Discursul domnului prof. univ. dr. Constantin Duvac în cadrul Conferinţei Naţionale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I

17 mai 2022
Vizualizari: 667

Bună ziua, stimați participanți la această mare manifestare științifică! Stimate domnule rector, stimate domnule președinte, îngăduiți-mi, vă rog, ca în câteva cuvinte să devoalez care au fost rațiunile pentru care ne-am oprit asupra unei astfel de tematici, pentru că această manifestare se înscrie pe tradiția instituită și pentru care noi mulțumim foarte mult gazdei noastre încă din anul 2011, când a început această frumoasă colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

De asemenea, prin manifestarea de astăzi și de mâine, noi căutăm să răspundem celor mai stringente probleme care s-au ivit, mai întâi în viața noastră socială, și apoi din perspectiva necesității reglementării unor astfel de probleme, precum cele relative la raportul dintre deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene și cele ale Curții noastre Constituționale ori cele privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, infracțiuni privind nesocotirea încrederii, problematică nouă, dar complexă, a răspunderii penale a persoanelor juridice, precum și alte chestiuni de interes, de maxim interes, încercând, prin valoarea celor care s-au înscris cu lucrări, să contribuim și noi la clarificarea acestor chestiuni, să ne aducem o modestă contribuție la o mai bună interpretare a normelor incidente în această materie și, pe cale de consecință, pentru aplicarea unitară și previzibilă a legislației noastre penale, supusă în fiecare an mai multor modificări explicite, datorate intervenției legiuitorului penal român, și implicite, ca urmare a adoptării mai multor decizii, și nu puține, ale Curții noastre Constituționale.

Da, s-a spus aici și s-a evocat personalitatea profesorului Vespasian Pella, probabil cel mai cunoscut penalist român în străinătate, cu implicare uriașă, fiind considerat și unul dintre fondatorii Dreptului internațional penal, în ceea ce privește reglementările existente în prezent cu privire la tragerea la răspundere a celor acuzați de crime de război și, de asemenea, în viața Asociației Internaționale de Drept Penal, acesta fiind, încă de la refondarea Asociației Internaționale de Drept Penal, în 1924, considerată succesoarea Uniunii Internaționale de Drept Penal, înființată în 1985 de trei mari penaliști, mai întâi, membru în Consiliul Director al Asociației de Drept Penal, apoi vicepreședinte, din 1929, și, ulterior, președintele acestei prestigioasei Asociații Internaționale de Drept Penal, prezentă în România, și trebuie spus acest lucru, în fiecare an, la invitația noastră, ne-am bucurat de experiența membrilor conducerii acestei Asociații Internaționale, și sperăm în continuare, cu sprijinul dumneavoastră, să fim în măsură să găzduim și manifestări ale Asociației Internaționale de Drept Penal, cu atât mai mult cu cât sperăm ca, începând de mâine, componența acesteia să se îmbogățească cu un nou grup național, cel din Republica Moldova, și care ne va permite, în viitor, să organizăm conferințe regionale, pentru că orice fel de manifestare, sub cupola IDP, trebuie să respecte regulile acestei asociații.

Sunt ferm convins că această conferință va fi un succes, pentru că, așa cum este îndeobște cunoscut, valoarea unei conferințe este dată de valoarea vorbitorilor care-și vor spune punctul de vedere, și avem înscrise la lucrările conferinței nu mai puțin de 48 de lucrări. Ca atare, sunt convins că, la sfârșitul zilei de mâine, vom putea să tragem anumite concluzii, să configurăm anumite orientări, anumite perspective și soluții care s-ar desprinde la controversele cărora ne-am propus să răspundem.

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ați contribuit la organizarea acestui eveniment și, îndeosebi, membrilor conducerii Asociației Române de Științe Penale, care au acceptat să participe deopotrivă și ca moderatori, și ca intervenienți activi în această activitate.

Vă mulțumesc!


* Discurs susținut în cadrul Conferinței Naționale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I – Probleme actuale ale dreptului penal la nivel național și internațional, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Drept, Asociația Română de Științe Penale și Grupul Editorial Universul Juridic, la Iași, în perioada 13-14 mai 2022.

 

Discursul domnului prof. univ. dr. Constantin Duvac în cadrul Conferinței Naționale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I was last modified: mai 17th, 2022 by Constantin Duvac

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice