Discursul domnului Lucian Bercea cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019

24 nov. 2020
Vizualizari: 990

Mă bucur eu, dle Profesor, pentru că sunt aici, alături de dvs. și alături de doamnele și domnii profesori, într-un moment atât de emoționant! E o bucurie care cu greu poate să fie rostită, aceea de a vedea că dl Profesor Ion Lulă, un nume căruia Facultatea de Drept din Timișoara îi este profund îndatorată, este omagiat de cea mai prestigioasă revistă științifică de drept din România și la propunerea unor voci atât de importante ale dreptului românesc.

Emoția cu care vorbesc, într-adevăr, în această seară, din biroul de decan al Facultății de Drept din Timișoara, este cu atât mai copleșitoare cu cât reîntâlnirea cu Profesorul Ion Lulă, chiar și la modul virtual, cum are loc ea, aici și acum, se petrece în fața unor colegi și prieteni, în fața unor cititori și ascultători ai Profesorului, dar într-o formă distanțată, care permite cu greu să ajungă la Domnia Sa căldura cu care se cuvine să-l îmbrățișăm împreună cu această recunoaștere simbolică a aprecierii de care se bucură în comunitatea juridică românească.

Așa cum s-a spus mai devreme, îl cunoaștem toți ca profesor de drept civil al Facultății de Drept din Timișoara: unii dintre noi, ca doctor în drept al Profesorului Aurelian Ionașcu, la Cluj, cu o teză pe dificila temă a răspunderii civile obiective; mai mulți dintre noi, ca autor a două cărți publicate în afara Timișoarei, una în 1997, la Cluj, alta în 2011, la București. Însă cei mai mulți dintre noi îl cunoaștem, înainte de orice, și îl recunoaștem prin cele aproape 50 de studii și articole publicate, dacă este să facem abstracție de obligațiile sale față de revista Facultății de Drept din Timișoara, numai în revista „Dreptul”.

De la primul articol, publicat în anul 1977 în Revista Română de Drept, dl Profesor Ion Lulă și-a legat contribuția la înțelegerea complicatului, sofisticatului drept civil de textele semnate în revista „Dreptul”, prin care a devenit cunoscut și prin care s-a impus, mai apoi, ca autor de marcă.

Au fost menționate deja aici, apropo de marcă sau de mărci, temele proprietății și răspunderii civile ca domenii predilecte în care dl Profesor Ion Lulă a adus în discuție, de-a lungul anilor, veritabile cazuri de conștiință juridică ale generației sale. Promisiunea unilaterală de vânzare, promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare a terenurilor, vânzarea bunului altuia, răspunderea civilă delictuală pentru fapta altuia sau pentru lucruri, proprietatea aparentă, subiectul pasiv al raportului de proprietate, servituțile, obligațiile propter rem, subrogația reală cu titlu particular au fost, de-a lungul vremii și, aș spune, al vremurilor, câteva dintre subiectele către care dl Ion Lulă și-a îndreptat atenția și care au devenit, multe dintre ele, adevărate mărci personale.

Profesorul Ion Lulă nu este însă ceea ce se numește un autor exhaustiv, dovadă că textele Domniei Sale nu sunt nici romane fluviu, nici măcar nuvele, ci sunt mai degrabă, aș zice, schițe, care ascund sau, de fapt, dezvăluie sclipiri. Modestia cu care și-a intitulat studiile – „Discuții asupra…” sau „Observații asupra…” sau „Opinii referitoare la…” – este desăvârșită, iar discreția cu care s-a afișat ca autor în rândul juriștilor români, la fel.

Așa cum spunea dna Profesor Călina Jugastru, căreia îi mulțumesc instituțional și personal pentru cuvintele pe care le-a adresat în onoarea Profesorului Lulă, Profesorul a scris doar atunci când a avut ceva de spus. Este, într-adevăr, vorba colegului meu, Profesorul Florin Mangu, împreună cu care am avut marea plăcere să editez un volum omagial în onoarea Profesorului Ion Lulă, publicat la Editura Universul Juridic în anul 2016 și care a reunit texte semnate de unii dintre profesorii de față, dl Profesor Valeriu Stoica, dna Profesor Călina Jugastru, dar și de alte nume pe care îmi face plăcere să le amintesc aici, pentru că le cunosc aprecierea pentru dl Profesor Ion Lulă, cum sunt numele profesorilor Liviu Pop, Marian Nicolae, Dan Andrei Popescu, Ionuț Popa, Șerban Diaconescu sau Radu Rizoiu.

Profesorul a scris, așadar, doar atunci când a avut ceva de spus, dar a făcut-o cu o minte strălucită, iscoditoare, neliniștită, deopotrivă rațională și rezonabilă. S-a spus aici că Ion Lulă este judecător, profesor și cercetător. E judecător prin carieră, profesor prin vocație și cercetător prin pasiune. Unii dintre dvs. poate știu: prima sa pasiune – universitară, cel puțin – a fost matematica. Dar cred că aș greși dacă aș spune că a abandonat-o în favoarea dreptului, și nu pentru că dreptul nu ar fi văzut de unii ca matematica științelor sociale, ci pentru că, dacă a abandonat-o în favoarea a altceva, cred că a abandonat-o în favoarea poeziei. La drept a ajuns pentru că, probabil, a preferat umanismul, și nu cifrele reci.

Opera Omnia de astăzi, opera sa omnia, este, în egală măsură, motivul și pretextul acestui premiu, un premiu pentru Ion Lulă judecătorul, profesorul, cercetătorul, pentru omul de drept, dar, dincolo de toate aceste calități, un premiu pentru Ion Lulă omul. Rareori am văzut un om care să fi ajuns pe propria cale la idei atât de ascuțite, dar care să scrie și să vorbească atât de simplu. Rareori am văzut un om care să nu fie structural vesel, dar care să fie atât de hâtru și să aibă atât de mult umor. Rareori am văzut un om care să fie atât de lipsit de orice urmă de vanitate, dar care să se bucure de atât de multe și de sincera apreciere în ochii tuturor celor care îl cunosc.

În ceea ce mă privește, eu am fost și îmi place să cred că am rămas studentul Profesorului Ion Lulă, al magistralului și iubitului Profesor Ion Lulă, și, din această calitate, este cea mai mare bucurie să văd că primește din partea elitei privatiștilor din România, îmbrăcat sub forma acestui premiu pentru Opera Omnia, un veritabil și binemeritat titlu de Professor Honoris Causa pentru întreaga sa carieră.

Multă sănătate, dle Profesor, și să vă bucurați multe zile de acum înainte de familia dvs.! Mulțumesc!

Discursul domnului Lucian Bercea cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019 was last modified: noiembrie 24th, 2020 by Lucian Bercea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Lucian Bercea

Lucian Bercea

Este doctor în drept, decan al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, expert formator în cadrul INM și INPPA și membru în Comisia de specialitate Științe Juridice – Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
A mai scris: