Discursul domnului Lucian Bercea în cadrul Forumului Național de Drept Bancar – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”
Țin să vă salut și să vă spun bun venit la cea de a 4-a ediție a Forumului Național de Drept Bancar. E un privilegiu pentru mine, în primul rând, să pot modera acest eveniment împreună cu dl profesor Radu Rizoiu, bunul meu prieten Radu Rizoiu, la el acasă, în Palatul Facultății de Drept a Universității din București, care este, cred eu, cel mai potrivit loc pentru a crea o platformă de dialog între toți stakeholderii sectorului bancar, fie că discutăm despre Banca Centrală, instituțiile de credit sau alte instituții financiare, fie că discutăm despre cei care îi sprijină în activitatea pe care o desfășoară, fie cu asistență legală, fie cu opinii pe care de pe o poziție de observator neutru, cum se presupune că este mediul academic le fac la adresa mișcărilor pe care le observă în acest sector.
Este a 4-a ediție a Forumului Național de Drept Bancar și mă bucur să pot saluta această inițiativă. Trebuie să aduc o corecție la ce s-a spus mai devreme, este o inițiativă comună, o inițiativă a unui grup de oameni care au avut și energia și resursele și ambiția de a duce mai departe acest eveniment și vreau să mulțumesc aici atât dlui președinte Nicolae Cristea, cât și dlui director Cristian Pavel, fără a căror contribuție acest eveniment nu s-ar fi putut desfășura.
Vreau să mulțumesc, de asemenea, pentru prezența lor constantă, unor asociații profesionale esențiale pentru acest sector, Asociația Română a Băncilor, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-bancar din România. Aș putea adăuga, pentru că am calitatea de membru în Consiliul Științific al acestei organizații, Asociația Europeană de Drept Bancar și Financiar, pe care, chiar fără să am un mandat explicit în acest sens, o reprezint astăzi.
S-a spus aici că subiectele în discuție vizează impactul tehnologiilor, al noilor tehnologii asupra sistemului bancar, titlul califică acest impact ca fiind distructiv. Rămâne să vedem în urma dezbaterilor de astăzi, dacă impactul distructiv, dacă impactul respectiv este realmente distructiv sau nu. Cert este că sub ochii noștri se desfășoară și acest lucru. Cred că nu poate să fie contestat și de la această premiză pleacă evenimentul de astăzi, o triplă revoluție digitală, care privește inclusiv nu numai, dar inclusiv sectorul financiar. Există noi active digitale, există noi jucători pe piață, există noi infrastructuri de piață care acționează pe o plajă foarte largă de direcții, de la descentralizare la o să vedem recent realizarea unor activități și a unor tipuri de servicii. Nu știu dacă scopul noilor tehnologii este să remodeleze sectorul financiar de la zero sau să îl modernizeze, probabil că răspunsul e mai degrabă în această a 2-a parte a întrebării, însă e cert că așa cum se observă în ultimul deceniu, ultimele 2 decenii, chiar sistemul financiar nu poate să rămână, sistemul bancar, nu poate să rămână indiferent la evoluția noilor tehnologii rămânând de văzut dacă se arată rezilient sau suficient de receptiv la aceste noi tehnologii pentru a le putea transforma în tot atâtea avantaje ale reînnoirii, ale reinventării sistemice.
Vom discuta astăzi, în egală măsură, despre probleme tehnice, probleme economice și probleme juridice. Ele nu pot fi deconectate decât terminologic, cu siguranță problemele respective sunt probleme complexe, una și aceeași problemă de cele mai multe ori, poate să fie privită din diferite perspective și probabil că în funcție de perspectiva din care privim problema respectivă, dacă e una pur tehnică, dacă e una pur economică sau una pur juridică, ne putem exprima preferința pentru un răspuns sau pentru o soluție la acea problemă.
Mă grăbesc pentru că timpul pe care îl avem la dispoziție e limitat și pentru că rolul intervențiilor introductive, unul mai degrabă decorativ, o sa dau cuvântul primilor intervenienți din acest panel și o să încep cu dl Adrian Ispas, este secretarul general al unuia dintre partenerii evenimentului, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul financiar-bancar și este Head of Legal la BNP Paribas Personal Finance, sucursala București. Este o prezență constantă și activă în activitățile științifice, profesional-științifice, dacă vreți, ale acestui sector și mă bucur să-l reîntâlnesc și mă bucur să îi dau cuvântul în deschiderea acestui eveniment.
* Fragment din alocuțiunea domnului Lucian Bercea în cadrul Forumului Național de Drept Bancar – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”.