Discursul domnului Marian Cătălin Predoiu din cadrul Conferinței de deschidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” – Ediția a II-a

2 nov. 2022
Vizualizari: 146

 

Bună dimineața tuturor! Onorat prezidiu, dragi elevi! Sunt extrem de onorat să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, alături de colegi și prieteni, pentru a promova un proiect plin de valențe pozitive. Sunt onorat pentru că ne aflăm într-una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ liceal din România, aș putea să spun, nu numai din București. Și nu vă ascund că mă simt și foarte responsabil vorbind astăzi în fața dumneavoastră, pentru că într-adevăr este o mare responsabilitate să vorbești unor tineri, unor minți tinere, unor suflete tinere pe care cuvintele le pot influența, afecta pozitiv sau mai puțin pozitiv, într-o măsură mult mai pregnantă, mai profundă decât cuvintele care afectează un adult care are deja format un aparat interior de a discerne între ceea ce trebuie să rețină și ceea ce nu trebuie să rețină din ceea ce i se spune (…).

În primul rând, încurajez acest proiect, acest program al Uniunii Naționale a Barourilor din România și al Baroului București și vă încurajez pe dumneavoastră să participați la întâlnirile cu avocații care vor veni să vorbească în fața dumneavoastră. De ce? Pentru că veți întâlni, fără îndoială, oameni interesanți. Veți întâlni oameni care au reușit în carieră și în viață. Veți întâlni oameni care au reușit pe rețeta corectă și nobilă, respectiv a muncii, a sacrificiului, a cunoștințelor acumulate și practicate vreme îndelungată, a generozității față de profesie, față de client, față de societate. Sunt oameni cu care nu oricine are ocazia să stea de vorbă, așa cum veți avea dumneavoastră ocazia să stați de vorbă.

Sunt oameni ocupați, prinși cu sarcinile profesiei și aveți realmente o șansă să stați de vorbă cu ei. Aproape că vă invidiez, aș putea să spun, dacă nu i-aș fi cunoscut deja pe mulți dintre cei care vor veni aici și nu aș fi avut onoarea și plăcerea să stau de vorbă cu ei în diverse împrejurări.

Deci mergeți la aceste întâlniri și veți vedea profiluri profesionale și umane interesante. Veți vedea, veți auzi, veți lua la cunoștiință cu întâmplări profesionale, interesante. Veți primi din partea lor pilde, sfaturi, provocări, dacă vreți, și să discerneți între ceea ce trebuie să alegeți mai departe în viața dumneavoastră, nu numai profesional. Și pentru că am vorbit de alegeri, trec la cel de al 2-lea punct sau a doua idee pe care aș vrea să v-o supun atenției, să împărtășiți. Sunteți la vârsta la care faceți alegeri, tot felul de alegeri. De altfel, faptul că sunteți aici în sală este consecința unei alegeri, nu numai de a veni la această adunare, ci și, mai devreme a faptului că ați învățat, ați muncit, ați reușit, sunteți aici în acest Colegiu Național de prestigiu. Poate nu vă dați seama, dar a fost undeva în spatele acestui moment, în timp, o alegere pe care ați făcut-o. Să munciți, în loc să o lăsați mai ușor cu învățatul, să fiți disciplinați cu voi înșivă, o disciplină a muncii, o disciplină a rezistenței de a continua. Știm foarte bine, sunt tot felul de tentații în jur de a învăța mai puțin și de ne distra mai mult, ca să spun mai simplist.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Și cred că acest program vă va ajuta să faceți alegerea corectă și anume de a trăi după lege, în spiritul legii, în respectul legii, în plăcerea de a respecta legea. Există o plăcere în a respecta o lege, de a urma o cale, o conduită prescrisă. Tot universul funcționează după legi, deci natural dumneavoastră îl studiați. Societățile funcționează după legi, legi create de oameni de multe ori influențate de legile naturale. Nu puteți face abstracție de lege. Poate că legea ca și idee, concept, realitate, nu a intrat încă în micro universul dumneavoastră interior sau în microsocietate, într-o lume în care vă desfășurați activitatea, vă petreceți timpul.

(…) Prin urmare, este un larg interes, major aș putea spune, pentru un guvern, pentru un Minister al Justiției, ca societatea să-și crească, cum spunem noi, gradul de conformare voluntară în ceea ce privește legea, adică, respectul față de lege. Ori acest respect este cu atât mai puternic și cu atât mai profund cu cât există convingerea că aceasta este calea corectă, iar această convingere se formează solid exact la vârsta dumneavoastră. Aveți suficientă experiență și discernământ și cunoștințe ca să începeți să asimilați acest concept și în același timp, sunteți îndeajuns de fragezi, de buni, de inocenți dacă vreți, încât să fie cel mai bun moment pentru a planta această sămânță a respectului legii. Ori avocații care vor veni în fața dumneavoastră să vă vorbească, să vă împărtășească din viața lor, din experiența lor, între altele vor face, conștient sau inconștient, acest lucru. Vor planta în dumneavoastră, în mintea dumneavoastră această idee generoasă a respectului legii. Vă rog să primiți deschiși, generoși această sămânță, această idee despre lege și importanța ei. Mai târziu vă va folosi. Vă mulțumesc!


* Fragment din alocuțiunea domnului Marian Cătălin Predoiu în cadrul Conferinței de deschidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” – Ediția a II-a.

Discursul domnului Marian Cătălin Predoiu din cadrul Conferinței de deschidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” – Ediția a II-a was last modified: noiembrie 4th, 2022 by Cătălin Predoiu

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice