După pandemie, o lume decăzută

29 iun. 2020
Vizualizari: 666

Deschidem Revista de azi cu o informație AFP: bilanțul pandemiei COVID-19 se apropie de o jumătate de milion de morți în lume.

„Pragul de zece milioane de cazuri diagnosticate în mod oficial în lume a fost depășit – iar cel puțin 4.971.500 de persoane sunt considerate vindecate. Statele Unite înregistrează 2.510.323 de cazuri, potrivit unui bilanț AFP, și 125.539 de decese. (…) Europenii nu reușesc să se pună de acord asupra unei liste cu țări în care nivelul contaminării este suficient de «sigur» pentru a permite locuitorilor acestor țări să vină în Europa începând din iulie. O primă listă cu 15 țări – pe care nu se află Statele Unite, Brazilia, Rusia – a fost propusă vineri seara, însă consultările între statele membre au fost prelungite până luni. Această listă urmează să fie revizuită din două în două săptămâni”, scrie News.ro, citând AFP.

În Franța a avut loc, duminică, turul doi al alegerilor municipale, reprogramat din cauza izolării. Prezența la vot a fost, așa cum era de așteptat, destul de scăzută.

„La prânz, ea era de 15,29%, cu trei puncte procentuale mai puține decât la aceeași oră la 15 martie (18,38%), dar și cu 4,5 puncte procentuale mai mică decât prezența în turul doi al alegerilor municipale din 2014 (19,83%) și cu aproape opt puncte procentuale mai mică decât în 2008 (23,68%)”, scrie News.ro.

Un val doi al pandemiei în România ar putea crea o situație similară celei din Franța la alegerile locale din țara noastră, programate în toamna acestui an.

În Marea Britanie, pandemia a afectat puternic economia țării.

„Premierul britanic Boris Johnson urmează să dezvăluie marți, potrivit presei, un vast plan de relansare economică fondat pe construcția de infrastructuri. PIB-ul britanic s-a depreciat cu 20,4% în aprilie – un record istoric. Fără ajutor suplimentar de la stat, nivelul șomajului ar putea depăși vârful de 3,3 milioane înregistrat în 1984”, scrie The Observer, citat de News.ro.

La București, autoritățile anunțau, duminică, 23 de decese și 291 de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus în România, în ultimele 24 de ore, din 7.291 de teste prelucrate.

„Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până duminică, în România, au fost confirmate 26.313 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814 au fost declarate vindecate și externate. Un număr 1.612 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. De sâmbătă, de la ora 10.00, până duminică, la ora 10.00, au fost înregistrate 23 decese, între care 14 la bărbați și 9 la femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, București, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava și Vrancea. (…) Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități”, scrie Cotidianul.

Dacă adăugăm imaginii lumii în vreme de pandemie, creionate de AFP, și marile probleme cu care se confruntă Europa: valurile de imigranți, criza economică, ne apropiem de previziunile lui Emil Cioran, făcute în anul 1987.

„Occidentul nu va putea evita ziua în care muncitorii imigranți îl vor domina. Groaza claustrofobică a Europei va da naștere unui nou Adolf Hitler, va genera paranoia superiorității inferiorilor. La un moment dat, proprietarii banilor și ai puterii vor autoriza o nouă depravare completă a societății, asta numai ca să salveze ce mai e de salvat, iar în final vor reuși să supraviețuiască doar cu prețul unor noi totalitarisme și catastrofe sociale”, nota atunci Emil Cioran, arată Cotidianul.

Presa scrie și despre inundațiile care au afectat grav multe dintre localitățile din Valea Jiului, din Banat și din nordul țării. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, vineri, că Guvernul va sprijini atât populația, cât și comunitățile locale care au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice din acest an.

„Vreau să transmit un mesaj foarte clar din partea Guvernului României: în aceste zile, instituțiile centrale ale statului român, instituțiile județene sunt pregătite să facă față acestor situații de urgență provocate de aceste fenomene hidrometeorologice și vreau să îi asigurăm pe toți că, după trecerea acestor inundații, comisiile pentru evaluarea pagubelor din cadrul prefecturilor, împreună cu cei de la ISU, vor funcționa și vom avea un raport cât se poate de repede. Mesajul este foarte clar: Guvernul României va fi alături de cetățenii săi, vom ajuta comunitățile locale să își reabiliteze infrastructura rutieră sau feroviară, dacă a fost afectată, și mai ales vom fi alături de cetățenii României care au avut probleme sau au avut de suferit din cauza acestor inundații”, a afirmat ministrul Alexe, scrie Agerpres.

Rezultatele de la Bacalaureat vor fi, anul acesta, anonimizate.

„Absolvenții claselor a 12-a au terminat pe 25 iunie examenul de Bacalaureat 2020 și așteaptă să afle ce note au luat. Primele rezultate la BAC 2020 vor fi publicate marți, 30 iunie 2020. În aceeași zi, pot fi depuse și contestațiile, iar rezultatele finale se vor afișa pe 4 iulie.
La fel ca la Evaluarea Națională, rezultatele la BAC 2020 vor fi anonimizate. Candidații au primit un cod unic, cu ajutorul căruia își vor putea verifica notele pe lista rezultatelor. Notele la Bacalaureat 2020, în format anonimizat, vor fi publicate la avizierele unităților de învățământ și online, la adresa bacalaureat.edu.ro. Rezultatele vor fi publicate până la ora 12:00. Contestațiile se depun în aceeași zi, până la ora 20:00, și pe 1 iulie, în intervalul 8:00-12:00. Anul acesta, contestațiile pot fi depuse online, pe adresa oficială a instituției de învățământ unde a fost susținut examenul. Pentru a promova examenul de Bacalaureat, este nevoie ca elevii să aibă cel puțin nota 5 la fiecare disciplină, iar media generală a probelor să fie cel puțin 6”,
scrie Libertatea.

Seară frumoasă!

După pandemie, o lume decăzută was last modified: iunie 29th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: