Discursul domnului senator Robert Cazanciuc în cadrul lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”

12 mai 2022
Vizualizari: 453

Bine v-am găsit! Domnul ministru, fiind obișnuit să meargă la catedră, n-a folosit microfonul, pentru că arta oratoriei presupune să se audă în toată sala. Eu, fiind procuror de formație, sunt obișnuit cu microfonul, așa că o să utilizez microfonul, să mă aud mai bine, până în ultimul rând.

Am început acest proiect în urmă cu 9 ani de zile, împreună cu Ministerul Educației. I-am răspuns doamnei avocat fără să respir, pentru că am așteptat de 9 ani de zile această zi, să ajung în fața dumneavoastră. Am început cu școala generală, în urmă cu 6 ani, așa că încerc să-mi fac mâna.

Spunea doamna director puțin mai devreme că este important să cunoașteți legile. De ce este important să cunoașteți legile? Nu este „boring”? La ce ne trebuie să cunoaștem legile? Ele au fost inventate din cel puțin două motive, să spunem, astăzi. Pentru a-i proteja pe cei slabi împotriva celor puternici, că trebuie să respecte și ei regulile, și pentru a organiza mai bine viața, activitățile, țara. Este un principiu fundamental care spune că libertatea mea se întinde până unde începe libertatea ta. Cred că de aici trebuie să porniți în alegerile pe care le veți face de aici încolo în viață.

Am cu mine această cărțulie micuță, n-ai zice că este importantă, de aceea se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici. Eu am o sticluță mică aici, care se numește Constituția României, sau cum ar mai spune colegii mei, Legea Legilor, o piramidă a legilor, și în fruntea acestei piramide se află Constituția.

În urmă cu ceva timp, nici nu mai contează câți ani, 1987, eram în clasa a X-a și aveam și eu o alegere de făcut, încotro s-o apuc. Eram hotărât să fac Telecomunicații. Îl aveam pe vecinul meu, un telefon cu fir, și întotdeauna se strica galena. Nu știți ce este aia „galenă”, dar cei care sunt mai în vârstă știu ce este aia „galenă”, adică niște telefoane vechi ca niște cărămizi, care aveau difuzoare cu fire. Ireal pentru voi, astăzi, cum comunicau la vremea respectivă oamenii. Și, la un moment dat, mi-a picat în mână o carte, care se numea „Întoarcerea”. Era povestea unui avocat care a fost arestat, a executat 2 ani de zile dintr-o pedeapsă și a demonstrat ulterior că era nevinovat. Fusese îndrăgostit, și-a pierdut marea iubire, și-a pierdut o parte din familie, și, când a ieșit din penitenciar, a găsit altă lume. Și atunci, în mintea mea, a unui elev de clasa a X-a, am zis că eu nu vreau să trăiesc într-o astfel de lume, în care nedreptatea să-mi schimbe viața. Nu numai mie, ci și celor din jurul meu. Și atunci am decis, în 1987, că nu mai vreau să urmez Telecomunicații, ci vreau să încerc să fiu parte, o rotiță dintr-un sistem care să nu permită așa ceva.

Când am terminat Facultatea de Drept, am primit repartiție ca judecător. Dar nu am rămas foarte mult timp judecător, decât pentru 2 luni de zile, pentru că mi-am dat seama că este foarte complicat să fii judecător la 22-24 de ani, și mai dinamic ar fi să aleg profesia de procuror, să-i apăr pe cei care nu se pot apăra singuri împotriva rechinilor de avocați. Acum, domnul decan spunea că nu sunt rechini, sunt un fel de delfini, pot să fiu de acord.

Cred că cel mai important lucru, cum spunea și domnul profesor Briciu, este să încercați să vă găsiți drumul. Eu am fost, recunosc, un norocos, pentru că am fost extrem de determinat să merg pe această nouă cale, știam foarte bine ce vreau, dar ca să văd dacă este de bine sau nu, de exemplu, în facultate, am făcut practică voluntară la o judecătorie și m-am ocupat de arhivă. Am șters praful în arhivă, am făcut cafele, am legat dosare, dar eram extrem de bucuros că sunt acolo și că pot învăța pe ce drum să merg mai departe. Nu ratați nicio ocazie care să vă poată ajuta să mergeți pe drumul vostru, pentru că, dacă veți merge pe drumul vostru, veți avea satisfacții cum nu puteți bănui în momentul de față. Veți fi fericiți de-a dreptul. Sunt foarte norocoși cei care sunt fericiți lucrând. Voi, dacă alegeți bine, puteți fi printre acei norocoși. Că o să ajungeți să fiți avocați… Vrea cineva din sală să fie avocat? Vrea cineva să fie judecător sau procuror?

Cum spuneam, este vorba de educație juridică sau financiară, nu ratați ocazia de a lua cât mai multe informații din aceste întâlniri pentru a vă ajuta să mergeți pe drumul vostru în viață. Noi, împreună cu mulți alții, vom fi prezenți pentru dumneavoastră, pentru a vă ajuta să vă găsiți drumul în viață, să fiți cetățeni respectați și respectabili. Să respecți legea este o formă de respect față de cei care te-au crescut, cei care te-au educat, o formă de respect față de cei care vor veni după tine, pentru că și după voi vor veni, la un moment dat, copiii voștri și trebuie să vă spuneți că și voi ați contribuit la orașul, la localitatea, la țara frumoasă în care vreți să trăiți, căci sper că vreți să trăiți în această țară.

Mulțumesc foarte mult pentru invitație. Sunt extrem de bucuros că sunt astăzi prezent aici și, cum spuneam, când îi veți avea în fața voastră pe cei care doresc să vă împărtășească din experiența lor legată de lege, în acest caz, nu ratați ocazia de a le adresa cele mai incomode întrebări care vă trec prin minte, în așa fel încât să vă ajute, în final, să vă alegeți drumul în viață.

Vă mulțumesc foarte mult!

* Discurs susținut cu ocazia lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”, derulat la nivel național de către Uniunea Națională a Barourilor din România și toate cele 42 de barouri din țară.
Discursul domnului senator Robert Cazanciuc în cadrul lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” was last modified: mai 12th, 2022 by Robert Cazanciuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc

Este un om politic și ministru român, fost ministrul al justiției între 15 aprilie 2013 și 17 noiembrie 2015.
A mai scris: