Duncea, Ștefănescu & Asociații repurtează un succes important în instanțele naționale și câștigă definitiv un litigiu însemnat privind o practică des întâlnită a autorităților, dar eronată, în aplicarea corectă a prevederilor legale ce vizează TVA

3 feb. 2022
Vizualizari: 543

Echipa practicii de drept fiscal din cadrul SCA Duncea, Ștefănescu & Asociații, coordonată de av. Adriana DUNCEA, Partener Senior, și Răzvan ENACHE, Partener & Head of Tax, a reprezentat cu succes o companie (lider global pe piața de tehnologie auto) într-un litigiu soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Practic, problema principală supusă atenției instanței de judecată a vizat dreptul de exercitare a scutirii de TVA în cazul livrărilor intracomunitare, prin prisma condițiilor de formă necesare a fi îndeplinite, potrivit legislației în domeniu.

În acest sens, menționăm faptul că litigiul a avut ca obiectiv anularea unei decizii de impunere emisă de autoritatea competentă din cadrul ANAF, prin care se impunea în sarcina companiei obligația de a colecta TVA pentru livrările intracomunitare pentru care aceasta nu a prezentat documentul specific de transport (i.e. CMR).

În raport de susținerile formulate atât în fond, cât și în recurs, ambele instanțe de judecată au sancționat interpretarea eronată a ANAF în acest caz, în sensul în care au concluzionat că justificarea livrării intracomunitare trebuie să fie probată cu un document care să ateste că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru și nu cu un document specific de transport (i.e. CMR).

„Suntem bucuroși de contribuția adusă la aplicarea corectă a prevederilor legale în materia TVA și, implicit, de contribuția adusă la formarea în România a unui cadru fiscal coerent, în măsură să ajute la considerarea României ca fiind o destinație de investiții predictibilă și atractivă”, a declarat Adriana DUNCEA, Partener Senior în cadrul Duncea, Ștefănescu & Asociații.

„Soluția pronunțată reprezintă încă o piatră așezată la temelia consolidării unei interpretări corecte și firești a legislației fiscale de către autoritățile competente române, respectiv aceea potrivit căreia fondul unei tranzacții primează în raport cu forma acesteia”, a declarat Răzvan ENACHE, Partener al DS Tax Advisory Services.

Despre Duncea, Ștefănescu & Asociații:

Activitatea Duncea, Ștefănescu & Asociații se axează în special pe consultanță de afaceri, acoperind o paletă largă de servicii de asistență juridică și fiscală, reprezentare în cadrul procedurilor litigioase (inclusiv litigii fiscale), restructurări, fuziuni și achiziții etc. Portofoliul de clienți include societăți naționale și multinaționale, activând în cele mai diverse domenii precum servicii financiar-bancare, leasing, auto, retail, farmaceutic, IT, energie, imobiliar, agricol.

Printre serviciile personalizate oferite clienților din cele mai variate industrii se numără: drept societar, fuziuni & achiziții (incl. Due Diligence), insolvență & restructurări, drept bancar & financiar, dreptul muncii, litigii și arbitraj/litigii fiscale, imobiliare & construcții, asigurări & brokeraj, dreptul concurenței, proprietate intelectuală și tehnologia informației, dreptul mediului.

Partenerii Adriana Duncea (50) și Cosmin Ștefănescu (47) dețin o experiență vastă în domeniu, acumulată în 27, respectiv 24 de ani. Conduc o echipă stabilă, multidisciplinară, de 14 avocați, specializați în diverse arii ale dreptului privat.

Scurtă istorie

1999Cabinetul Individual de Avocatură „Adriana Duncea” devine firma de avocatură afiliată societății germane de audit și consultanță Haarmann Hemmelrath, odată cu sosirea acesteia în România.

2008 – Un nou partener din cadrul echipei este cooptat; partenerii fondează SCA Duncea, Ștefănescu & Associates, firma de avocatură afiliată Mazars (care fuzionase la nivel internațional cu Haarmann Hemmelrath în 2007).

2014 – Firma de avocatură devine independentă din punct de vedere organizațional, prin desprinderea de Mazars.

2015 – Partenerii fondatori ai practicii juridice decid înființarea Diviziei de Consultanță Fiscală. DS Tax Advisory Services, condusă de Răzvan ENACHE, acoperă o gamă largă de servicii și consultanță fiscală.

Duncea, Ștefănescu & Asociații repurtează un succes important în instanțele naționale și câștigă definitiv un litigiu însemnat privind o practică des întâlnită a autorităților, dar eronată, în aplicarea corectă a prevederilor legale ce vizează TVA was last modified: februarie 3rd, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.