Discursul domnului Gheorghe Buta în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a

22 nov. 2022
Vizualizari: 352

Bună dimineața, dragi colege și colegi preocupați de problematica dreptului comercial!

În primul rând, aș vrea să urez bun venit tuturor participanților, oriunde s-ar afla, în sală sau online, la această a II-a Conferință de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, conferință pe care încercăm să o permanentizăm și să o impunem în viața juridică.

Cu această ocazie sau cu fiecare ocazie a unei noi asemenea conferințe, să continuăm să afirmăm ființarea dreptului comercial, chiar și într-un sistem al unității dreptului privat, pe care nu îl contestăm sau nu în toate aspectele, dar insistăm în nuanțarea acestuia, în sensul unei mai bune adaptări la realitățile vieții sociale și economice. Nu este momentul să intru în dispute doctrinare, dar vom face în continuare aceste lucruri continuând sau ducând mai departe ideile și convingerile profesorului Stanciu Cărpenaru.

Tema conferinței, Dreptul comercial și provocările crizei lor contemporane, este una și actuală și provocatoare și sunt convins, de altfel, că afirmațiile mele vor fi confirmate de comunicările ce vor fi prezentate. Ne străduim să organizăm această conferință și să ne susținem punctul de vedere, atât în conferințe, cât și în articole, studii, monografii continuând tradiția marilor comercialiști, teoreticieni și practicieni, în șirul cărora se așează la loc de frunte, profesorul Cărpenaru.

În al doilea rând, aș vrea să mulțumesc ca, de altfel, și cei care au făcut-o înaintea mea, celor care s-au ocupat de organizarea acestei conferințe și care sper că vor fi alături și la următoarele ediții numeroase și aș începe cu gazda noastră, Facultatea de Drept a Universității București, reprezentată de dl decan, Răzvan Dincă, de dl Prodecan, Radu Rizoiu, de profesorii Adrian Almășan, Gheorghe Piperea și dl profesor Manole Popa, acum dansul intra într-o altă categorie, aceea a membrilor Institutului Român de Drept Comercial, dar e bună mențiunea și această amabilă găzduire mi se pare că vine firesc, având în vedere că și profesorul Stanciu Cărpenaru a fost unul dintre decanii Facultății de Drept. Sigur, aici subiectiv fiind, totodată și Director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei.

Aș continua cu Editura, cu Grupul Editorial Universul Juridic, care s-a ocupat în principal de organizare, dar și de desfășurarea acestei conferințe și transmiterea ei, respectiv dl președinte, director general, Nicolae Cîrstea, și toți colegii dânsului. Voi continua, cum de altfel am antamat, cu Institutul Român de Drept Comercial, reprezentat aici de foarte mulți membri ai săi, printre care și dl Manole Popa, apropo de precizare, și institut care a fost creat, aș spune, cu binecuvântarea și cu participarea profesorului Stanciu Cărpenaru. De asemenea, printre organizatori se numără și Academia de Științe Juridice a României, în principal Secția de Practică a Dreptului, al cărei membru de onoare, profesorul Stanciu Cărpenaru a fost, devenit membru post-mortem după plecarea dânsului într-o lume, credem, mai bună.

În ultimul rând, menționez, așa cum deja s-a făcut, Revista Română de Drept Comercial, care va publica materialele în extenso, și precizez în extenso, tocmai pentru a sugera vorbitorilor să se conformeze timpului alocat, dar revista va publica în extenso lucrările ce vor fi prezentate în cadrul conferinței, revista, al cărui motor neobosit este dna judecător doctor Nicoleta Țăndăreanu.

Și pentru că, așa cum știm cu toții, timpul este cel mai mare dușman al unei conferințe, pentru că dacă nu e bine gestionat, ajunge să inhibe conferențiarii și să limiteze discuțiile și schimbul de idei pe marginea materialelor care se prezintă, așa încât mă opresc aici și voi da cuvântul domnului decan Răzvan Dincă.


* Fragment din alocuțiunea domnului Gheorghe Buta în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a.

Discursul domnului Gheorghe Buta în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a was last modified: noiembrie 22nd, 2022 by Gheorghe Buta

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice