Editura Universul Juridic este o editură foarte frumoasă și foarte importantă pentru juriști, nu numai pentru cei din București și din România, dar și pentru cei din Chișinău și Republica Moldova, chiar și colegii noștri de la facultate apreciază această editură

2 oct. 2018
Vizualizari: 786

Mircea Fica: Bună ziua. Suntem la Zilele Baroului București, sâmbătă, 22 septembrie 2018, anul centenar. Stăm de vorbă cu dl Dorin Popescu, decanul Baroului Chișinău. Vă rugăm să ne spuneți care este relația de colaborare dintre Baroul București și Baroul Chișinău, pentru început.

Dorin Popescu: Bună ziua încă o dată. Avem niște relații foarte strânse, avem relații foarte promițătoare, să zic așa, cu dl decan Ion Dragne – vreau să-i mulțumesc foarte mult pentru posibilitatea de a participa la acest forum, important pentru toți avocații, inclusiv pentru avocații din Republica Moldova. Cu dl decan de București am discutat să avem și noi un acord de colaborare, suntem în lucru, să spunem așa, suntem în pregătirea unui acord. Sper eu ca, cu altă ocazie, într-o ședință la fel de festivă, să semnăm acest acord. Am înțeles că astăzi va fi semnat un acord cu colegii din Belgrad și, să spunem așa, nu toate acordurile într-o zi, să mai lăsăm loc și pentru alte manifestații de acest gen, pentru care lucru îi mulțumesc foarte mult. Încă o dată repet, pregătim acest acord, avem avocați… Dacă vorbim despre legătura Baroului București cu Baroul Chișinău, avem și avocați din Baroul București care sunt înscriși în lista avocaților străini și pot activa…

Mircea Fica: Ne puteți spune cam câți avocați sunt?

Dorin Popescu: La acest moment nu pot să vă dau o cifră exactă. Nu avem mulți avocați, dar avem avocați și acum suntem pe cale să mai înscriem avocați în lista avocaților străini care ar putea să-și exercite activitatea, în limitele prevăzute de lege, în Republica Moldova. Deci la noi înscrierea nu se face pe barou, se face pe Uniunea Avocaților, dar ne bucurăm că avem colegi inclusiv din Baroul București, care vor să vină, vor să-și exercite mandatul de avocat inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. De aceea, noi sperăm la o colaborare mai strânsă, am discutat cu dl decan Ion Dragne să facem și o întâlnire la Chișinău – o să vedem cum rezolvăm, dar sper că lucrurile vor merge în așa mod încât vom avea această oportunitate, această posibilitate.

Mircea Fica: Dacă ne puteți spune – în prima zi a acestui eveniment s-a evidențiat rolul decisiv al avocaților din România – din Muntenia, din Ardeal – pentru Unire. Cum a fost în Basarabia? Dacă ne puteți spune, pe scurt, avocații din Basarabia, rolul lor la procesul de unire.

Dorin Popescu: Eu sunt sigur că și avocații din Basarabia au avut un rol important la procesul de unire. Chiar am discutat cu președintele Uniunii Avocaților din Moldova să consultăm arhiva de stat, să vedem ce avem pe acest segment. Din păcate, dacă nu greșesc, avem doar din anul ’40 sau ’45 până în anii ’70 date de arhivă. Am discutat cu dl Lazăr Cruneanțu, de la Timiș, care este foarte amabil și ne va oferi și unele date descoperite de el, ce țin de avocații din Basarabia. Dumnealui mi-a promis că-mi trimite și tabloul avocaților din județul Soroca, cum era pe acel timp. Dar, evident, ca și avocații din România, și avocații din Basarabia au avut un rol important în procesul de unire.

Mircea Fica: Cum colaborați cu Facultatea de Drept din Chișinău?

Dorin Popescu: Vreau să spun că sunt și profesor la departamentul de Drept penal și criminologie din cadrul Universității de Stat din Moldova. La moment avem o colaborare strânsă cu Facultatea de Drept din București, ieri am discutat cu dl Baias inclusiv pe această problemă. Dumnealor sunt bineveniți tot timpul la noi, în Chișinău. Vreau să spun că am stabilit o colaborare foarte strânsă, încât avem ședințe de consiliu comune ale facultăților, unde ne reunim membrii consiliului Facultății de Drept din București și membrii consiliului Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova. Deci într-un an facem la noi ședință comună, în alt an facem la București, și deja s-a format o tradiție foarte frumoasă. Și, reieșind din aceste ședințe, deja avem parteneriate pe alte segmente – de conferințe, pe specializări ce țin de Drept civil, Drept penal și alte ramuri.

Mircea Fica: La final, un mesaj pentru cititorii și privitorii editurii Universul Juridic, cu care am înțeles că aveți relații foarte bune.

Dorin Popescu: Da, Editura Universul Juridic este o editură foarte frumoasă și foarte importantă pentru juriști, nu numai pentru cei din București și din România, dar și pentru cei din Chișinău și Republica Moldova, chiar și colegii noștri de la facultate apreciază această editură. Vreau să vă spun că majoritatea monografiilor editate, majoritatea manualelor în domeniul Dreptului, chiar și în Republica Moldova, au ca editor Universul Juridic și chiar am fost surprins plăcut să aflu că aveți o colaborare strânsă cu Baroul București, cu avocații din România. Eu sper că pe viitor poate facem o colaborare și cu Baroul din Chișinău, și cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova – deci eu vorbesc de o colaborare oficială, instituțională, dacă doriți, pentru că mulți colegi de-ai noștri, care editează, din câte cunosc au editat și la Universul Juridic.

De aceea, această ediție este una foarte importantă pentru juriști, pentru profesia de avocat în special.

Mircea Fica: Mulțumim frumos. Apreciem.

Editura Universul Juridic este o editură foarte frumoasă și foarte importantă pentru juriști, nu numai pentru cei din București și din România, dar și pentru cei din Chișinău și Republica Moldova, chiar și colegii noștri de la facultate apreciază această editură was last modified: octombrie 8th, 2018 by Dorin Popescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice