Discuție cu Rectorul, Decanul Facultății de Drept și cadre didactice ale Universității „Ovidius” din Constanța

Vizualizari: 2925
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Adrian Stoica: Bună ziua, vă mulțumesc frumos pentru participare. Aș dori să vă prezint persoanele care se află aici, lângă mine, în prezidiu:

În stânga mea se află dl prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius din Constanța, în capăt dl Nicolae Cîrstea, directorul Editurii Universul Juridic, în continuare d-na încă lector universitar, dar de la începutul anului universitar următor conf. univ. dr. Alina Pandele, d-na prof. univ. dr. Mihaela Rus – ambele prodecane ale Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius și în dreapta mea – am reflectat împreună cu colegii mei să avem un invitat din rândul absolvenților noștri. M-am gândit în primă fază la a invita un absolvent care în momentul de față exercită profesia de judecător sau, de ce nu, de procuror, notar, avocat, executor judecătoresc. Aceste persoane, acești absolvenți care deja au o îndelungată experiență în profesiile lor sunt absolvenții noștri de foarte mulți ani și toată lumea, în momentul de față discută despre problema inserției absolvenților noștri în societate. De aceea ne-am oprit la Maria Păduroiu, aici, în dreapta noastră, absolventa promoției 2014-2015, șefă de promoție, absolventă care a intrat printre primii anul trecut la INPPA și în momentul de față desfășoară calitatea de avocat stagiar. Și să știți că este un avocat cu un potențial deosebit, este foarte apreciată în rândul breslei respective și am invitat-o să prezinte câteva chestiuni care au stat la baza motivației sale în obținerea succesului profesional.

În continuare aș dori să-i dau cuvântul d-lui rector al Universității Ovidius din Constanța, d-lui prof univ. dr. Sorin Rugină, pentru a vă adresa câteva cuvinte.

Sorin Rugină: Vă mulțumesc. Onorat prezidiu, stimați colegi, dragi studenți, iată un moment important la acest ceas de vară, în care suntem în tranziție de la finalizarea studiilor pentru unii dintre dumneavoastră spre admiterea care bate la ușă și care a și început, de altfel, prin procesul de înscriere, iată un moment important și extrem de provocator vizavi de acest Maraton al Facultăților de Drept, pentru că reprezintă o inițiativă pentru care îi felicit pe cei care au gândit-o, de a face, dacă vreți, un tur în toate universitățile care au facultăți de Drept, tocmai pentru a găsi, dacă vreți, o cale comună de a ne perfecționa și de a lucra împreună pentru a obține mai mult, pentru a obține absolvenți cel puțin la fel de bine pregătiți ca domnișoara Păduroiu, cu care ne mândrim deja. Eu mă mândresc, când am aflat că din 2014, deja, ați reușit să promovați un concurs de mare calibru.

Spun că e o inițiativă interesantă pentru că orice universitate care are o facultate de Drept – asta spuneam și anterior – este o universitate puternică, pentru că dă acel semnal că este o universitate care în acest amalgam, în această legislație destul de complexă în domeniul învățământului îți oferă sprijinul și garanția că respecți legalitatea, atât cât se poate, și să poți să emiți niște regulamente și metodologii interne care să asigure o funcționare optimă.

Există diferențe între universități, există diferențe între facultăți și de aceea acest maraton nu poate decât să colecteze idei în folosul îmbunătățirii învățământului.

Așa că, încă o dată, dincolo de acest salut și de felicitările respective, așteptăm în continuare să vedem efectele acestui periplu, mulțumindu-vă pentru faptul că, din cunoștințele mele, suntem a 5-a sau a 6-a universitate, ceea ce ne onorează și, încă o dată, ne și obligă.

Vă doresc mult succes și să ne revedem, pentru că marea e tot timpul aici, Universitatea Ovidius sperăm să fie tot timpul aici și dumneavoastră sunteți oricând bineveniți.

Adrian Stoica: Vă mulțumim frumos, stimate d-le rector. În continuare aș dori să-i dau cuvântul d-lui director Nicolae Cîrstea și înainte să-i dau cuvântul aș dori să-i adresez o întrebare: De ce Constanța printre primele universități în cadrul acestei acțiuni, Maratonul Facultăților de Drept?

Nicolae Cîrstea: Bun găsit și din partea mea. Într-adevăr, este un proiect mai nou, care poartă această denumire, Maratonul Facultăților de Drept. Este o inițiativă prin care ne dorim să reflectăm mediul juridic românesc, având în vedere că Editura Universul Juridic este partener al principalelor entități din sistemul judiciar, fie că vorbim de avocați, fie că vorbim de executori judecătorești, practicieni în insolvență – majoritatea evenimentelor naționale care se realizează de către facultăți sau aceste entități profesionale se fac și cu contribuția și sprijinul Editurii Universul Juridic. În acest context, în care editura merge în toate colțurile țării și sprijină aceste evenimente, am spus că ar fi important ca, dincolo de prezența noastră și suportul pe care-l acordăm, să adăugăm și o componentă video, o componentă care înseamnă interviuri cu gazdele noastre din diferitele părți ale țării, emisiuni TV. De asemenea realizăm, acolo unde este posibil și emisiuni live, tot pentru a reflecta specificul local, evenimentul respectiv și, iată, începând cu Constanța adăugăm și aceste întâlniri foarte interesante. Este prima întâlnire de acest fel. Până acum, în primele săptămâni am realizat doar interviuri cu cadre didactice, studenți ai facultăților unde am poposit. De altfel, Constanța este a 5-a sau a 6-a, într-adevăr printre primele facultăți de Drept. Are un avantaj important, după părerea mea – și asta îmi propusesem să îl întreb și pe dl decan, dacă această percepție a mea este una reală. Cred că în această zonă Facultatea de Drept a Universității Ovidius nu are foarte mulți concurenți, iar din acest punct de vedere noi ne propunem să ajutăm facultatea, să-l ajutăm pe dl decan, universitatea, pe dumneavoastră până la urmă, scoțând în evidență lucrurile foarte bune pe care le faceți aici, proiectele de viitor pe care le aveți, să venim și să popularizăm evenimentele pe care dumneavoastră le desfășurați. Un motiv important al prezenței noastre este și legătura deosebită pe care o avem cu dl decan Adrian Stoica – cred că sunt aprox. 10 ani de când lucrăm, fie pe linie editorială, editând cărți la editură, fie organizând evenimente –, avem în domnia sa un prieten în primul rând, pe lângă faptul că avem un partener.

Sper ca această nouă componentă pe care o adăugăm în proiectul Editurii Universul Juridic, Maratonul Facultăților de Drept, să devină un proiect permanent al editurii și să fim prezenți cu această caravană pe care noi o facem la nivel național de cât mai multe ori în Constanța.

Sunt sigur că astăzi vom avea discuții interesante, nu numai în cadrul acestei discuții deschise, dar și prin interviurile pe care aș vrea să le facem împreună cu unii dintre dumneavoastră. Vom afla lucruri interesante și ne veți convinge, de ce nu, să fim omniprezenți ca parteneri ai Facultății de Drept Ovidius din Constanța. Vă mulțumesc.

Adrian Stoica: În continuare, aș dori să le rog pe colegele mele, doamnele prodecan Adina Pandele, respectiv Mihaela Rus, să vă adreseze câteva cuvinte.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Adina Pandele: Bună ziua, vă spun dumneavoastră și invitaților noștri, de fapt mai degrabă colaboratorilor noștri, pentru că acest eveniment – Maratonul Facultăților de Drept – este pe o agendă mai largă a colaborării pe care noi o avem cu Universul Juridic. Așa cum a spus și dl director, deocamdată o colaborare editorială, dar în perspectivă, din punct de vedere științific vom dezvolta niște proiecte în parteneriat, o conferință internațională, Revista Facultății de Drept va apărea sub egida Editurii Universul Juridic. Deci niște evenimente care pe noi ne onorează, pe noi cei de la Facultatea de Drept și Științe Administrative. Pot să spun că acest maraton vine, pe de o parte, atât în sprijinul studenților noștri, dar și a cadrelor didactice, pentru că este foarte important să facem bine ceea ce facem, dar este și mai important să știe lumea ceea ce facem. Adică să fim vizibili; și vizibilitatea vedeți că este deosebit de importantă în zilele pe care le trăim. Și cred că prin acest eveniment și prin multe altele pe care le vom organiza în parteneriat, așa cum am amintit, vom deveni mai vizibili și mai atractivi pentru viitorii candidați și viitorii studenți ai Facultății de Drept și Științe Administrative. Mulțumesc.

Mihaela Rus: Bună ziua. Mulțumesc și eu alături de colegii mei Editurii Universul Juridic. Ne onorează prezența acestui maraton sau, altfel spus, includerea facultății noastre în cadrul facultăților selectate pentru acest maraton, probabil în prima etapă. Într-adevăr, facultatea noastră sau programul de studii universitare de licență Drept are o istorie, începând cu anul 1992, deci peste 20 de ani. Discutăm despre un program reevaluat și reacreditat în ultimii ani, respectiv 2013-2016, calitatea programului de studiu rezultă, într-adevăr, și din reușitele absolvenților noștri. Într-adevăr, putem să spunem că avem, conform ultimelor rapoarte realizate de centrul care se ocupă cu inserția de piață, aceste rapoarte dovedesc faptul că dintre absolvenții noștri avem judecători, procurori și alte profesii juridice. Sperăm ca în continuare acest program de studiu în această zonă geografică să câștige cât mai mult. De asta consider că sprijinul pe care Editura Universul Juridic îl acordă acestei facultăți este binevenit pentru creșterea prestigiului Facultății de Drept și Științe Administrative. Vă mulțumesc.

Adrian Stoica: Vă mulțumim frumos. Nu în cele din urmă, aș dori în primul rând să-i mulțumesc absolventei noastre, domnișoarei avocat Maria Păduroiu, pentru faptul că a acceptat invitația adresată ieri-alaltăieri, într-un timp atât de scurt. Este o fostă absolventă a noastră care niciodată nu a ieșit în evidență printr-un comportament neadecvat, prin anumite atitudini arogante, anumite comportamente nelalocul lor. Maria Păduroiu a fost o studentă care întotdeauna a ieșit în evidență prin buna educație, prin inteligența sa. Chiar în ultimii ani de studiu i-am studiat evoluția și cu siguranță că am avut certitudinea că va reuși. Dacă ții minte, Maria, chiar în momentul în care am aflat că ai tăi colegi nu au scos în evidență, cu ocazia cursului festiv, faptul că tu ai fost șefa de promoție și am rugat secretara șefă să-ți constituim o diplomă pentru că nu mi s-a părut normal, nu știu, poate din cauza unei omisiuni, colegii tăi să îți scoată în evidență calitățile. Chiar te-am întrebat: De ce nu vrei să urmezi o carieră de magistrat? Ai spus că la început vei dori să vezi cum vei evolua într-o profesie de avocat. De aceea, împărtășește-ne și nouă cum ai ajuns să fii avocat și cât de mult a contribuit Facultatea de Drept și Științe Administrative din Cadrul Universității Ovidius în cariera ta.

Maria Păduroiu: Vă mulțumesc frumos. Mulțumesc pentru invitație în primul rând și astăzi voi răspunde la întrebarea: Cu ce a contribuit facultatea de Drept la admiterea mea în profesie. În primul rând profesorii din cadrul Universității Ovidius își tratează cu seriozitate orele de curs și disciplinele pe care le predau, materia fiind prezentată într-un mod complet și asigurând astfel transmiterea informațiilor necesare în vederea creării premiselor pentru cultura juridică a studentului. Trebuie să știți că aveți sprijin din partea cadrelor didactice care, pe lângă predarea în mod competent a materiei, vă pot îndruma spre o doctrină de specialitate în domeniu, facilitându-vă astfel consolidarea și perfecționarea cunoștințelor. Facultatea vă asigură condițiile favorabile studiului și servește ca un deschizător de drumuri, ca un îndrumător. Însă facultatea nu poate munci în locul vostru. Voi sunteți cei care trebuie să învețe la timp și cât mai bine. Cheia succesului este munca individuală pe care trebuie să o depuneți în mod constant. Vă sfătuiesc să învățați curs de curs, mai ales la materiile fundamentale la care veți susține și examenele de admitere în profesie, respectiv Drept civil, Drept penal – cu procedurile aferente –, însă trebuie să vă faceți timp să studiați toate celelalte discipline care vă sunt predate, pentru că acest lucru vă ajută să vă formați o imagine de ansamblu și o cultură juridică foarte bogată. Materia trebuie parcursă din timp, pentru a se sedimenta, în niciun caz doar în sesiune, pentru că vă va fi foarte greu să vă descurcați, să o înțelegeți și să o recuperați ulterior. Și nu veți face decât cantitate și nu calitate.

Nu vreau să mă repet, însă trebuie să insist asupra studiului individual. Profesorii vă pot ajuta, vă pot corecta, vă pot îndruma; însă nu pot învăța în locul vostru. Aceasta este atitudinea studentului responsabil care are intenția să reușească pe viitor: trebuie să fiți riguroși cu voi înșivă, să tratați cu seriozitate învățatul încă din primul an, nefiind în niciun caz prea devreme, deoarece examenele de admitere în profesiile juridice sunt foarte dure, sunt foarte dificile și îi vor separa pe cei pregătiți de cei care nu au depus efortul necesar.

O să aveți parte și de suficient timp liber, pe care vă sfătuiesc să-l alocați în mod înțelept, atât odihnei și recreerii necesare, cât și studiului, să găsiți un echilibru. Deoarece trebuie să fiți conștienți încă de pe acum că examenele pe care le veți susține, pe lângă faptul că sunt grele, necesită și o foarte bună pregătire și organizare din punct de vedere al timpului. Și facultatea, prin fiecare examen pe care îl veți trece, reprezintă un antrenament pentru ce va urma.

Discuție cu Rectorul, Decanul Facultății de Drept și cadre didactice ale Universității „Ovidius” din Constanța was last modified: august 18th, 2016 by Universitatea „Ovidius” din Constanța

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universitatea „Ovidius” din Constanța

Universitatea „Ovidius” din Constanța

Universitatea „Ovidius” este cea mai mare universitate europeană la țărmul Mării Negre. Situată în Constanța, orașul cel mai mare din Dobrogea și din întreg Sud-Estul României, universitatea se află într-o regiune în plin avânt economic, ce reprezintă o punte culturală între Occident și Orient, o poartă estică a Uniunii Europene.
A mai scris: