Dobândirea recursului prin uzucapiune. Donație. Recurs (NCC; NCPC; Legea nr. 10/2001)

19 sept. 2017
Vizualizari: 1177
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 2503/2014

NCC: art. 813; Legea nr. 10/2001: art. 4; NCPC:  art. 312 alin. (1)

Potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 10/2001, „în sensul prezentei legi, prin imobile preluate în mod abuziv se înțelege imobilele donate statului sau altor persoane juridice în baza Decretului nr, 410/1948, privind donațiunea unor întreprinderi de arte grafice, a Decretului nr. 478/1954 privind donațiile făcute statului și altele asemenea, neîncheiate în formă autentică, precum și imobilele donate statului sau altor persoane juridice, încheiate în forma autentică prevăzută de art. 813 C. civ., în acest din urmă caz, dacă s-a admis acțiunea în anulare sau în constatarea nulității donației printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

Legea specială stabilește astfel, neechivoc, condițiile în care, pentru ipoteza imobilelor donate în modalitățile arătate, preluarea de către stat este considerată ca fiind abuzivă și astfel atrage incidența legii speciale.

Ori în speță, actul de transmisiune a bunului litigios fără indicarea vreunui act normativ în baza căruia ar fi operat pretinsa donație și neîncheiat în forma autentică atrage, cum legal au reținut instanțele, nevalabilitatea transmisiunii și astfel caracterul abuziv al preluării acestui bun de către stat.

Corect nu s-a dat eficiență juridică pretinsei confirmări/notificări aparținând unuia dintre moștenitori, întrucât, pe de o parte, aceasta nu demonstrează că moștenitorul în cauză a cunoscut și înțeles să asaneze viciul de formă al actului în cauză, iar, pe de altă parte, cererea menționată nu privea notificarea donației în sine, ci materializa doar opțiunea părții care a relevat că nu-l interesează bunul în cauză, ceea ce, evident, nu poate fi considerat ca exprimând voința părții de a ratifica actul juridic inform întocmit.

Față de cele sus relevate, sunt nefondate și criticile privind imposibilitatea restituirii imobilului pe considerentul că acesta ar fi fost dobândit de pârâtă prin uzucapiune, ca și cele privind efectele uzucapiunii asupra exercitării/dobândirii dreptului de proprietate.

Sunt, de asemenea, nefondate și criticile privind pretinsele efecte ale nesolicitării bunului supus procedurii reglementate de legea specială și reglementate de art. 4 alin. (4) din Legea nr. 10/2001, întrucât acestea vizează și se interpretează în favoarea/le profită „celorlalți moștenitori ai persoanei îndreptățite care au depus în termen cererea de restituire”, legea stabilind precis destinatarul/beneficiarul măsurilor prevăzute de legea specială și care nu poate fi decât moștenitorul persoanei îndreptățite, în niciun caz, cum eronat pretinde recurenta, deținătorul bunului, persoana obligată la restituire.

Ca urmare, față de cele ce preced, în temeiul art. 312 alin. (1) C. proc. civ., recursul dedus judecății va fi respins ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Dobândirea recursului prin uzucapiune. Donație. Recurs (NCC; NCPC; Legea nr. 10/2001) was last modified: septembrie 19th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.