Discursul domnului Sorin Popescu în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019

14 ian. 2020
Vizualizari: 581

Laudatio pentru prof. univ. dr. Smaranda Angheni

Ne aflăm la premiul „I.L. Georgescu”. Am avut bucuria să-l cunosc în viață și vă prezint aici o fotografie-document. I.L. Georgescu în mijloc, alături de generația veche de comercialiști: Economu, Căpățână, Băcanu și, din păcate acum, profesorul Cărpenaru, care s-a dus dintre noi. Aici singurul supraviețuitor, directorul Editurii Lumina Lex, astăzi la vârsta de 100 de ani, încă, deci, în viață. Această fotografie s-a făcut cu prilejul reapariției Revistei de Drept comercial. Această revistă era scoasă de către prima editură apărută după Revoluție, Editura Lumina, în frunte cu Gheorghe Țigăeru; cu care am colaborat ani de zile și am scris în această revistă.

Acum, dna profesor Smaranda Angheni face parte din generația următoare de comercialiști. Și tratatul pe care îl prezentăm și îl premiem este un tratat care reprezintă munca dânsei de o viață, fiindcă în tot ce a făcut dna Smaranda Angheni a căutat să pună Dreptul comercial pe adevăratul lui soclu. Dna profesor Smaranda Angheni, prin îndelungata sa activitate la catedra universitară, dar și ca jurist cu preocupări constante legate de ramura comercială a Dreptului, are vocea necesară pentru apărarea unei ramuri de drept care pe nedrept a fost sacrificată pe altarul concepției unitare a dreptului privat. Știți foarte bine criticile care s-au adus la apariția Noului Cod civil, care a repudiat orice urmă de noțiune de drept comercial. Mi se pare că este menținut doar într-un singur articol dreptul comercial, ca și când nu ar exista, ci a fost înglobat în ramura dreptului civil. Or, toți profesorii de drept comercial s-au raliat împotriva acestei concepții. Domnia Sa are o bogată activitate publicistică în domeniul dreptului comercial, atât ca autor de cărți, cât și de numeroase articole și comunicări științifice.

Volumul de față este o pledoarie pentru reglementarea distinctă a dreptului comercial și are la bază o analiză a legislației existente, a doctrinei și jurisprudenței relevante, unele aspecte de drept comparat, dar și opiniile, chiar critice, dar argumentate în mod științific, ale autoarei. În tratat este examinată în mod exhaustiv materia dreptului comercial, pentru fiecare instituție fiind menționat cadrul legislativ, opinia doctrinei și a autoarei, precum și elemente de jurisprudență.

Tratatul, masiv ca volum, de peste 700 de pagini, dar și de o consistență științifică aparte, nu se sfiește să aducă critici actualului cadru normativ, precum și importante și argumentate elemente de noutate în peisajul actual al materiei, inclusiv propuneri de lege ferenda, iar notorietatea autoarei îl recomandă de asemenea. Vă mulțumesc.

 

Discursul domnului Sorin Popescu în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019 was last modified: ianuarie 14th, 2020 by Sorin Popescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice