Discursul domnului Cristian Paziuc cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019

12 nov. 2020
Vizualizari: 1079

 

Mulțumesc, de asemenea, dlui Ciucă pentru frumoasele cuvinte spuse. Ar trebui să încep prin a adresa mulțumiri Editurii Universul Juridic, uniunilor profesionale care sprijină acest eveniment și participanților, pentru că au încăpățânarea de a continua această tradiție de meritocrație într-un context în care meritocrația are de suferit, din păcate. Tocmai întrucât toate lucrările nominalizate se regăsesc pe acea listă pe baza unui criteriu meritocratic bine valorificat de către juriu, oricare dintre aceste lucrări, cred, putea să fie premiată și, în consecință, aș vrea să-i felicit pe toți autorii nominalizați.

Pe de altă parte, ar trebui să recunosc, așa cum am făcut și cu alte ocazii, limitele lucrării mele. Sunt mai multe limite, bineînțeles, le-am mai menționat, însă cea mai importantă, fără îndoială, este caracterul incomplet al lucrării. Este un eseu, așa cum am încercat să explic la un moment dat și în cuprinsul lucrării. Ceea ce am vrut să fac a fost să demonstrez o teză limitată, respectiv ideea că remediile pentru neexecutarea fără justificare a obligațiilor contractuale – sau sancțiunile, într-o terminologie alternativă – nu pot să fie înțelese în mod izolat unele față de celelalte, ci alcătuiesc un ansamblu funcțional destinat să protejeze așteptarea legitimă a creditorului contractual, a părții contractante. Acesta nu este un punct final al cercetării, în niciun caz. Este doar un început, este pur și simplu o cheie de înțelegere a mai multor aspecte din teoria contractului. În acest sens, în a doua parte a lucrării nu am reușit să exploatez, cred, decât o mică parte dintre aplicațiile acestei idei. În consecință, am rămas dator și rămân dator cu studii, poate monografii mai detaliate dedicate diferitelor remedii particulare pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, începând, sper, cu daunele-interese, pe care le-am abordat sub aspectul calculului, în cadrul acestei monografii, dar al căror regim ar trebui, fără îndoială, să-l detaliez în ceea ce privește condițiile de aplicare a remediului. Ca atare, cum spuneam, această lucrare a fost doar un punct de început și este un punct de început pentru o cercetare care sper să continue cu rezultate cât mai bune.

La baza lucrării a stat o teză de doctorat, teza de doctorat elaborată de mine, și, în consecință, ar trebui să îi mulțumesc în mod special dlui Profesor Corneliu Bîrsan, care a fost coordonatorul acestei teze și care mi-a acordat o libertate care sunt sigur că nu a fost întotdeauna confortabilă pentru dumnealui, pentru că, fără îndoială, de multe ori avea, poate, rezerve față de pozițiile pe care i le propuneam, față de ideile pe care le înfățișam. Cu toate acestea, a fost întotdeauna răbdător și înțelegător și trebuie să îi mulțumesc din nou. De asemenea, am beneficiat de critici și observații constructive din partea membrilor comisiei de doctorat: dna Brândușa Ștefănescu, în primul rând, căreia îi mulțumesc cu această ocazie, pentru că avem șansa să o avem alături în această seară; de asemenea, domnii profesori Marian Nicolae și Ionuț-Florin Popa. Am primit de la toți membrii comisiei, după susținerea tezei, observații foarte prețioase. Am încercat să le valorific atunci când am îmbunătățit documentul în vederea finalizării monografiei. Fără îndoială, nu am reușit să ating toate punctele semnalate, însă opiniile primite, criticile primite mi-au fost de un real sprijin.

Nu aș vrea să prelungesc prea mult aceste cuvinte, ci să permit, dimpotrivă, continuarea evenimentului, așa încât, știind că lista mulțumirilor pe care trebuie să le adresez nu ar putea să fie decât incompletă, aș vrea doar să mai mulțumesc, la final, familiei mele și în mod deosebit părinților mei, care cred că se uită în acest moment la această transmisiune și în lipsa cărora, fără îndoială, n-aș fi fost capabil de munca pe care o presupune o lucrare de specialitate. Cu alte cuvinte, cred că le datorez cam tot ceea ce reușesc să realizez astăzi. În consecință, vă mulțumesc din nou și sunt onorat să fiu în această seară alături de dvs. și să primesc acest premiu.

Mulțumesc!

 

Discursul domnului Cristian Paziuc cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019 was last modified: noiembrie 12th, 2020 by Cristian Paziuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cristian Paziuc

Cristian Paziuc

Este avocat în Baroul Bucureşti, doctor al Universităţii din Bucureşti, master al University College London şi lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (Departamentul de drept privat).
A mai scris: