După evaluare, criză fără precedent

15 iun. 2017
Vizualizari: 2072

Criza din interiorul PSD este departe de a se fi sfârșit. Premierul Sorin Grindeanu nu vrea să demisioneze.

„După ce a părăsit ședința CExN, premierul Sorin Grindeanu a anunțat la Palatul Victoria că nu va demisiona, după decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic, premierul spunând că singura variantă în care va pleca este dacă președintele va numi un alt premier social democrat. (…) Premierului Sorin Grindeanu i-au fost propuse mai multe oferte dacă ar fi demisionat din fruntea Executivului, printre care șefia Autorității de Supraveghere Financiară, Curții de Conturi sau chiar a Serviciului de Informații Externe, au spus miercuri seara unele surse politice”, scrie Mediafax.

Și pentru că se vorbește de un eșec al guvernării, Sorin Grindeanu vrea ca acest eșec să nu și-a asume singur, ci împreună cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că i-a propus, în cadrul CExN, președintelui PSD, Liviu Dragnea, să demisioneze împreună pentru a-și asuma „acest presupus eșec” de până acum al guvernării, așa cum a fost prezentat în reuniunea conducerii social-democrate”, notează Agerpres.

„Deși avem o economie care merge foarte bine – și nu spun eu asta, spun și organismele europene – și niște miniștri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus după toate aceste lucruri, în CEx, domnului Liviu Dragnea, să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Și anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat sau poate că mi-a scăpat în declarațiile de după. Acum o lună, pe 19 mai, domnul președintele Dragnea spunea așa: „Mă mulțumesc toate ministerele, și ca cetățean, și ca președinte al Camerei Deputaților, și ca președinte de partid”. Vă repet, acum o lună, în 19 mai. Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat chiar n-am reușit să aflu nici măcar în ședința CEx”, a afirmat Grindeanu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, mai notează Agerpres.

News.ro scrie despre una dintre nerealizările guvernului Grindeanu: dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

„Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, la Palatul Victoria, că în evaluarea privind Guvernul și măsurile din programul de guvernare s-a trecut la nerealizări dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă, afirmând că România este în Uniunea Europenă și trebuie să respecte sancțiunile pe care blocul comunitar le-a impus Rusiei. „Poate domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de asta trebuie să plec, probabil”, a spus prim-ministrul arătând că nu a aflat până în prezent cine a făcut parte din comisia de evaluare, în afară de Darius Vâlcov” care nu mai e membru PSD”, consemnează News.ro.

Cert este că, prin cererea demisiei guvernului Grindeanu, la București se declanșează o nouă criză politică. Presa internatională consemnează divergențele din cadrul PSD și criza guvernamentală.

AFP, citată de News.ro consemnează declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea: „Un premier este legitim atât timp cât dispune de susținerea partidelor care l-au numit, ori noi i-am retras această susținere”, a declarat șeful Partidului Social-Democrat (PSD) Liviu Dragnea la finalul reuniunii partidului. „Miniștrii au demisionat, domnul Grindeanu nu mai are Guvern”, a adăugat el”.

Deutsche Welle, citată de News.ro scrie că: „oficiali PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, că nu respectat programul de guvernare al partidului. În pofida celei mai rapide creșteri economice în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an (5,7%), România rămâne a doua cea mai săracă țară din uniune și are nevoie urgentă de investiții în domeniile sănătății și infrastructurii de transport, care probabil vor fi întârziate de această criză”.

Criza PSD intră într-o nouă etapă și sunt așteptate noi mutări pe tabla de șah. Un cuvânt decisiv în soluționarea crizei îl are acum și președintele Iohannis.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor din legea de modificare a Codului penal referitoare la conflictul de interese”, notează Agerpres.

Și tot Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că: „modificările legislative care obligă persoanele solicitate să se prezinte la comisiile parlamentare de anchetă nu încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat”, mai arată Agerpres.

Astăzi, la Curtea de Apel București, se decide soarta a doi foști conducători ai fotbalului românesc.

Mediafax scrie: „Magistrații Curții de Apel București sunt așteptați să dea, joi, sentințele pentru fostul președinte al Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu și pentru fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, în dosarul privind dezafilierea Universității Craiova”.

Deciziile Curții sunt așteptate cu interes, mai ales la Craiova.

Seară frumoasă!

După evaluare, criză fără precedent was last modified: iunie 15th, 2017 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: