Discursul domnului Ioan Ilieș Neamț în cadrul Conferinței [inter]naționale de Drept civil. Familia. Ediția a V-a

14 nov. 2022
Vizualizari: 475

Am început proiectul Conferințelor de Dreptul Civil. Familia în urmă cu 5 ani, încercând să răspundem unei nevoi concrete care exista în piața juridică, dreptul familiei a fost ani de zile într-un con de umbră.

Evenimentele dedicate dreptului familiei erau extrem de puține, dar, în urmă cu 5 ani, părea că lumea juridică este tot mai interesată de evenimente științifice, tot mai puțin interesantă de scrierile juridice, părea că devenim captivi cumva într-o abordare extrem de pragmatică, în care nu mai este loc de foarte multe întrebări, nu mai este loc foarte mult de dezbateri. La acel moment, când am propus Editurii Universul Juridic și Facultății de Drept să facem această conferință, cred că a fost un act de curaj din partea lor să ni se asocieze într-un proiect aflat la început de drum, un proiect cu ambiții mari care nu păreau neapărat realizabile atunci, dar uneori e bine să crezi în idealuri.

Și iată că, după 5 ani, conferința se dezvoltă tot mai mult, deja are o componentă importantă internațională. Probabil că, în anii următori, această componentă va fi și mai amplă, însă nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără încrederea cu care am fost acreditați de către cei 2 parteneri, Editura Universul Juridic și Facultatea de Drept din București, pentru că am preluat, dacă pot spune, din renumele celor 2 parteneri, iar asta ne-a ajutat să avem un început mai lin. De aceea le mulțumesc pentru că ne-au fost alături în tot acest parcurs.

Mulțumesc, în egală măsură, speakerilor care acceptă an de an să facă eforturi considerabile pentru a fi prezenți la acest eveniment și fără dăruirea cărora, în mod evident, revista și conferința n-ar putea exista. Ei sunt cei care în realitate clădesc evenimentul și datorită lor reușim an de an să organizăm din nou conferința și ea să se bucure de succes.

Anul acesta conferința reunește 32 de speakeri din 7 jurisdicții și rămânând fideli scopului asumat la început, acela de a dedica în primul rând evenimentul practicienilor, nu pot să nu remarc că pe lista de speakeri se găsesc toate categoriile profesionale juridice, de la cadre didactice universitare, la judecători europeni și naționali, procurori, avocați, notari. Asta garantează cumva o prezentare sau, mă rog, o conferință care să abordeze atât chestiuni teoretice, cât și chestiuni practice, dar mai ales o conferință care să le îmbine pe cele 2 și să fie aptă să ofere soluții, dar și să ridice întrebări la probleme stringente cu care se confruntă raporturile de familie.

Și pentru că vorbeam de probleme și de teme permiteți-mi, din nou, să remarc faptul că temele alese de speakerii noștri sunt menite să răspundă la frământările practicii. O foarte bună parte dintre acestea sunt chestiuni de extremă actualitate cu care se confruntă practică, fie că vorbim de Legea nr. 140/2022 de efectele divorțului, atât cele patrimoniale, cât și nepatrimoniale, de chestiunea obligației de întreținere între soți sau a părinților față de copii, probleme acute de procedură civilă, precum cele legate de competență, de executare a obligației de întreținere sau de limitele devolutive în calea de atac, sau de cadrul procesual în calea de atac.

Pe de altă parte, tot rămânând fidel unuia dintre scopurile asumate la început, avem și anul acesta o abordare pluridisciplinară, și prin dna Prodecan Trandafir o să avem mâine o prezentare extrem de interesantă despre modul în care abandonul de familie se reflectă în practică, o să avem o abordare psihologică a problemelor asociate raporturilor sau conflictelor din cadrul raporturilor de familie, urmând ca dna judecător Chiș să ne prezinte o temă dedicată aspectelor emoționale atașate litigiilor de familiei, iar dl psiholog Visu Petra, să ne prezinte câteva considerații despre instituția extrem de dezbătută în practica actuală, și anume cea a alienației parentale. Așadar, multe subiecte practice, multe probleme interesante și o abordare pluridisciplinară a raporturilor de familie, pentru că, în cele din urmă, familia presupune mai mult decât strict dreptul familiei. Existența legăturilor dintre membrii familiei se reflectă în multe alte ramuri ale dreptului, și atunci, pentru a înțelege pe deplin acest domeniu, cred că trebuie să avem această abordare pluridisciplinară.

Vă mulțumesc tuturor. Mulțumesc celor care au făcut efortul de a fi prezenți la această conferință. Sper ca prezentările să se ridice la înălțimea așteptărilor dvs. și sper din suflet să vă avem alături și în anii care vor urma. Mulțumesc!

 


* Fragment din alocuțiunea domului Ioan Ilieș Neamț în cadrul Conferinței [inter]naționale de Drept civil. Familia. Ediția a V-a.

Discursul domnului Ioan Ilieș Neamț în cadrul Conferinței [inter]naționale de Drept civil. Familia. Ediția a V-a was last modified: noiembrie 14th, 2022 by Ioan Ilieș Neamț

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Ilieș Neamț

Ioan Ilieș Neamț

Este judecător la Tribunalul Maramureş, precum și doctor în drept civil.
A mai scris: