Domeniul economic pe durata stării de alertă. Măsuri şi obligaţii

21 mai 2020
Vizualizari: 554
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În ceea ce privește domeniul economic, în Legea nr. 55/2020 au fost cuprinse mai multe măsuri, cum sunt cele care vizează condițiile în care pot fi derulate unele activități comerciale. De pildă, prin art. 8 din lege se stabilește că se poate suspenda consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.

De asemenea, pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile anterior menționate, cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.

Apoi, pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU.

Legea prevede din start și o excepție, și anume că măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare. Această măsura nu este neapărat una justificată și riscă să producă mai degrabă un efect de discriminare între diferiți operatori economici. De fapt în practică este perfect posibil ca un spațiu comercial mai mare să poată să asigure condiții sanitare sau de reducere a riscului mai ample decât spațiile mici. Probabil intenția legiuitorului de a reglementa distinct aceste ipoteze provine din sfera numărului potențial de clienți care pot utiliza aceste centre comerciale.

În sfârșit, legea prevede la art. 9 alin 3 și o excepție de la regula suspendării activităților comerciale și anume că sunt permise mai multe activități cu condiția ca personalul care desfășoară aceste activități să respecte obligația de a purta în permanență mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic să asigure măști pentru aceștia, precum și soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.

Aceste activități sunt:

– vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;

– activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;

– activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

În mod concret, activitățile interzise sau suspendate pe durata stării de alertă instituită ieri, data de 18.05.2020, sunt cele cuprinse în HG nr. 394/2020 despre care am făcut vorbire anterior,  respectiv suspendarea activității operatorilor economici care se desfășoară în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri sau activitățile în spațiile deschise pentru administrare plaje sau ștranduri/piscine exterioare.

Cele care sunt permise în schimb (în anumite condiții) sunt activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU și cu condiția ca centrele comerciale să aibă sub 15.000 mp și  magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare. Sunt permise de asemenea activitățile cabinetelor stomatologice și a unităților sanitare non-COVID, activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special și activitățile de primire turistică cu funcțiuni de cazare.


* Articol preluat de pe site-ul http://www.chirita-law.com/stiri/.

Domeniul economic pe durata stării de alertă. Măsuri și obligații was last modified: mai 21st, 2020 by Raluca Colcieri

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice