Dovada de îndeplinire a procedurii de comunicare. Nulitatea contestaţiei în anulare (NCPC)

8 aug. 2019
Vizualizari: 1393
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 441/2019

NCPC: art. 182, art. 245, art. 506

Potrivit art. 506 C. proc. civ. „(1) Contestația în anulare poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas definitivă.

(2) Contestația se motivează în termenul de 15 zile prevăzut la alin. (1), sub sancțiunea nulității acesteia”.

Înalta Curte constată că hotărârea atacată a fost comunicată contestatorilor la data de 10 decembrie 2018, așa cum rezultă din mențiunile dovezilor de îndeplinire a procedurii de comunicare, aflate la Dosarul x/2014 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, iar motivarea contestației în anulare nu a intervenit în termenul de 15 zile, prevăzut de art. 506 alin. (1) C. proc. civ., calculat în conformitate cu dispozițiile art. 181 alin. (1) pct. 2, care prevăd că „Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează: (…) când termenul se socotește pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește (…)”, și art. 182 C. proc. civ., conform cărora:

„(1) Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură. (2) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanță sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal (…)”, ceea ce atrage sancțiunea expres prevăzută de lege în această materie, respectiv sancțiunea nulității actului de procedură neefectuat în termen.

Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 245, raportat la art. 506 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte va constata nulitatea contestației în anulare formulată de contestatorii B. și A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Dovada de îndeplinire a procedurii de comunicare. Nulitatea contestației în anulare (NCPC) was last modified: iulie 30th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.