După cum știți, impozitele sunt veșnice
Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu d-na Ana Dincă, specialistul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii pe zona taxelor și impozitelor. D-na Dincă, o problemă actuală, permanentă, în activitatea IMM-urilor românești.
Ana Dincă: După cum știți, impozitele sunt veșnice. Prin urmare, nu poate să fie decât o activitate permanentă. Sunt desemnată de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii ca reprezentant în Comisia de Dialog Social și, de asemenea, în task-ul de impozite și taxe, la Coaliția de Dezvoltare a României. Este o zonă foarte activă, foarte fierbinte, pentru că veșnic sunt schimbări în domeniu. Întâlnirile cu mediul de afaceri, cu reglementatori în domeniul impozitelor și taxelor, sunt lunare sau de mai multe ori într-o lună și eu trebuie să prezint poziția IMM-urilor și cum impactează aceste legi mediul de afaceri și antreprenoriatul pe acest segment de business al întreprinderilor mici și mijlocii. De obicei lobby fac societățile mari, și ele au reprezentativitate, prin urmare noi, IMM-urile, care suntem foarte afectate, trebuie să fim foarte activi și foarte vocali în astfel de întâlniri.
Nicolae Cîrstea: Cum a fost, din punctul de vedere al taxelor și impozitelor anul 2018? Au fost schimbări la fel de mari ca în alți ani, au fost schimbări mai mici?
Ana Dincă: Au fost schimbări foarte multe, care, evident, au afectat mediul de afaceri. Noi ne-am prezentat punctul de vedere pe toate planurile, de impozite – impozitele locale, impozitele care afectează persoana fizică sau impozite care afectează societățile de nivelul IMM-urilor.
Nicolae Cîrstea: Cât de mult poate afecta o schimbare de viziune, o schimbare la nivelul taxelor și impozitelor, activitatea unui IMM? Din practica dumneavoastră, din discuțiile care sunt la nivelul consiliului, pot duce chiar până la închiderea societății respective?
Ana Dincă: Da, au fost astfel de situații, consiliul este foarte preocupat de a reprezenta antreprenoriatul și de a-și spune punctul de vedere și suntem, poate, singura organizație patronală care face un sondaj și transmite astfel de întrebări înainte de a se emite un punct de vedere. Am avut sondaje și am întrebat și am consultat IMM-urile în ceea ce privește split-TVA, care a avut un efect fantastic în mediul de afaceri al IMM-urilor. De asemenea, am avut un sondaj și am dat un răspuns în ceea ce privește salariul minim obligatoriu reglementat în ultima perioadă, în ultima săptămână. Deci, înainte de a ne spune un punct de vedere, noi întrebăm pe actorii în acest domeniu care este impactul și cum îi afectează. Și suntem afectați, evident. Să impui mediului privat să dea un salariu minim nu mi se pare că este foarte sănătoasă, gândirea, pornirea și reglementarea nu este bazată pe o stare de fapt și reală.
Nicolae Cîrstea: Ați avut, însă, și destul de mult succes în această activitate, ați reușit să adaptați punctele de vedere ale autorităților, să le schimbați, poate, în unele cazuri? Dacă ne puteți da câteva exemple.
Ana Dincă: Da, am avut succes de-a lungul timpului, am avut succes și anul acesta, dacă îmi amintesc bine, în ceea ce privește integrarea contribuțiilor în salariul brut. Deci Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii a avut o poziție fermă, ceea ce a amânat introducerea acestei reglementări într-o lege. Ea până în prezent funcționează pe baza unei ordonanțe. Deci consider că este și un succes al nostru. Și un alt succes este includerea în obligațiile reglementărilor a testului IMM-urilor. Orice lege, înainte de a se introduce, întâi este supusă testului IMM-urilor. Ea este apoi promovată de a fi inclusă în discuția comisiilor de reglementare prealabilă și înainte de a fi introduse în parlament, numai dacă sunt supuse testului IMM-urilor.
Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc. Știu că n-o să aveți o activitate ușoară nici în viitor, așa cum n-ați avut-o nici în trecut – autoritățile au grijă să ne provoace cu tot felul de idei și așa-zise soluții. Dar, atâta timp cât inclusiv consiliul național veghează, lucrurile credem că sunt într-o zonă de sustenabilitate.
Ana Dincă: Această impredictibilitate ne face să fim foarte activi și foarte prezenți în viața cotidiană și în această zonă de impozite, care este fierbinte.
Nicolae Cîrstea: Mulțumesc mult.
Ana Dincă: Și eu.