Discursul ministrului justiției la ceremonia de absolvire a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare

28 aug. 2015
Vizualizari: 873

Despre

  • „Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna”
  • Promoția 2015
  • Discursul ministrului justiției

Ministerul Justiției a publicat discursul lui Robert Cazanciuc, rostit cu prilejul  ceremoniei de absolvire a cursurilor „Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna” – Promotia 2015.

Vă redăm, în continuare, discursul ministrului justiției, așa cum a fost publicat de site-ul MJ, just.ro:

În primul rând, vă felicit pentru absolvire!

Cu siguranță eforturile pe care le-ați făcut pe parcursul studiilor nu au fost puține, viața într-o școală militară este, în mod cert, mai riguroasă decât într-o școală obișnuită.

Fără să vreau să umbresc cu ceva bucuria acestei reușite, trebuie să vă spun că adevărata provocare abia acum va începe.

Deși pot părea cuvinte mari, responsabilitatea care apasă pe umerii voștri e cât se poate de reală.

Ca viitori lucrători în sectorul operativ al sistemului penitenciar vă veți confrunta direct cu cele mai importante probleme pe care le avem în acest moment în sistem: supra-aglomerare, condiții de detenție și muncă ce trebuie îmbunătățite, șanse limitate de reintegrare a persoanelor condamnate.

Toate aceste probleme nu sunt nici noi, nici nu se vor rezolva peste noapte.

Foarte mulți ani sistemul nu a fost finanțat corespunzător, iar acest lucru nu putea să nu degradeze și mai mult o bază care era compromisă fizic și moral încă din anii 90.

Sistemul penitenciar al epocii comuniste era, ca și alte structuri ale statului, un sistem represiv, un sistem în care cei condamnați erau pur și simplu izolați de societate, fără preocupări pentru drepturile fundamentale sau pentru viitorul lor.

Din păcate, modul în care societatea noastră se raportează astăzi, la o persoană condamnată nu s-a schimbat radical.

Evident, avem constrângeri bugetare, avem și alte priorități în care să investim, avem nevoie de școli și spitale, de profesori și medici bine plătiți, dar nu putem neglija sistemul penitenciar astfel cum s-a întâmplat până în urmă cu câțiva ani.

Altfel, riscăm să avem o problemă de siguranță publică.

Societatea este un organism complex în care legătura dintre sisteme este una foarte subtilă, iar lipsa investițiilor într-un domeniu are consecințe, e adevărat, nu imediate ci peste ani, în cu totul alte zone.

Tocmai pentru acest motiv, ca membru al Guvernului, am sprijinit creșterea bugetului acordat învățământului.

Dacă nu investim în educație, dacă nu le dăm o șansă copiilor să își găsească un drum în viață care să le ofere posibilitatea găsirii unui loc de muncă și întemeierii unei familii, vom constata, peste ani că mulți dintre ei au sfârșit prin a comite infracțiuni.

Tentațiile societății moderne sunt mari, tentația de a câștiga bani mulți, fără muncă, este imensă, iar în lipsa unor valori morale, a unei pregătiri școlare, este foarte greu să poți alege drumul corect.

Pe de altă parte, dacă noi ca societate nu vom înțelege că trebuie să investim și în sistemul penitenciar pentru a da o șansă de reeducare celor care au greșit și au fost condamnați, vom menține și accentua un alt cerc vicios.

Nu trebuie să ne gândim doar la cel aflat temporar în spatele gratiilor, trebuie să vedem și familia lui, pentru că ce exemplu poate să fie un om cu 3-4 infracțiuni comise de-a lungul anilor care își petrece cea mai mare parte a vieții în spatele  gratiilor? Ce șanse vor avea copiii lor?

Preocuparea noastră este deopotrivă de a asigura condiții de muncă angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Am încercat să rezolvăm, în doi ani, probleme care își așteptau rezolvarea de aproape zece ani.

Am alocat anul acesta un buget mult mai mare pentru investiții și am cerut conducerii ANP să fie folosite și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și echipare ale întregului personal.

Am demarat, de puțin timp, procedurile pentru construirea a două noi penitenciare, ceea ce va contribui atât la reducerea numărului de condamnări pronunțate la adresa României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru lipsa condițiilor din penitenciare, dar cu siguranță, va contribui și la oferirea unor condiții de muncă la standarde internaționale.

Sunt convins că unii dintre cei prezenți astăzi aici vor avea șansa de a lucra în aceste noi unități.

Evident, România nu va putea rezolva singură problema aducerii infrastructurii penitenciare la nivelul cerut unui stat membru al Uniunii Europene.

Din România a pornit, astfel, o inițiativă la care s-au alăturat 11 state membre pentru a solicita Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru infrastructura penitenciară, ca o condiție esențială de reducere a riscului săvârșirii unor noi infracțiuni și de reintegrare socială a persoanelor condamnate.

Este o dovadă a faptului că problema nu este specifică României, dar și a faptului că România are capacitatea de a aduna în jurul său parteneri europeni pentru proiecte comune.

Foarte puține state membre au reușit, de-a lungul existenței Uniunii, să reunească 12 miniștri în jurul unei inițiative.

Sunt convins că începând din 2017 acest proiect va deveni o realitate care va contribui și la schimbarea poziționării societății românești față de locul și rolul sistemului penitenciar.

Cu toate aceste probleme și cu multe altele vă veți confrunta, dar nu trebuie să uitați nicio clipă că trebuie să contribuiți la reintegrarea socială a persoanelor condamnate!

Indiferent de condiții, trebuie să-i dăm fiecărui om șansa de a se îndrepta, iar datoria voastră este sa faceți tot ceea ce vă stă în putință pentru a-i ajuta să se schimbe.

Sunteți tineri, aveți viitorul în față.

Fiți conștienți că un moment de slăbiciune în fața tentațiilor ar putea, să vă pună în rând cu cei pe care de astăzi aveți datoria să îi supravegheați.

Fiți demni, integri și răsplata pe care o veți primi va fi de zeci de ori mai mare decât va imaginați: o conștiință curată!

Și cum îmi spunea un prieten cu multă experiență, pentru a reuși în viață trebuie să muncești, să ai încredere în tine, dar și noroc.

Așa că vă urez, din nou, succes și mult noroc”.

Consultați sursa informației, comunicatul de presă remis de Ministerului Justiției (www.just.ro).

Discursul ministrului justiției la ceremonia de absolvire a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare was last modified: august 28th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: