Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile. Locuinţa unde se găseşte în fapt persoana a cărei ocrotire se solicită (NCPC)

7 ian. 2020
Vizualizari: 3021
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1302/2019

NCPC: art. 87, art. 88, art. 91, art. 94 pct. 1 lit. a), art. 114, art. 133 pct. 2, art. 135 alin. (1), art. 936

Înalta Curte, constatând îndeplinite condițiile prevăzute de art. 133 pct. 2 și art. 135 alin. (1) din C. proc. civ., urmează a pronunța regulatorul de competență în raport cu obiectul cauzei, precum și cu dispozițiile legale incidente.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Satu Mare, secția civilă, la data de 20 noiembrie 2018, sub nr. x/2018, petenta A. a solicitat punerea sub interdicție a intimatului B., numirea sa, în calitate de tutore al acestuia, precum și încuviințarea vânzării imobilului – teren și casă, curți construcții aparținând intimatului B., conform Titlului de proprietate nr. 31-x Satu Mare din data de 24.09.1993 în suprafața de 2 ha 2536 mp, din care 746 mp curți, construcții situate în localitatea Oar, comuna Vetiș.

Astfel, obiectului acțiunii civile, în raport de care se stabilește competența teritorială a instanței, vizează instituirea curatelei pentru o persoană fizică majoră care, din cauza afecțiunilor de care suferă, nu poate să își administreze bunurile sau să își apere interesele, în condiții corespunzătoare.

Potrivit prevederilor art. 94 pct. 1 lit. a) C. proc. civ., judecătoriile judecă, în primă instanță, „cererile date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie, în afară de cazurile în care prin lege se prevede în mod expres altfel”.

Dispozițiile art. 936 C. proc. civ. stipulează că „Cererea de punere sub interdicție judecătorească a unei persoane se soluționează de instanța de tutelă în a cărei circumscripție aceasta își are domiciliul”.

Potrivit dispozițiilor art. 114 din același act normativ, „(1) Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.

Astfel, dispozițiile art. 936 C. proc. civ. instituie o normă specială de competență teritorială absolută în materia punerii sub interdicție, mai exact o normă de ordine publică, având în vedere că privește capacitatea persoanei fizice.

Înalta Curte constată că problema care a generat ivirea prezentului conflict de competență privește interpretarea diferită pe care instanțele de judecată aflate în conflict au dat-o noțiunii de domiciliu și relevanței juridice în legătură cu modificarea acestuia pe parcursul procesului.

Conform dispozițiilor art. 87 C. civ. „Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”.

Totodată, art. 88 C. civ. definește reședința persoanei fizice ca fiind locul unde are locuința secundară.

Art. 91 din același act normativ prevede că, „(1) Dovada domiciliului și a reședinței se face cu mențiunile cuprinse în cartea de identitate. (2) În lipsa acestor mențiuni ori atunci când acestea nu corespund realității, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a reședinței nu va putea fi opusă altor persoane. (3) Dispozițiile alin. (2) nu se aplică în cazul în care domiciliul sau reședința a fost cunoscută prin alte mijloace de cel căruia i se opune”.

Înalta Curte reține că noțiunea de domiciliu la care fac trimitere textele de lege, enunțate mai sus, vizează, în sens procedural, locuința unde se găsește în fapt persoana a cărei ocrotire se solicită, pentru a-i putea fi asigurat și respectat dreptul la apărare și pentru a se putea facilita administrarea probatoriului în vederea soluționării cauzei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Prin urmare, noțiunea de „domiciliu” trebuie interpretată în sens larg, prezentând relevanță nu atât locuința statornică sau principală a acestei persoane, ci adresa unde locuiește efectiv.

Din cuprinsul anchetei sociale înregistrată sub nr. x din 16 ianuarie 2019, la Primăria comunei Vetiș, efectuată la domiciliul intimatului B., situat în Oar, comuna Vetiș, județul Satu Mare, rezultă că intimatul locuiește la fiica acestuia, în Baia Mare, întrucât necesită îngrijiri speciale, suferind de boala Alzheimer, tetrapareză, este imobilizat la pat și nu este transportabil, dovedite cu actele medicale anexate cererii de chemare în judecată, respectiv Certificat de încadrare în grad de handicap nr. x din 29 iunie 2017, foaia de observație clinică nr. 23901 și Evaluarea psihologică nr. x din 29 august 2017.

De asemenea, faptul că intimatul nu mai locuiește la adresa de domiciliu, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, este confirmată și de declarația martorei C., dată la secția 3 Poliție Rurală Satu Mare, la data de 19 decembrie 2018, precum și de procesul-verbal încheiat la data de 20 mai 2019 de către Judecătoria Baia Mare, conform căruia, pentru perioada 28 martie 2019 – 27 martie 2020, intimatul B. figurează cu reședința stabilită la domiciliul petentei, situat în Baia Mare, județul Maramureș.

Față de toate aceste împrejurări, Înalta Curte va ține seama de locuința efectivă a persoanei ocrotite, prin raportare la necesitățile probatorii și la măsurile de ocrotire ce trebuie dispuse în cauză, circumstanțe în raport de care domiciliul menționat în buletinul de identitate al intimatului, respectiv localitatea Oar, comuna Vetiș, județul Satu Mare, apare ca fiind lipsit de relevanță.

Cum intimatul locuiește efectiv în Baia Mare, localitate aflată în circumscripția teritorială a Judecătoriei Baia Mare, aceasta este instanța competentă teritorial să soluționeze cererea de punere sub interdicție judecătorească a acestuia.

Sursa informației: www.scj.ro.

Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile. Locuința unde se găsește în fapt persoana a cărei ocrotire se solicită (NCPC) was last modified: ianuarie 5th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.