Discursul Președintelui Republicii Moldova, ES Maia SANDU, la prezentarea CODEX-ului Constituțional (ed. a II-a), cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale a Republicii Moldova
Bună ziua, stimată doamnă Președintă a Curții Constituționale, stimată doamnă Ministră, distinși invitați, doamnelor și domnilor!
Mă bucur că avem ocazia să celebrăm a 30-a aniversare a Curții Constituționale într-un moment istoric pentru noi, la doar câteva luni de la consfințirea obiectivului integrării europene în legea fundamentală a țării noastre. Cu atât mai simbolică este în acest context includerea Constituției Republicii Moldova în cea de-a 2-a ediție a Codexului Constituțional prezentat astăzi, alături de cele ale statelor membre ale Uniunii Europene și de cea a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Este confirmarea faptului că legea noastră fundamentală se alătură celor ale statelor europene cu tradiție democratică și constituțională. Chiar dacă suntem la un moment festiv, trebuie să fim sinceri și realiști deopotrivă. Încă ne confruntăm cu discrepanța dintre textul constituțional și realitatea constituțională, de aceea este important să continuăm și să accelerăm reforma justiției, să consolidăm lupta împotriva corupției, să punem legea în capul mesei pentru toți, așa cum se așteaptă, pe bună dreptate, oamenii din țara noastră. Din păcate, nu doar în Republica Moldova, ci în întreaga lume, asistăm la un moment de încercare pentru sistemele democratice.
Așadar, sunt necesare mecanisme noi, adaptate la amenințările fără precedent pentru a apăra eșafodajul constituțional, pentru că, am văzut cu toții, Constituția nu ne-a putut apăra de corupție electorală sau de minciuni și știri false. De altfel, asistăm în plan global la o discuție distorsionată despre libertatea de exprimare în care inamicii democrației se folosesc de garanțiile constituționale privind drepturile fundamentale tocmai pentru a le submina. Să fie clar, o minciună nu devine adevăr doar pentru că este rostită de cineva care se prevalează de dreptul la libera exprimare, așa cum un vot vândut pe 30 de arginți nu este un vot liber exprimat. Ce legitimitate poate avea o forță politică care vrea să obțină puterea prin falsuri și prin cumpărare de voturi?!
Doamnelor și domnilor, protejarea securității naționale în fața unor amenințări noi, adaptarea la riscurile pentru buna funcționare a instituțiilor democratice determinate de tehnologii digitale emergente, încercările tot mai agresive de deturnare a drepturilor fundamentale, toate acestea constituie provocări pentru Constituțiile de pe întregul continent. De aceea, Curților Constituționale din Europa le va reveni misiunea deloc ușoară de a apăra democrația și statul de drept, ceea ce face și mai important să putem să ne uităm la experiența și jurisprudența constituțională din alte state. Am convingerea că volumul prezentat astăzi va fi un instrument valoros în acest sens.
În încheiere, țin să adresez mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această a 2-a ediție a Codexului Constituțional, autorilor Centrului de Drept Constituțional și Institutului de Politici din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, Ministerului Justiției al României, Ministerului Justiției al Republicii Moldova, precum și Institutului pentru Reforme și Politici Europene! Curții Constituționale îi adresez felicitări, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate! Urez tuturor judecătorilor curaj și putere de muncă în misiunea crucială de a apăra democrația și statul de drept în Republica Moldova!
Vă mulțumesc!