Drepturi bănești. Calitatea de judecător sau procuror a reclamantului. Instanța competentă (NCPC)

18 apr. 2017
Vizualizari: 878
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ (SC I) nr. 1263/2016

NCPC: art. 127, NCPC: art 135, L. nr. 508/200: art. 4

Prin acțiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș, la data de 2 iunie 2015, reclamanta a învestit instanța cu soluționarea unor pretenții constând în drepturi bănești.

Reclamanta A. este procuror în cadrul DIICOT – Teleorman, iar potrivit art. 4 alin. (4) din Legea nr. 508/2004 privind înființarea, organizarea și funcționarea în cadrul Ministerului Public a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, astfel cum a fost modificată și completată, birourile teritoriale sunt înființate în circumscripția teritorială a parchetelor de pe lângă tribunale.

Prin urmare devin incidente dispozițiile art. 127 C. proc. civ., dispoziții speciale, de strictă interpretare, care reglementează expres situația în care cererea este de competența instanței la care își desfășoară efectiv activitatea magistratul ce are calitatea de reclamant.

Această competență, reglementată de alin. (1) din art. 127 C. proc. civ. este de ordine publică, astfel că, în cazul în care un judecător sau procuror are calitatea de reclamant, într-o cerere de competența instanței unde își desfășoară activitatea, acesta este obligat să sesizeze una dintre instanțele arătate în text.

În speță, având în vedere că reclamanta își desfășoară activitatea în cadrul DIICOT -Teleorman, structură teritorială care funcționează pe lângă Tribunalul Teleorman, se constată că sunt întrunite cerințele art. 127 alin. (1) și (3) C. proc. civ., astfel încât soluționarea cererii este de competența instanței de același grad aflată în circumscripția oricăreia din curțile de apel învecinate, respectiv Tribunalul Argeș, instanță inițial sesizată.

Pentru toate aceste considerente, având în vedere dispozițiile art. 135 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența soluționării cauzei în primă instanță în favoarea Tribunalului Argeș.

Sursa informației: www.scj.ro.

Drepturi bănești. Calitatea de judecător sau procuror a reclamantului. Instanța competentă (NCPC) was last modified: aprilie 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: