Discursul domnului Cristian Paziuc în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019

13 ian. 2020
Vizualizari: 2219

 

Premiul „Mihail Eliescu”, în domeniul Dreptului civil, pentru lucrarea „Răspunderea contractuală – o analiză juridică și economică”, apărută la Editura Universul Juridic

 

Stimate președinte, stimat auditoriu, vă mărturisesc că sunt cuprins de emoții foarte mari, care sunt cauzate nu numai de faptul că această distincție poartă numele unuia din cei mai mari civiliști români, ci și de conștientizarea împrejurării că, de când Uniunea a înființat această frumoasă tradiție, laureații acestui premiu au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai mari juriști contemporani. Mărturisesc că mai am mult de muncă până la a mă simți confortabil, liniștit prin asocierea cu această galerie de personalități juridice, ale Dreptului românesc, asociere care se asociază prin intermediul acestei distincții. Dl profesor a vorbit despre lucrare foarte elogios, a subliniat părțile bune – și îi mulțumesc pentru această generozitate – și cred că, pentru a restabili echilibrul, se cuvine să spun în primul rând care cred eu că sunt imperfecțiunile lucrării, adică să subliniez ce cred că am învățat din această lucrare, din această experiență.

Întâi și întâi, cred că mi se poate reproșa pe drept cuvânt că am ignorat, poate, particularitățile unora dintre consecințele neexecutării fără justificare a obligațiilor contractuale. Cu alte cuvinte, cred că mi s-ar putea reproșa că am generalizat prea mult. Cred că este adevărat și că parțial este o limită asumată a acestei lucrări. Inițial, mărturisesc că planul lucrării includea și un tratament exhaustiv, o abordare exhaustivă a daunelor-interese. În plus față de ceea ce, finalmente, a fost o teorie generală a remediilor neexecutării contractului. Pe parcurs mi-am dat seama că nu era realizabilă, cel puțin era peste puterile mele o asemenea analiză detaliată a daunelor-interese, care să se adauge unei teorii generale a remediilor neexecutării contractului. Motiv pentru care a trebuit să fac o alegere conștientă de a-mi restrânge analiza, pentru a putea folosi ceea ce mi-am dorit să folosesc în lucrare, respectiv analiza economică. Cu alte cuvinte, am vrut să demonstrez o teză principală, aceea că remediile neexecutării fără justificare a obligațiilor contractuale nu trebuie privite izolat, ci ele alcătuiesc un sistem funcțional și am dorit să demonstrez această teză prin analiza economică. Analiza economică mă obliga să generalizez, pentru a descoperi funcțiile acestor remedii consecutive neexecutării contractului. Și mi-am dorit să folosesc analiza economică – și îmi doresc să o folosesc în continuare, mi-aș dori să o văd mai des în Dreptul nostru – pentru că finalmente cred că, în măsura în care analiza economică presupune un studiu al utilizării raționale a unor resurse limitate, ea se traduce prin bun-simț practic. Și cred sincer că nicio regulă de drept nu este mai bună decât bunul-simț. După cum, din păcate – e un lucru pe care l-a sugerat și dl profesor Ștefănescu –, nicio regulă de drept, oricât de bună, nu rezistă în fața lipsei de bun-simț. De aceea cred că analiza economică e importantă și aș vrea să o văd perpetuată și în sistemul nostru de drept.

A doua imperfecțiune pe care trebuie să mi-o asum – sunt multe – ține de sistematizarea lucrării. Sunt sigur că puteam – și ar fi trebuit – să fac o sistematizare mai bună, care să se reflecte și în cuprinsul lucrării. Spun asta pentru că eu însumi, ca practician, atunci când am de consultat doctrina, caut o anumită problemă particulară. Pentru a găsi o soluție particulară e necesară o sistematizare cât mai bună a lucrării. Aceasta este, așadar, o lecție pe care am învățat-o și pe care îmi doresc să o pun în aplicare în viitor.

Și închei acum. Spuneam că imperfecțiunile există și mi se datorează în exclusivitate; părțile bune ale lucrării nu mi se datorează în exclusivitate. Trebuie să-i mulțumesc, în primul rând, dlui profesor Corneliu Bîrsan, care a coordonat teza care a stat la baza acestei cărți și care a creat, cred, un echilibru ideal între libertatea pe care mi-a lăsat-o și îndrumările pe care mi le-a acordat. Trebuie să mulțumesc, în al doilea rând, colectivului de la Facultatea de Drept a Universității din București, de la disciplina Drept civil. Teoria generală, dnilor profesori Marian Nicolae, Radu Rizoiu și George Ilie, persoane extraordinare, de la care învăț foarte mult în fiecare zi. Și, bineînțeles, trebuie să mulțumesc familiei mele, pentru că nicio carte muncită, cum a sugerat și dl președinte, nu se face fără un oarecare conflict intern, fără o oarecare rezistență a firii; și este meritul celor apropiați nouă că ne tolerează și ne încurajează, în ciuda capriciilor prin care acest conflict se manifestă uneori. Mulțumesc Uniunii și mulțumesc stimatului auditoriu pentru această onoare.

Discursul domnului Cristian Paziuc în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019 was last modified: ianuarie 13th, 2020 by Cristian Paziuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cristian Paziuc

Cristian Paziuc

Este avocat în Baroul Bucureşti, doctor al Universităţii din Bucureşti, master al University College London şi lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (Departamentul de drept privat).
A mai scris: