Divorțul remediu și divorțul din culpa soților. Instanța competentă (NCC; NCPC)

22 iun. 2017
Vizualizari: 2069
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 939/2016

NCC: art. 929-933, art. 934-935; NCPC: art. 915 alin. (2)

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe, la data de 29 mai 2015, reclamantul A. a solicitat în contradictoriii cu pârâta B. desfacerea căsătoriei încheiate între părți, precum și soluționarea capetelor de cerere accesorii.

Ulterior, au fost depuse la dosar întâmpinare și note scrise de către pârâta, prin care nu a fost invocată excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Craiova.

Înalta Curte constată că, așa cum au reținut cele două instanțe în conflict, nici reclamantul, nici pârâta nu mai aveau domiciliul în România, la data introducerii acțiunii de divorț.

Potrivit art. 915 alin. (2) C. proc. civ. „Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România, în lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei sectorului 5 al municipiului București”.

Această dispoziție legală consacră posibilitatea alegerii de către părți a instanței competente din punct de vedere teritorial să soluționeze cererea de divorț, în ipoteza expres arătată de legiuitor, aceea în care niciuna dintre părți nu are locuința în România la data formulării cererii.

Norma specială în discuție este incidență atât în cazul divorțului remediu (prin acordul soților ori din motive de sănătate) reglementat de art. 929-933 C. proc. civ., cât și al divorțului din culpa soților, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 934-935 din aceeași lege, deoarece este plasată în cadrul dispozițiilor comune procedurii divorțului.

Ca atare, indiferent de forma aleasă pentru desfacerea căsătoriei, urmează a se verifica dacă, în ipoteza expusa, părțile au convenit în privința instanței competente, deoarece numai în cazul contrar, competența soluționării cererii de divorț aparține Judecătoriei sectorului 5 București.

Înalta Curte apreciază că, în ceea ce privește acordul de voință, textul de la art. 915 alin. (2), redat mai sus nu cere ca acesta să fie dat printr-un înscris semnat de ambele părți, astfel că interpretarea noțiunii din lege nu trebuie să fie una restrictivă câtă vreme din manifestarea de voință a părților, exprimată în fața instanței, rezultă în mod neîndoielnic consimțământul lor ca acțiunea de divorț sa fie soluționată de către instanța sesizată de reclamant.

În speță, odată cu introducerea acțiunii de divorț, reclamantul și-a manifestat voința ca litigiul să fie soluționat de Judecătoria Craiova, în a cărei rază teritorială s-a aflat, de altfel, ultimul domiciliu comun al soților, iar, prin procura specială din 27 aprilie 2015 emisă de Ambasada României în Regatul Belgiei a mandatat un avocat care sa-l reprezinte la această instanță în susținerea cererii.

Pârâta, la rândul său, s-a manifestat similar, în sensul ca divorțul să fie soluționat de aceeași instanță, prin neinvocarea excepției de necompetență teritorială în cuprinsul întâmpinării, părțile arătând, de altfel, în mod expres, la termenul de judecată din 10 martie 2016 (în urma invocării excepției de necompetență teritorială a Judecătoriei sectorului 5 București) că sunt de acord ca litigiul să fie soluționat de Judecătoria Craiova.

Prin urmare, în cauză este întrunit acordul de voință pentru soluționarea cererii de divorț de către Judecătoria Craiova, motiv pentru care Înalta Curte va stabili competența de soluționare în favoarea acestei instanțe.

Sursa informației: www.scj.ro.

Divorțul remediu și divorțul din culpa soților. Instanța competentă (NCC; NCPC) was last modified: iunie 21st, 2017 by Universul Juridic
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: