Desigur, executarea trebuie să se îndrepte, ca toată lumea modernă, către virtualitatea electronică. Fără aceasta, eficacitatea executării este imposibilă

25 nov. 2019
Vizualizari: 556

Adrian Stoica: Mulțumim pentru prezența ta aici, în România, și bine ai venit în România. Știu că este prima dată când vii aici, sper să te bucuri de această perioadă, pe durata participării tale la acest seminar. În opinia ta, care este importanța proiectului european pentru statutul (executorului judecătoresc) și pentru procedura de executare în interiorul unui stat european?

Dovilė Satkauskienė: Sunt fericită să fiu aici și să împărtășesc cele mai bune practici și, bineînțeles, astfel de evenimente sunt foarte utile atunci când puteți împărtăși aceste bune practici și trebuie să ne gândim în viitor la mai multe proceduri comune, trebuie să învățăm din greșeli, nu din greșelile noastre, ci din greșelile altora și putem ajunge la o executare mai bună în viitor și este foarte important să asigurăm o executare mai bună în țările Uniunii Europene, în toate țările Uniunii Europene, de aceea poate că aceasta ar putea fi cel mai important.

Adrian Stoica: Mulțumesc foarte mult. Da! Aceste proiecte inițiate de cei care doresc să mute puțin lucrurile în cadrul profesiei pot fi foarte bune pentru sistemele de executare silită. Deci, în ceea ce privește noua tehnologie, în opinia ta, ce poate aduce această nouă tehnologie în cadrul procedurii de executare?

Dovilė Satkauskienė: Desigur, executarea trebuie să se îndrepte, ca toată lumea modernă, către virtualitatea electronică. Fără aceasta, eficacitatea executării este imposibilă. Deci, trebuie să ne gândim la cele mai bune soluții, să nu uităm de drepturile unui debitor, ale unui creditor, dar totuși să ne deplasăm către spațiul electronic și să încercăm să creăm astfel de proceduri ar fi benefic pentru toate părțile procedurii de executare. Și, desigur, aceasta ar îmbunătăți din ce în ce mai mult vizibilitatea și transparența executării, iar aceste lucruri te ajută să urmărești procedurile de executare, să le urmărești la biroul executorului judecătoresc, la creditori, la debitori, pe parcursul procedurii. Dacă ești deschis către executorul judecătoresc, dacă ești debitor doar fiindcă nu ai posibilități financiare pentru a plăti datoria, ai fi dispus să primești documentele prin mijloace electronice, să participi la procedura electronică de executare. Dar, dacă, în general, nu dorești să plătești datoria, deoarece nu ești dispus să faci acest lucru sau încerci să ascunzi unele venituri în fața executorului judecătoresc, nu vei fi destul de activ în astfel de proceduri. În general, procedura electronică de executare va ajuta atât debitorii, cât și creditorii.

Adrian Stoica: Mulțumesc foarte mult. Așadar, și în opinia mea, digitalizările pot oferi un nivel ridicat pentru toată procedura de executare. Voi, Lituania, ca toate țările baltice, aveți un grad de digitalizare bun la care toți colegii din domeniul executării au un acces excelent. Te-am întrebat cu privire la semnătura electronică. Poți să ne explici în ce condiții poate avea un executor judecătoresc din Lituania respectiva semnătură electronică și cum poate utiliza semnarea electronică în procedura de executare?

Dovilė Satkauskienė: Semnătura electronică este cel mai important instrument în procedura de executare, deoarece avem în Lituania un sistem centralizat de dosare de executare. Executorul judecătoresc se conectează la sistem, începe să lucreze la procedurile de executare, ulterior, semnând toate documente cu semnătura electronică. Și, desigur, aceasta înseamnă identificarea persoanei care își asumă responsabilitatea pentru această procedură, pentru această acțiune. De asemenea, aș dori să subliniez că consilierii executorului judecătoresc și unii angajați ai biroului au și ei semnătură electronică, iar acest lucru este foarte bun, deoarece executorul judecătoresc, ca și conducător al biroului, poate urmări toate acțiunile. Se poate vedea cine este responsabil și cine a creat un document sau altul și este permis, de asemenea, și debitorilor și creditorilor să se conecteze la sistem și să vadă, să aibă sub control evoluția procedurilor de executare. Așadar, este foarte util și nu consumă timp, deoarece nu mai este necesară deplasarea la biroul executorului judecătoresc. De asemenea, clientul și biroul de executare nu este necesar să trimită documente tipărite, el le semnează prin semnătură electronică și se trimit prin sistem părților procedurii de executare.

Adrian Stoica: Mulțumesc foarte mult. Aprobarea este un bun exemplu al încrederii acordate de către stat executorului judecătoresc. Așadar, a fost o întâlnire de mare succes astăzi, îți mulțumim pentru prezență și te așteptăm în viitor la următoarea noastră conferință. Vreau să-ți doresc mult noroc în activitatea ta și poate ne vedem cu următoarea ocazie.

Dovilė Satkauskienė: Mulțumesc foarte mult, sper să ne vedem curând.

Desigur, executarea trebuie să se îndrepte, ca toată lumea modernă, către virtualitatea electronică. Fără aceasta, eficacitatea executării este imposibilă was last modified: noiembrie 25th, 2019 by Dovilė Satkauskienė

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice