Dosarul „10 August” a fost redeschis

5 aug. 2020
Vizualizari: 589

Dosarul evenimentelor din 10 august revine, din nou, în atenția justiției. DIICOT a anunțat, marți, redeschiderea dosarului „10 August”, astfel că foștii șefi ai Jandarmeriei vor fi, din nou, urmăriți penal. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, infirmă, astfel, în parte, ordonanța de clasare a cazului.

„Infirmarea în parte a Ordonanței din data de 26.06.2020 emisă în dosarul numărul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar șef de poliție Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu (…), participație improprie la purtare abuzivă (…), participație improprie la fals intelectual (…), participație improprie la uz de fals (…), complicitate la abuz în serviciu (…) și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă”, notează DIICOT, relatează Cotidianul.

Premierul Orban spune că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție, adică de o instanță învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei.

„Este inadmisibil că, la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției. Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban, într-un comunicat de presă, relatează News.ro.

„Conform sursei citate, declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire”, mai arată News.ro.

Presa scrie și despre principalele candidaturi anunțațe pentru Primăria Capitalei și primăriile de sector. Surpriza vine de la PMP, acolo unde se vorbește despre candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei.

Eugen Tomac a afirmat că Traian Băsescu va fi candidatul PMP la Primăria Generală a Capitalei. El a precizat că PMP vrea să obțină un capital politic care să permită partidului să aibă propria voce politică.

„Noi nu am vrut să mergem cu un candidat propriu, dar vom merge cu Traian Băsescu pentru că vrem să obținem un capital politic care să ne permită, așa cum se întâmplă în democrație, să avem vocea noastră politică. Și vom face acest lucru”, a declarat Eugen Tomac marți la Digi 24, scrie News.ro.

Întrebat dacă nu există dubii și Traian Băsescu va fi candidatul PMP la Primăria Capitalei, Eugen Tomac a răspuns: „Este opțiunea noastră și pe candidatura domnului președinte mizăm la alegerile locale. Atâta timp cât aroganța celorlalți ne-a împins în această situație, pe care noi am spus-o înainte de a se întâmpla ceea ce s-a întâmplat, nu ne mai poate acuza acum nimeni. Vom merge către cetățeni și le vom cere votul. Că va pierde Nicușor este meritul USR, nu al PMP”, mai arată News.ro.

„Traian Băsescu a anunțat că este dispus să candideze la Primăria Capitalei din partea PMP, după ce negocierile dintre PNL, USR-PLUS și PMP privind candidați comuni la primăriile de sector au eșuat”, amintește News.ro, motivul care a  stat la baza deciziei fostului Președinte Traian Băsescu de a candida.

Vicepreședintele Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, îi solicită premierului Ludovic Orban să mute data începerii anului școlar la 1 octombrie, pentru o desfășurare a alegerilor locale pe 27 septembrie în condiții de siguranță sanitară.

„Așadar, îi sugerez premierului Orban să ia în calcul prelungirea vacanței de vară până la data de 30 septembrie, astfel încât să se poată desfășura în condiții mai bune de siguranță sanitară procesul electoral, dar, mai ales, să poată fi efectuată dezinfectarea spațiilor din incinta școlilor în intervalul 28 – 30 septembrie. În acest fel ne asigurăm ca toți elevii se vor întoarce la școală într-un mediu sănătos, începând cu data de 1 octombrie”, a spus Nechifor, scrie News.ro.

Carantinarea comunei Gornet și atacarea de către edil a deciziei DSU în justiției este un alt subiect prezent în paginile ziarelor.

„Magistrații Curții de Apel București au decis, marți, anularea ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, privind instituirea carantinei în comuna Gornet, județul Prahova.(…) Cu privire la pretențiile solicitate, de 4 milioane de euro, instanța a decis să respingă acest capăt de cerere, ca neîntemeiată”, scrie Cotidianul.

„Decizia Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs în maximum două zile de la comunicare”, mai arată Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre explozia din Beirut, care ține astăzi prima pagină a presei din  întreaga lume.

„Peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu ar fi fost stocate în depozitul care a sărit în aer în portul din Beirut, potrivit șefului Guvernului libanez.  Materialele explozibile au fost confiscate în urmă cu mai mulți ani. Oamenii au fost răniți chiar și pe străzile aflate la mare distanță de locul exploziei. Deflagrația a fost atât de puternică încât    s-a auzit chiar și din Cipru, care se află la aproape 250 de km vest de Beirut. Oamenii au asemănat explozia cu o bombă atomică”, relatează site-ul Antena 3.

„Explozia produsă în portul din Beirut ar fi izbucnit din cauza nitratului de amoniu. Declarația a fost făcută de premierul libanez Hassan Diab, iar reprezentanții Ambasadei Statelor Unite din Beirut au anunțat că există informații că explozia a eliberat un gaz extrem de toxic în aer. Cu toate acestea, oficialii libanezi nu vorbesc de un atac terorist. Deflagrația a ucis cel puțin 78 de oameni, a rănit pestr 4.000 și a provocat daune fără precedent”, mai arată jurnaliștii postului TV Antena 3.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Dosarul „10 August” a fost redeschis was last modified: august 5th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: