Doi ani la rând Tribunalul Bihor a fost a doua instanță din țară, ca număr de cauze în materia insolvenței

14 dec. 2017
Vizualizari: 2545
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Reporter: Bună ziua, suntem la Oradea, împreună cu dl judecător Cristian Monenci.

Cristian Monenci: Bună ziua, bine v-am găsit!

Reporter: Domnule judecător, ce ne puteți spune în legătură cu gradul de încărcare al instanțelor bihorene?

Cristian Monenci: Trebuie să fac o comparație cu anii anteriori. În prezent, cel puțin pe datele statistice ce le avem până la jumătatea anului, se constată o descreștere a numărului de cauze. Trebuie să vă spun că ani la rând Tribunalul Bihor a fost printre cele mai încărcate instanțe din țară, raportat la numărul de dosare ce veneau spre soluționare fiecărui judecător. În prezent, și ca urmare a stabilizării, oarecum, a numărului de judecători ce funcționează în instanță, și a descreșterii numărului de dosare nou intrate, s-a ajuns la o optimizare a activității desfășurate, fără ca aceasta să ducă la atingerea unei încărcături rezonabile a numărului de cauze pe judecător.

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă secția pe care o conduceți în momentul de față și care ar fi soluțiile problemelor existente?

Cristian Monenci: În prezent, principala problemă pe care o văd – în prezent și în perspectivă – vizează numărul de judecători ce vor rămâne efectiv în secție, pentru că peste o săptămână va fi un concurs de promovare pentru Curtea de Apel, unde sunt înscriși aproape toți colegii din secție. Perspectivele, în funcție de acest examen pot să le anticipez. Problemele la nivelul secției cumva s-au reglat, ca urmare a faptului că s-a ajuns la un număr stabil de judecători, respectiv de la un număr de 6 judecători sindici, în prezent suntem 10 – mă rog, un coleg s-a pensionat, relativ recent – și, totodată, s-a ajuns la un număr mai redus de cauze în materia insolvenței. Doi ani la rând Tribunalul Bihor a fost a doua instanță, ca număr de insolvențe, după Tribunalul București, ceea ce a însemnat o încărcătură foarte mare de dosare pe judecător.

Reporter: Mâine veți fi moderatorul unui panel al conferinței. Ce detalii ne puteți da despre această parte?

Cristian Monenci: La solicitarea organizatorilor, am răspuns cu cea mai mare deschidere la dorința de a modera o sesiune de întrebări și răspunsuri. Practic e o continuare a unei activități pe care am făcut-o, mi se pare, în urmă cu trei ani. Personal, m-am gândit ca întrebările să plece de la probleme care au fost dezbătute de către lectorii de curs, la care să se adauge, bineînțeles, probleme pe care practicienii în insolvență le întâlnesc în activitatea lor. Pe masa judecătorilor ajung, de obicei, o parte din aceste probleme, la care dăm răspunsurile prin hotărârile pe care le pronunțăm. Și sper ca, în acest cadru mai puțin oficial decât în sala de judecată, să putem să punem întrebările și să găsim răspunsurile mult mai ușor decât în cadru formal.

Reporter: Mulțumim foarte mult pentru timpul acordat!

Cristian Monenci: Și eu.

Doi ani la rând Tribunalul Bihor a fost a doua instanță din țară, ca număr de cauze în materia insolvenței was last modified: decembrie 15th, 2017 by Monenci Cristian

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice