Discursul domnului Cristian Pavel în deschiderea Forumului Național de Drept Bancar – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”

24 nov. 2022
Vizualizari: 341

Numele meu este Cristian Pavel, sunt directorul de dezvoltare al Grupului Universului Juridic și am deosebita onoare de vă saluta prezența fizică și online la cea de a IV-a ediție Forumului Național de Drept bancar, organizat astăzi, aici, acum, de către facultatea de Drept a Universității București, Grupul Universul Juridic, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor (ARB), al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB) și al Centrului pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara.

Salut aici, în prezența distinsei asistențe, aportul constant și neobosit al celui care a gândit și inițiat, la începuturi, prin seria colocviilor juridice ale Băncii Naționale a României desfășurate an de an la Timișoara, apoi cu extensia de azi, în București, a Forumului Național de Drept Bancar, pe domnul profesor univ. dr. Lucian Bercea, cel care este coordonatorul științific și moderatorul fiecăreia dintre edițiile acestui eveniment.

Îi mulțumesc pentru încrederea acordată acum mai bine de 4 ani, în cabinetul domniei sale, alături de președinte grupului nostru, dl. Nicolae Cîrstea, de a crea o platformă care să reunească fizic și la distanță juriștii care văd în Dreptul Bancar o necesitate, o oportunitate de afirmare și un spațiu de practică din ce în ce mai necesar justițiabililor.

Salut cu mare sinceritate și bucurie prezența unor parteneri notorii, care dau azi o greutate specifică, superioară ediției la care suntem prezenți azi. Vorbim despre case de avocatură cu rezonanță: NNDKP, TZA, ZRVP, Bulboacă și Asociații, despre bănci de top și entități de profil local (CEC Bank, Alpha Bank, BRD GSG, CSALB), despre alte branduri recunoscute în piață – Wolters Kluwer România, KPMG Legal – Toncescu și Asociații, Alexandrion Group și casa de modă Tudor. Personal tailor.

Grupul editorial Universul Juridic este onorat să-și deschidă aripile și, în anvergura lor, să poată găzdui, complementar, un forum de discuții într-o arie de practică mai puțin afirmată, dar cu care promite o cazuistică și o clientelă din ce în ce mai numeroasă.

Tema acestui Forum este una la zi, considerată generoasă și nesfârșită – se referă la impactul teribil, disruptiv, al tehnologiilor în sectorul bancar, unde juriștii au de răspuns la tot mai multe întrebări justificate.

Tehnologia ne va schimba tuturor viața în bine, iar Inteligența Umană va coexista cu Inteligența Artificială.

Tehnologia va avea un rol determinant în crearea stabilității industriei bancare, post-COVID. Tehnologia va permite băncilor să recâștige stabilitatea pre-pandemica și să facă față consecințelor transformărilor care vor urma în anii următori. Industria bancară s-a adaptat la șocul inițial al pandemiei și a ajuns la un moment decisiv în care trebuie să investească în tehnologii care o pot ajuta să se transforme în mod durabil, pentru a explora noi modele de afaceri. În timp ce unele bănci și-au concentrat atenția timp îndelungat asupra rentabilității investițiilor, acum au început să treacă la următoarea fază a transformării, analizând reziliența operațională bazată pe adoptarea tehnologiei (cloud-ul fiind deja avut în vedere din ce în ce mai mult).

Întrebările la care toate băncile vor trebui să răspundă în perioada imediat următoare sunt: cum vor genera din nou rezistența și impulsul pentru a derula/susține afacerile care existau în era pre-COVID? De asemenea, ce investiții trebuie să facă pentru a-și asigura sustenabilitatea modelului de afaceri în viitor? Desigur, transformarea agilă și abordarea clienților 360 sunt domenii cheie pe care se concentrează acum toate băncile, indiferent de dimensiune, mai ales ca vânzarea de produse și servicii tradiționale/abordarea clientelei „față în față, fizic”, nu mai reprezintă o opțiune. Băncile evoluează spre a deveni consilieri de încredere și furnizori de produse și servicii digitale pentru clienți, la „un click distanță”.

Banking-ul virtual, online onboarding, mobile banking, internet banking, e-wallet, loan origination, nu de mult „neologisme”, devin o obișnuință în limbajul bancar, consacrat. De asemenea, pe lângă abordarea digitală a clientei, tehnologia, inteligența artificială (machine learning, robotic process analysis, data mining)  își  fac loc tot mai des în activitatea de zi cu zi a funcționarilor bancari. Astfel, procese care până nu demult se efectuau manual, repetitiv, cu implicarea unor resurse de timp și bani, foarte generoase, dar cu profitabilitate scăzută, sunt înlocuite de tehnologie.

Este o certitudine ca industria bancară va ieși mai bine echipată tehnologic din pandemie decât era în era pre-COVID! Provocarea pe care o vor avea băncile din România este cât de dispuși  sunt atât clienții, cât și angajații să facă parte din acest „digital ecosystem” și cât de repede se vor adapta la noile tehnologii?!

Juriștii sunt provocați să secondeze aceste noi evoluții, să răspundă răspicat întrebărilor din organizații și să fie în pas cu ceea ce urmează, descurcând „ițele” cazurilor din ce în ce mai complexe de pe rolul instanțelor și punând umărul, direct și indirect, la emanciparea și la progresul general al societății.

Spun bun venit tuturor celor prezenți de față și online, partenerilor, speakerilor și colegilor din media, cu toții deciși să ajungem cu acest eveniment la rezultate scontate.

Dau cuvântul moderatorului, dlui prof. univ. dr. Lucian Bercea!


* Fragment din alocuțiunea domnului Cristian Pavel în cadrul Forumului Național de Drept Bancar – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”.

Discursul domnului Cristian Pavel în deschiderea Forumului Național de Drept Bancar – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar” was last modified: noiembrie 24th, 2022 by Cristian Pavel

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice