După Alianţa Vestului, apare şi Asociaţia „Moldova se dezvoltă”

18 dec. 2018
Vizualizari: 750

Declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu mersul justiției stârnesc noi discuții în mass-media. Asociația „Forumul Judecătorilor din România” solicită Consiliului Superior al Magistraturii apărarea sistemului judiciar față de mai multe afirmații făcute de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, la Consiliul Național al Partidului Social Democrat.

„Într-o postare publicată pe pagina de internet a Forumului Judecătorilor din România sunt date mai multe exemple de declarații ale liderului social-democraților, Liviu Dragnea, preluate în direct de posturile de radio și televiziune. […] «Caracterul exacerbat al discursului politic indicat, pornind de la concepte de răspuns vindicativ al justiției, identificată cu așa-zisul ‘stat paralel’, reprezintă un derapaj evident de la principiile democrației și conturează imaginea unei amenințări serioase la independența justiției. Discursul nu constituie o expresie a unei simple judecăți de valoare, ci conține afirmații factuale, concrete, care nu corespund realității», afirmă reprezentanții FJR”, notează Agerpres.

PSD este la un pas să aibă din nou majoritatea în Camera Deputaților.

„Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, a anunțat luni, în timpul plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților, că doi dintre cei patru parlamentari PSD, care se transferaseră la partidul lui Victor Ponta în urmă cu doar două săptămână, au făcut cerere de reînscriere în partid. Astfel, grupul PSD din Camera Deputaților a recâștigat doi oameni, fiind la doar un om distanță de majoritatea necesară, adică 165 de deputați”, scrie Adevărul.

Presa scrie azi că Ilan Laufer a fost numit consilier onorific al premierului.

„Ilan Laufer, care l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis de antisemitism pentru că a refuzat să îl numească ministru al Dezvoltării Regionale, a fost numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă”, notează News.ro.

„Șapte primari din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași au semnat luni, 17 decembrie, la ora 12.00, un acord-cadru pentru înființarea Asociației «Moldova se dezvoltă». Este vorba despre primarii PNL Ion Lungu de la Suceava, Mihăiță Negură de la Câmpulung Moldovenesc, Ilie Boancheș de la Vatra Dornei, Cătălin Flutur de la Botoșani, Lucian Micu de la Roman, Dragoș Chitic de la Piatra Neamț și primarul independent Mihai Chirica de la Iași. Documentul a fost semnat la sediul Primăriei Suceava. «Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianța Vestului. […] Problemele Moldovei sunt mai grave decât problemele vestului. Nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice. […] Dorim să inițiem proiecte de dezvoltare regionale și locale care să contribuie la dezvoltarea Moldovei, la reducerea decalajelor față de celelalte regiuni istorice ale țării. Asocierea noastră este cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private, a proiectelor noi din Educație, Sănătate, Mediu, Turism, fără a exclude participarea autorităților centrale, europene. Sursele de finanțare vor fi locale, guvernamentale și europene, de la caz la caz», a declarat Ion Lungu”, notează Adevărul.

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, a declarat pentru Cotidianul că va ataca, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, decizia Comisiei Europene prin care se cere statului român să recupereze de la combinatul vâlcean datorii anulate în valoare de 335 de milioane de euro.

„«De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigației am constatat că măsurile respective au conferit societății un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În același timp, vânzarea majorității activelor Oltchim în condițiile pieței poate asigura un viitor durabil pentru activitățile economice ale societății, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar», a afirmat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței. După ce procesul de privatizare a eșuat în 2012, la începutul lui 2013, combinatul a intrat în insolvență. Conform lui Piperea, ștergerea datoriilor în cadrul insolvenței este o procedură care se aprobă prin hotărâre judecătorească și că măsura nu trebuie notificată sau avizată de Comisia Europeană dacă este aprobată în cadrul procedurii insolvenței. «Acordarea de ajutoare de stat este o acțiune administrativă, nu este o decizie a instanței», a spus Piperea”, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, semnalăm implementarea unei noi facilități a telefoniei mobile care ar putea ajuta Serviciul 112 în salvarea de noi vieți omenești.

„Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a implementat o facilitate suplimentară de localizare a persoanelor aflate în situații de urgență care sună la 112, aceasta permițând, după acceptul apelantului, transmiterea coordonatelor geografice de pe telefonul său mobil, dacă acesta dispune de o conexiune de date activă și de un telefon dotat cu funcția de localizare”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

După Alianța Vestului, apare și Asociația „Moldova se dezvoltă” was last modified: decembrie 18th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: