Discursul reprezentantului României la CCJE, Aida Popa, susținut cu ocazia Conferinței internaționale „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați”

24 sept. 2015
Vizualizari: 1098

Despre

  • Justiția pe care o consolidăm astăzi în România are nevoie de încredere
  • Rapiditatea asimilării noutăților face posibilă desprinderea de vechile abordări
  • Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților

Ieri, 23 septembrie 2015, în Aula Institutului Național al Magistraturii, s-a desfășurat Conferința internațională cu tema „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați – necesitate în consolidarea Justiției în societatea democratică în România”.

Vă prezentăm, în continuare, discursul reprezentantului României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), doamna judecător Rodica Aida Popa, susținut în cadrul Conferinței:

„Domnule președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnă vicepreședinte a Curții Supreme din Slovenia și membru al Biroului Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni,
Domnule procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,
Domnule președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România,
Doamnă director a Institutului Național al Magistraturii,

Această frumoasă zi de septembrie ne oferă prilejul să fim împreună judecători, procurori, avocați pentru a începe un nou an judiciar, în care mai mult ca oricând avem nevoie de unitate, recunoștință pentru tot ceea ce am dobândit și generozitate pentru cei care pășesc în marea familie a Justiției.

Mărturisesc că acum, la acest moment, clădim cu adevărat o altfel de Justiție, pentru că dialogul interprofesional deschis între judecători și avocați, din perspectiva europeană fundamentată pe recomandările Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni a reprezentat o realitate posibilă și necesară.

Totodată, astăzi deschidem o altă perspectivă a comunicării interinstituționale, bazată și pe recomandările Avizului nr. 12 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, privind relațiile judecători și procurori, așa încât ne propunem să creăm o nouă abordare a dialogului interinstituțional prin crearea unei punți  între judecători, procurori și avocați.

Este firesc să procedăm astfel, prin înlăturarea barierelor pe care de foarte multe ori le construim artificial, alimentate de prejudecăți sau de judecăți de valoare.

Justiția pe care o consolidăm astăzi în România are nevoie de încredere, care se dobândește numai prin deschiderea către noi înșine, dând posibilitatea celorlalți să ne cunoască profesional, prin modelul pe care avem datoria să-l îmbogățim.

Or, în condițiile în care noutatea legislativă, prin intrarea în vigoare a patru coduri, care înseamnă o nouă paradigmă a actului de judecată, presupune, dincolo de provocările modalităților de lucru, o deschidere către profesii pentru a putea evidenția justițiabilului beneficiile unei alte Justiții.

Desigur că noutatea legislativă a condus la raportări la tezaurul doctrinar și jurisprudențial, având drept consecință constatarea constituționalității unor norme sau la interpretarea celor noi într-o manieră diferită, de către instanța supremă, aspecte ce au fost evidențiate de deciziile pronunțate de cele două jurisdicții.

În spațiul public judiciar au existat și vor mai exista controverse, fără îndoială, asupra modului de interpretare ale unor prevederi, însă toate sunt firești, atunci când deja gândim într-o nouă manieră.

Cultura juridică actuală se clădește complex, pornind de la noutățile legislative, care ne obligă să abdicăm de la vechile clișee, pentru că ceea ce legiuitorul a dorit a fost o reală schimbare, prin norme, instituții și mentalități.

Rapiditatea asimilării noutăților face posibilă desprinderea de vechile abordări, însă nu prin anularea a ceea ce am clădit, ci prin valorificarea concluziilor, atât de valoroase ale doctrinei și jurisprudenței, care ne-a permis acum această modificare substanțială, în toate palierele autorității judecătorești.

Tocmai că această schimbare ne îndeamnă să lucrăm împreună, judecători, procurori, avocați, în mod complementar, potrivit atribuțiilor specifice, încurajând cooperarea, ca principiu fundamental, bazat pe bune practici, respectiv modalități care să faciliteze comunicarea, respectiv oferirea datelor, informațiilor, apărărilor, jurisprudenței, care să permită alegerea de către judecător a soluției, în litera, dar și în spiritul legii.

Noile instituții apar complexe, deși nu întotdeauna este așa, însă noi putem simplifica aplicarea lor, prin bune practici, ceea ce înseamnă deschiderea comunicării interinstituționale, eliminarea unor moduri birocratice, bazate pe multe înscrisuri și nu pe încrederea în alegerea unor modalități de lucru moderne, respective folosirea informației on-line.

Tocmai de aceea este necesar să reafirmăm și să aplicăm principiile fundamentale ce guvernează Justiția, prin adoptarea la acest moment a unui document unic la nivelul sistemului judiciar român și anume Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților, pe care, în calitatea pe care o am, l-am elaborat și propus Consiliului Superior al Magistraturii, care ieri în Plenul constituit a luat act de forma sa finală, pe care astăzi o consacrăm solemn și va reprezenta un fundament programatic pentru Justiția din România.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Necesitatea existenței acestuia este dată de schimbarea profundă și reală a autorității judecătorești.

Carta interprofesională este structurată pe cinci domenii și anume: Statul de drept și Justiția, Specificul funcțiilor, Etica și Deontologia judecătorilor, procurorilor și avocaților români, Formarea judecătorilor, procurorilor și avocaților români, Dialogul interprofesional continuu între judecătorii, procurorii și avocații români și cooperarea internațională.

Acest document este adecvat specificului național, pornind de la realitățile sistemului judiciar român și fundamentelor sale legale, îmbogățit de principii referitoare la integritate și comunicare în interiorul sistemului, dar și cu societatea.

Este firesc ca la 25 de ani de la schimbarea profundă a României în Justiția română să existe o Cartă interprofesională care consolidează sistemul judiciar român și pe care o semnăm în mod solemn la acest moment aniversar”.

👍Vezi și: Discursul președintelui CSM

👍Vezi și: Discursul președintelui UNBR

Discursul reprezentantului României la CCJE, Aida Popa, susținut cu ocazia Conferinței internaționale „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați” was last modified: septembrie 24th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: