Dosarul alegerilor din 2009 – închis

27 iun. 2017
Vizualizari: 773

Dosarul privind alegerile din 2009, de la Parchetul General, declanșat de ancheta jurnalistică a lui Dan Andronic, a fost închis.

„Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât – din coroborarea probelor administrate – s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracțiunii de abuz în serviciu și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale”, transmite Parchetul General, notează Mediafax.

Mediafax mai scrie: „În paralel cu ancheta procurorilor, a fost demarată și o anchetă parlamentară privind alegerile din 2009. În acest context, a fost modificat regulamentul Camerei Deputaților pentru ca dosarul procurorilor să nu împiedice desfășurare activităților Comisiei de anchetă. Ulterior, Curtea Constituțională a României a respins contestația făcută de 82 de deputați PNL și USR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și a stabilit că șefii de instituții publice, cum ar fi președintele ÎCCJ, al CSM sau procurorul general, trebuie să se prezinte la comisii”.

Un alt dosar care a fost clasat este cel al O.U.G. nr. 13/2017, care a scos românii în stradă.

Tudorel Toader a declarat că decizia de clasare a dosarului privind O.U.G. nr. 13 era „necesară și firească”.

„Decizia de clasare era necesară și firească. Amintiți-vă că la sfârșit de martie, început de aprilie eu spuneam (…) că procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei Curții Constituționale și soluția de clasare este cât se poate de firească, (…) păcat că a durat atât de mult”, a declarat Tudorel Toader la intrarea în CSM, întrebat cum comentează decizia de clasare a dosarului privind O.U.G. nr. 13, arată Cotidianul.

Întrebat de jurnaliștii de la Cotidianul dacă prin decizia CCR procurorii nu mai pot investiga nicio infracțiune legată de procesul de elaborare a legilor de către Guvern, Tudorel Toader a răspuns: „CCR a statuat prin decizie că procurorul nu poate ancheta oportunitatea, nu poate ancheta constituționalitatea, nu poate ancheta procedura legislativă. Faptele de drept comun, evident, rămân în sarcina procurorului”.

Agerpres prezintă și poziția Procurorului General al României în legătură cu clasarea dosarului O.U.G. nr. 13/2017.

„Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat marți, în legătură cu clasarea cauzei privind OUG 13, că procurorii s-au raportat mereu la conținutul deciziei Curții Constituționale, fiind hotărârea lor de a opri ancheta”, scrie Agerpres.

În timp ce România așteaptă nominalizarea noului Executiv, deputații se pregătesc de vacanță.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, cu 166 de voturi „pentru”, 76 „împotrivă” și 16 abțineri, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită, în perioada vacanței parlamentare, ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”, notează Agerpres.

Un subiect sensibil pentru societatea românească este amânat.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat marți, pentru 23 noiembrie, discutarea sesizării referitoare la nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex”, notează Agerpres.

Dacă ne întrebăm de unde vor veni bani la buget, iată că avem deja un răspuns: din impozite. Parcul auto al României  înregistrează creșteri spectaculoase. Eliminarea taxei auto a declanșat un proces fără precedent: „Numărul de autovehicule introduse în parcul auto din România a crescut cu 80%, în primele cinci luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar vârsta medie a acestora s-a majorat la 12 ani și trei luni, de la 8 ani, în 2016, a declarat, marți, Cristian Bucur, director tehnic în cadrul Registrului Auto Român (RAR)”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre starea de sănătate a Majestatății Sale, Regele Mihai.

„Starea de sănătate a Majestatății Sale este fragilă, dar prezintă stabilitate. Regele Mihai este liniștit, are mulțumire sufletească și apreciază îngrijirea echipei sale medicale. Alături de Rege sunt permanent angajați ai Casei Majestății Sale, detașați în Elveția, și două maici ortodoxe”, arată Casa Regală, citată de Cotidianul.

Cotidianul mai precizează că: „Principesa Margareta și principele Radu se află în Elveția și vor sta câteva zile alături de regele Mihai”.

Regele Mihai I în vârstă de 95 de ani s-a retras din viața publică la începutul lunii martie a anului trecut.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Dosarul alegerilor din 2009 – închis was last modified: iunie 27th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: