Drumul reconcilierii

8 feb. 2017
Vizualizari: 1911

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

Agerpres notează declarația șefului CCR, Valer Dorneanu, după ședința de marți: „Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape (…) toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (…) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”.

O decizie care este considerată, una corectă de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după cum notează HotNews.

Aceeași agenție, intervievându-l pe guvernatorul BNR mai scrie: „Decizia CCR este corectă, trebuie pusă în aplicare. Pentru cei cu credite în CHF, soluția e prevăzută în Codul civil, la capitolul care se referă la impreviziune. Așa cum în urmă cu doi ani a sugerat și Banca Națională, se pot găsi soluții prin negocieri bilaterale ca modalitate de împărțire a poverii”.

Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut publicului din România pentru numeroasele sale procese în apărarea clienților cu credite în CHF, a declarat, pentru Mediafax, că motivarea președintelui CCR, Valer Dorneanu, referitoare la neconstituționalitatea Legii conversiei creditelor în franci elevețieni, este „o chestiune inventată”.

„Am înțeles de la domnul Dorneanu că legea este considerată neconstituțională, fiindcă s-a încălcat principiul bicameralismului. Eu nu știam să existe așa ceva în Constituția României, dar probabil că s-a inventat așa ceva de curând. Nu există așa ceva decât la italieni. În Constituția noastră există o anumită gradație de competență între Camera care este nedecizională și cea decizională. Domnul Dorneanu spune: <<Domnule, prea mult s-a intervenit la Camera Deputaților față de varianta de la Senat și de aceea nu e bună legea. Iar, dacă se face conversia, se face la cursul prevăzut de legislația în vigoare>>”, a declarat, pentru Mediafax, avocatul Gheorghe Piperea.

Decizia CCR va fi cu siguranță pe larg comentată în următoarele zile. Și în acest caz presiunea străzii este foarte mare, iar Parlamentul va trebui probabil să găsească o nouă soluție pentru românii care au avut proasta inspirație să se împrumute în franci elvețieni.

Revenim în Parlament, acolo unde ieri președintele Iohannis a venit pentru a se adresa Camerelor reunite.

„Nu vă bateți joc de România, suntem într-o situație macroeconomică foarte bună. Nu puneți România în dificultate, păstrați trendul ascendent, creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. România e o țară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, legiferat și guvernat timp de mulți ani în așa fel încât România să devină parte puternică din NATO, UE. Lumea are mari așteptări de la noi, să nu-i dezamăgim. Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile”, a spus Iohannis, în plenul Parlamentului, scrie Agerpres.

Președintele Iohannis a fost ușor deranjat de absența premierului de la ședința Camerelor. „M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja”, a spus președintele, citat de Cotidianul.

Premierul Grindeanu nu a vrut să intre în jocul ziariștilor. Replica sa la mesajul președintelui îndeamnă la calm.

„Nu-mi permit eu să fac observații despre ce spune președintele României sau altcineva. Aș fi făcut un îndemn la calm, la stabilitate, la revenire la normalitate. Mai mult de atât, eu nu am ce să comentez vizavi de discursul președintelui”, a spus Sorin Grindeanu, după cum notează TVR.

De la Uniunea Europeană ne vine o veste bună.

TVR anunță că: „Uniunea Europeană este gata să sprijine țara noastră pentru a construi penitenciare noi. Propunerea i-a fost făcută ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans”.

HotNews scrie că:Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți ca el a fost cel care a cerut Ministerului Justitiei să stopeze activitățile de elaborare ale unui proiect de lege ce viza modificarea Codului penal, proiect anunțat de altfel luni dimineața de ministrul justiției, Florin Iordache, în urma abrogarii O.U.G. nr. 13/2017”.

Grindeanu a arătat, potrivit HotNews „orice initiativă de acest tip a Ministerului Justitiei este neconformă” cu solicitarile pe care premierul le-a făcut în ședința de guvern. Sorin Grindeanu a afirmat în repetate rânduri marți că modificarea Codului Penal va viza „strict” punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale”.

Sub titlul: „Un punct de vedere de la un judecător. Cum vede reglementat abuzul în serviciu șefa Uniunii Judecătorilor”, Cotidianul reia conținutul unei postări a judecătoarei Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) în legătură cu modul în care ar trebui reglementată infracțiunea de abuz în serviciu, în urma deciziei Curții Constituționale.

Universul Juridic publică un comunicat comun al UNJR și AMR din 4 februarie 2017, „prin care se solicită liderilor politici, instituțiilor publice și reprezentanților presei să se abțină de la declarații și acțiuni care pun presiune asupra Curții Constituționale, ori încurajează cetățenii să o facă, în contextual în care Curtea este chemată să tranșeze atât cu privire la constituționalitatea prevederilor din O.U.G. nr. 13/2017, cât și cu privire la conflicte constituționale între puterile statului”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Tot Universul Juridic anunță că Ministerul Finanțelor Publice a lansat platforma: www.datoriepublica.mfinante.gov.ro.

„Site-ul prezintă într-un format mai structurat informații și statistici privind titlurile de stat emise de România pe piața financiară internă și externă, cadrul legal care guvernează datoria publică, strategia pe termen mediu de administrare a datoriei publice, informații privind Programele Guvernamentale cu garanția statului, atât în limba română cât și în limba engleză”, notează Universul Juridic.

Bună dimineața!

Drumul reconcilierii was last modified: februarie 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: