Discursul domnului Gheorghe Florea în cadrul Zilei practicianului în insolvență 2019 – Aniversare UNPIR 20 de ani

23 mai 2019
Vizualizari: 1095

Gh. Florea: Dle președinte, stimați participanți la acest moment aniversar, stimați invitați! Nu mă număr printre cei care sunt invitați speciali, pentru că am venit cu drag, în calitate de reprezentant ai multor colegi de-ai dumneavoastră avocați, care sunt concomitent și membri ai UNPIR. Și am venit cu drag și pentru că suntem coproprietari, împreună cu UNPIR, cu privire la frumosul sediu pe care ați reușit, în acești 20 de ani, să-l faceți – și cu ajutorul nostru, și dumneavoastră ajutându-ne pe noi. Și pentru că – este momentul să o spunem deschis, bine a subliniat dl președinte – sunt puțini avocații care, nostalgic, regretă că tradițional activitatea dumneavoastră a fost desfășurată în România de avocați, pentru că în realitate profesia impune, prin ea însăși, o cultură economică ce trebuie să completeze cultura juridică și, mai ales, tehnici și deprinderi de muncă, care în timp s-au dovedit a fi extrem de binevenite pentru toți cei care au tratat cu bunăvoință o profesie care s-a construit, începând de acum 20 de ani, din elanul deosebit al multor avocați care au decis ei înșiși să se rupă, dacă se poate, construind o altă profesie, dintr-un monopol care tradițional revenea profesiei de avocat. Nimeni nu regretă, cred, realizările – pentru care vă și felicit și chiar mă declar mulțumit că am șansa să constat că în toți acești 20 de ani, adolescența profesiei dumneavoastră nu este o marcă ce nu este binevenită a fi asociată cu un veritabil brand al profesiilor liberale din România.

Este momentul să evocăm împrejurarea că, împreună, am fundamentat și am pus bazele UNPIR; că împreună am reușit și am făcut în așa fel încât multe elemente din principiile de bază ale statutului profesiei de avocat să se regăsească inclusiv în ceea ce privește structura organizatorică și funcțională a profesiei dumneavoastră; că am reușit să realizăm relații de inter-profesionalitate, inclusiv prin recunoașteri reciproce ale pregătirii profesionale continue; că am reușit împreună să organizăm activități de pregătire profesională continuă; că relațiile dintre „copilul” UNBR – Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – și institutul corespunzător sunt facilitate mai ales de împrejurarea că este condus de o distinsă și iubită, și apreciată colegă avocat, pe care o felicit cu aceeași ocazie, pentru realizările făcute; că împreună am reușit și am elaborat programe de pregătire profesională comune privind activitățile de insolvență, inclusiv în domeniul insolvenței pentru persoanele fizice și că împreună avem multe proiecte neterminate, pe care le-am declanșat și în legătură cu care mai degrabă trebuie să privim în viitor, după acești 20 de ani.

Sigur că sunt greutăți; sigur că sunt provocări; sigur că direcția de dezvoltare a profesiilor liberale în România nu se bucură totdeauna de auspiciile cele mai potrivite. Ploile de primăvară nu sunt toate calde. Sunt, însă, absolut convins de faptul că întinerirea profesiei – preocupare pe care dl președinte adineauri a evocat-o –, unită cu împrejurarea că numai prin solidaritate și unitate în ideal o profesie bazată pe concurență, cum este și profesia dumneavoastră, se poate dezvolta. Conștient de împrejurarea că viitorul va face ca în realitate – nu știu –, peste 20 de ani profesia să își aniverseze cei 40 de ani în alte condiții tehnologice, a căror provocare va avea impact deosebit cu privire la evoluția tuturor profesiilor, face ca, în realitate, să mă simt bine astăzi alături de dumneavoastră, să vă transmit în numele colegilor avocați, inclusiv a celor care suportă povara compatibilității cu profesia de specialist în insolvență, care este confruntată aproape zilnic cu conflictul de interese, cu ceea ce înseamnă export real de integritate și din punct de vedere economic, și din punct de vedere juridic, spre fiecare din profesiile de care aparțin, în așa fel încât, dorindu-vă succes, să vă mulțumesc încă o dată pentru invitația pe care mi-ați făcut-o, în numele profesiei de avocat, și să vă doresc sănătate, putere și încredere în idealurile și proiectele pe care vi le propuneți. Vă doresc să aveți forța să rezistați, vremurile nefiind totdeauna tot atât de limpezi pe cât le înfățișăm la momente de aniversare. Vă doresc succes!

Nicolae Cîrstea: Mulțumim, dle președinte.

 

Discursul domnului Gheorghe Florea în cadrul Zilei practicianului în insolvență 2019 – Aniversare UNPIR 20 de ani was last modified: iunie 3rd, 2019 by Gheorghe Florea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Gheorghe Florea

Gheorghe Florea

Este doctor în drept procesual civil, avocat, membru al Baroului București, președinte al UNBR și lector în cadrul INPPA.
A mai scris: