distruse.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a sesizat carențele educației din școlile românești și propune introducerea în programa școlară a unei noi materii: Educație juridică.

„Elevii vor studia în școli despre Constituția României, procesul legislativ, funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, dar și despre combaterea corupției. Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au elaborat un protocol care va sta la baza educației juridice în școli, a anunțat duminică instituția condusă de Tudorel Toader”, scrie azi Cotidianul.

Conflictul de interese, unul din capetele de acuzare din procesele în care sunt implicati functionarii publici, intră într-o nouă etapă.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea prin care este desființată noțiunea de conflict de interese pentru funcționarii publici și este înlocuită cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, după ce Curtea Constituțională a decis că actul este constituțional. (…) Legea a fost contestată la CCR de către PNL și PMP, însă în iunie judecătorii au decis că ea este constituțională, fiind trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare”, notează azi News.ro.

Ar mai fi de amintit că proiectul de Lege pentru modificarea art. 301 și art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, a adoptat de Camera Deputaților, cu 187 de voturi „pentru”, 79 de voturi „împotrivă” și 6 abțineri.

Suntem cu toții conștienți că alimentele care ajung pe piața românească nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate. InfoCons – Asociația pentru Protecția Consumatorilor a făcut recent un studiu care ne relevă tocmai acest fapt.

„În contextul scandalului european privind dublul standard de calitate la alimente, o analiză comparativă făcută de o asociație pentru protecția consumatorilor arată că produsele care ajung la români sunt mai slabe din punct de vedere nutrițional și conțin mai multe grăsimi decât cele care ajung în vestul Europei, deși prețul este la fel sau mai mare. De astfel de produse au parte românii, potrivit celui mai recent studiu făcut de InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor, care a identificat diferențe în lista de ingrediente și la valorile nutriționale după ce a analizat produse similare din alte trei țări precum: Marea Britanie, Spania și Franța.  Specialiștii nu au fost deloc surprinși de rezultatele studiului comparativ și spun că diferențierile, care apar din start, din etichetare, nu se justifică, în condițiile în care prețurile sunt similare în Europa de Vest și Europa de Est”, scrie azi Adevărul.

Dar nu numai unele produse alimentare sunt de o calitate îndoielnică în România. Aerul din anumite zone ale Bucureștilor și din unele localități din țară este irespirabil.

„Bucureștenii inhalează cianuri! Deșeuri toxice descoperite la groapa Glina! Deși a fost suspendată activitatea gropii de gunoi Glina de catre Garda Națională de Mediu, aceasta continuă să funcționeze și să polueze nestingherită sub nasul autorităților”, arată News.ro.

„Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieșene a adus la groapa de gunoi de lângă București reziduuri cu cianuri și alte substanțe periculoase”, mai scrie News.ro.

Recent, locuitorii din comunele Glina, Popești-Leordeni și cei din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) au făcut un nou apel public către autorități, pentru ca acestea să stopeze poluarea aerului și a pânzei freatice.

La est de România, în Republica Moldova, se pune problema suspendării ajutoarelor care vin din partea UE pentru pregătirea țării pentru un viitor parcurs european al țării.

Adevărul, citând Rossia24, redă azi punctul de vedere al președintelui prorus al Moldovei, Igor Dodon, în această chestiune: Întrebat de jurnaliștii ruși ce va face dacă UE va suspenda finanțarea din cauza retoricii sale proruse, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova se poate descurca și fără de banii Uniunii Europene. În acest sens, șeful statului a făcut referire la perioada 2001-2009, atunci când a fost parte a echipei comuniștilor, iar Chișinăul ar fi rezistat fără sprijinul financiar din exterior. Potrivit lui Dodon, cetățenii nu au simțit pe pielea lor banii veniți din UE din 2009 încoace, de când la guvernare se află forțele proeuropene.  „Sunt convins că putem face bani și de sine stătător. Putem produce anumite mărfuri solicitate pe piața Uniunii Economice Euroasiatice. Să stăm în genunchi în fața Occidentului, iar paralel să primim de la ei condiționări dure, majorarea vârstei de pensionare sau admiterea căsătoriilor între persoanele de acelați sex. Pentru ce ne trebuie asta? Eu cred că vom găsi ieșire din această situație”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Rossia24”. 

Ar mai fi de amintit că recent Parlamentul Moldovei a cerut armatei ruse să părăsească teritoriul Moldovei. Reacția oficialilor ruși nu a întârziat să apară. „Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a reacționat dur vineri față de declarația adoptată de parlamentarii moldoveni, care au cerut retragerea trupelor ruse din țară. Oficialul rus le-a amintit moldovenilor de războiul din 2008 din Georgia, atunci când Rusia a atacat această țară în urma tentativei de a înlătura trupele ruse din Osetia de sud”, relatează Deschide.md, citat de Cotidianul.

„Apropo, atunci când georgienii i-au atacat pe civilii și pacificatorii ruși din Osetia de Sud, parlamentarii au cerut retragerea trupelor Federației Ruse. Toți țin minte cum s-a terminat această situație”, a spus Rogozin pe pagina sa de Facebook”, mai scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Educația juridică în programa școlară was last modified: iulie 24th, 2017 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: