Distribuirea trimestrială a dividendelor

16 iul. 2018
Vizualizari: 1737
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea nr. 163/2018 pentru modificarea și completatea Legii contabilității nr. 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației (*intrare in vigoare: 15 iulie 2018, M. Of. nr. 595 din 12 iulie 2018)

Legea nr. 163/2018 aduce modificări Legii contabilității, Legii societăților și Legii cooperației în sensul introducerii opțiunii de distribuire trimestrială a dividendelor de către societățile reglementate de Legea nr. 31/1990 și de societățile cooperative reglementate de Legea nr. 1/2005.

I. Legea nr. 82/1991 – Legea contabilității

Prin noile modificări aduse Legii contabilității, se introduce, printre altele, obligația întocmirii de situații financiare interimare în cazul distribuirii trimestriale a profitului către acționari sau asociați, precum și reglementările contabile aplicabile în această situație.

1.1. În vederea repartizării trimestriale a dividendelor, se instituie obligația întocmirii de situații financiare interimare de către societățile comerciale, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, societățile cooperatiste și celelalte persoane juridice, aprobate de adunarea generală a acționarilor/asociaților.

1.2. În cazul în care persoanele care întocmesc situațiile financiare interimare au obligația de auditare statutară, atunci și situațiile interimare sunt supuse auditului. Dacă situațiile financiare anuale fac obiectul verificării de către cenzori, situațiile financiare interimare vor fi supuse acestei verificări.

1.3. Repartizarea trimestrială a profitului se face opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial la care se adaugă eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, iar din acestea se scad pierderile reportate si sumele depuse in rezerve in conformitate cu cerințele legale sau statutare.

1.4. Sumele reprezentând repartizări interimare de dividende se înregistrează în contabilitate, fiind reflectate în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari/asociați.

1.5. Regularizarea repartizărilor interimare are loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele plătite în plus vor fi restituite în 60 zile de la aprobarea acestor situații. Operațiunea de restituire are loc numai pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial. Conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea sumelor plătite în plus și de a dispune măsurile ce se impun.

II. Legea nr. 31/1990 – Legea societăților

În contextul modificărilor aduse Legii contabilității, Legea nr. 31/1990 prevede posibilitatea distribuirii și plății dividendelor:

(i) trimestrial (opțional), pe baza situațiilor financiare interimare; sau

(ii) anual, pe baza situațiilor financiare anuale.

2.1. Regularizarea diferențelor apărute în urma distribuirii parțiale a dividendelor se face prin situațiile financiare anuale.

Plata diferențelor se face în 60 zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Dacă nu se restituie sumele primite în plus, asociații/acționarii datorează dobândă penalizatoare calculată conform O.G. nr. 13/2011 (art. 3).

2.2. Situația privind dividendele distribuite parțial se pune la dispoziția acționarilor/asociaților.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

2.3. Fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care încasează sau plătește dividende din profituri fictive sau care nu puteau fi distribuite în cursul exercițiului financiar pe baza situației financiare interimare este pasibil de pedeapsa cu închisoare de la un an la cinci ani.

III. Legea nr. 1/2005 – Lege privind organizarea și funcționarea cooperației

3.1. Conform noilor modificări, membrii cooperatori au dreptul de a primi dividende din profitul realizat trimestrial.

3.2. Fapta administratorului, a președintelui societății cooperative ori a directorului executiv care încasează sau plătește dividende din beneficii fictive sau care nu puteau fi distribuite în lipsa situației financiare interimare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Distribuirea trimestrială a dividendelor was last modified: iulie 16th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: