Dosarul alegerilor prezidenţiale din Diaspora, clasat de DNA

27 nov. 2018
Vizualizari: 689

Această ultimă săptămână din luna noiembrie debutează cu o demisie din Guvern. Viceprim-ministrul Paul Stănescu a anunțat ieri că demisionează.

„«În contextul evenimentelor din ultima vreme de pe scena politică, vă aduc la cunoștință că astăzi, 26 noiembrie, mi-am depus cererea de demisie din funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceasta a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 16.495/26.11.2018», a precizat Paul Stănescu”, într-o declarație transmisă Agerpres.

Proiectul Legii pensiilor este foarte aproape de votul final.

„Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 81 de voturi «pentru», 12 voturi «împotrivă» și 8 abțineri, Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Plenul Senatului a adoptat și unele amendamente ale PNL și UDMR, însă acestea nu erau de fond”, scrie News.ro.

„Proiectul prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua însă în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare. În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată”, mai notează News.ro.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Raportul MCV se află în analiza Ministerului Justiției. Astfel, ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat luni că, la minister, s-a făcut o analiză a recomandărilor din raportul MCV, astfel încât să se vadă „cum și cât” se va pune în aplicare.

„În spațiul public se reia și se discută, în forme și cu accente diferite, modul în care România înțelege să pună în aplicare recomandările MCV. Noi am făcut la Ministerul Justiției o analiză și considerente privind posibile soluții de urmat în opera de legiferare, astfel încât, în limitele competențelor de legiferare, în limitele exigențelor constituționale, să vedem cum și cât punem în aplicare respectivele recomandări”, a declarat ieri ministrul justiției, scrie News.ro.

„Comisia Europeană a recomandat, în ultimul raport MCV, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs, care vizează procurori în funcții-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere, înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală și relansarea procedurii de revizuire”, mai arată News.ro.

Procurorii DNA au clasat dosarul privind votul pentru alegerile prezidențiale din Diaspora.

Procurorii DNA au dispus clasarea deși, după cum arată într-un comunicat, „din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat faptul că exercitarea dreptului la vot al cetățenilor români aflați în străinătate ar fi fost în mod serios îngreunată și, în anumite cazuri, chiar împiedicată, numeroase persoane fiind puse astfel în fața imposibilității de a-și exercita drepturile electorale”, notează Adevărul.

Presa scrie astăzi că Adina Florea este noul procuror în dosarul în care fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror Mircea Negulescu sunt cercetați sub control judiciar.

„Adina Florea, refuzată pentru șefia DNA săptămâna trecută, este în prezent procurorul-șef adjunct al Secției de anchetă a magistraților din cadrul Parchetului General. Florea a preluat dosarul în care sunt cercetați Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis «Portocală», de pe 23 octombrie, din momentul în care și-a preluat atribuțiile în cadrul structurii”, scrie azi Cotidianul.

„Săptămâna trecută s-a prelungit măsura controlului judiciar față de Lucian Onea și Negulescu cu încă 60 de zile. Mircea Negulescu este cercetat pentru participație improprie sub forma complicității la favorizarea făptuitorului și complicitate la represiune nedreaptă, iar Lucian Onea, pentru participație improprie sub forma complicității la favorizarea făptuitorului, represiune nedreaptă și cercetare abuzivă. În fapt, cei doi sunt acuzați că au constrâns anumiți martori să facă sesizări și tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept «mită electorală»”, mai arată Cotidianul.

În finalul Revistei, ne oprim la incidentul produs între Rusia și Ucraina în strâmtoarea Kerci.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, luni, să elibereze navele și marinarii ucraineni. Navele, două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia și marchează accesul în Marea Azov.

„«Ce am văzut ieri a fost foarte serios», a declarat Stoltenberg la o conferință de presă, după o întâlnire de urgență a alianței, la cererea Ucrainei. «Toți aliații și-au declarat susținerea totală față de integritatea și suveranitatea Ucrainei», a adăugat el. «Nu există nicio justificare pentru folosirea forței militare împotriva navelor ucrainene și a personalului, așa că facem apel la Rusia să elibereze imediat navele și marinarii ucraineni pe care i-a capturat ieri», a declarat Stoltenberg”, notează News.ro, citând Reuters.

„Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, luni, Ucraina că folosește «metode periculoase» în Strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident armat fără precedent, în urma căruia Marina Rusă a capturat trei nave ucrainene”, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Dosarul alegerilor prezidențiale din Diaspora, clasat de DNA was last modified: noiembrie 27th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: