Draftul ordonanței de urgență privind contestaţia în anulare, pe masa premierului Dăncilă

22 ian. 2019
Vizualizari: 1070

Ordonanța de urgență privind contestația în anulare ține azi prima pagină a ziarelor din România.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat că o astfel de contestație va putea fi făcută de către cei care, din 2014 până astăzi, au fost condamnați de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât și achitările.

„«M-am referit la toate cauzele pronunțate de către complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Condamnați sau achitați, procesele desfășurate în fața unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim. O stare de așteptare vor avea cei condamnați, sperând la o altă soluție, dar, în opinia mea, pot și trebuie să fie procupați și cei achitați de complete nelegal constituite. În situația aceasta poate face contestație cel care l-a trimis în judecată, procurorul», a spus Tudorel Toader”, scrie News.ro.

„«La Ministerul Justiției avem un astfel de draft de ordonanță de urgență. Doamna prim-ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o astfel de ordonanță de urgență», a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ și a avizului CSM, în funcție de care se va decide conținutul final al proiectului de act normativ”, mai notează News.ro.

Pe tema ordonanței privind contestația în anulare a vorbit astăzi și procurorul general al României, Augustin Lazăr.

„Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege, toată lumea trebuie să aibă încredere în ele și cine își va asuma această răspundere va trebui să analizeze, de asemenea, neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze faptul că deciziile Curții Constituționale dispun pentru viitor – sunt aspecte foarte sensibile, care determină o reflecție aprofundată pentru oricine dorește să se gândească la un proiect de ordonanță de urgență în acest sens”, a spus procurorul general al României, Augustin Lazăr, la Digi 24, notează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ordonanța de urgență privind contestațiile în anulare, așa cum a fost prezentată, este neconstituțională.

„Nu știm exact ce-și imaginează ministrul justiției să scrie în acestă ordonanță. Chestiunea este cras neconstituțională. Există un principiu pe care se bazează toată construcția statului de drept, acela că o lege poate să acționeze numai pentru viitor. Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a tot încercat de când este la putere: să caute soluții pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu președintele lor de partid”, a spus președintele Iohannis, arată News.ro.

Intenția Guvernului de la București de a emite o ordonanță de urgență pentru contestația în anulare este privită cu uimire de către vicepreședintele Comisiei Europene, finlandezul Jyrki Katainen.

„«Incredibilă știre! Românii merită stat de drept. Ministrul justiției din România a declarat luni că a pregătit o ordonanță de urgență care ar putea invalida sute de dosare de corupție, în care sunt implicați oficiali de rang înalt», a scris Jyrki Katainen pe Twitter”, potrivit Adevărul.

O altă chestiune adusă azi de presă în atenția opiniei publice este legată de viitorul Secției pentru investigarea magistraților, despre care procurorul general Augustin Lazăr spune că trebuie să rămână în cadrul Ministerul Public.

„Am văzut un val de afirmații neadevărate pe care le face nu numai ministrul justiției, dar este un corp de persoane interesate din diverse considerente, care vin și acuză Ministerul Public, procurorul general, alte instituții ale statului de drept, Înalta Curte, Consiliul Superior al Magistraturii, pe toți, după caz, pentru diverse încălcări și pentru diverse abuzuri. Sunt ușor verificabile lucrurile acestea și aș dori să vă spun mai întâi că această secție funcționează în cadrul Ministerului Public și ea trebuie să funcționeze sub coordonarea procurorului general”, a declarat Augustin Lazăr la Digi24, scrie News.ro.

Presa scrie și despre protestul de ieri al taximetriștilor, care a paralizat circulația în Capitală. Câteva zeci de taximetriști au blocat cu mașinile, luni seară, un sens al Bulevardului Lascăr Catargiu din Capitală, în semn de protest față de aplicații, gen Uber. Poliția Capitalei s-a autosesizat în privința protestului taximetriștilor și a deschis un dosar penal pentru împiedicarea sau îngreunarea circulației.

„«Cu privire la manifestarea din data de 21 ianuarie 2019, la care au participat mai mulți taximetriști, manifestare ce a condus la blocarea totală sau parțială a mai multor artere rutiere, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București s-a sesizat din oficiu și a demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, faptă prevăzută și pedepsită de art. 339 din Codul penal, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor generatoare, precum și a participației în acest caz», informează Poliția Capitalei”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Draftul ordonanței de urgență privind contestația în anulare, pe masa premierului Dăncilă was last modified: ianuarie 22nd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: