Discursul domnului Augustin Fuerea în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019

14 feb. 2020
Vizualizari: 1286

Laudatio pentru prof. univ. dr. Nicolae Popa

Stimate dle președinte, distinși invitați! Este onorant, înălțător, dar și copleșitor, dacă am în vedere vestea primită de la conducerea Uniunii Juriștilor din România, conducere căreia îi mulțumesc pentru privilegiul pe care îl am acum, de a rosti în cuvinte puține cât mai multe despre Excelența Sa, dl prof. univ. dr. Nicolae Popa.

De ce „Excelența Sa”? Pentru că ne găsim într-un moment de grație profesională, fiind azi, aici, împreună. Apreciez și accept faptul că va fi cel mai incomplet laudatio dintre toate cele pe care le-am rostit până în prezent. De ce? Pentru că este greu, dacă nu chiar imposibil, ca într-un timp atât de scurt să-l prezint pe dl profesor. În minutele puține pe care le am la dispoziție mă străduiesc să invoc argumentat și să stimulez reflecții temeinice privind evidenta personalitate a excelenței sale.

A fost o reală provocare, căreia i-am răspuns cu emoție și responsabilitate. De aceea, voi spune multe dintre cele pe care le gândesc, le simt și pe care am convingerea că le merită Domnia Sa. Este motivul pentru care, dacă, în urmă cu mai bine de o săptămână, adică înainte de a participa la sărbătoarea dedicată In honorem, de revista Manifest românește, dlui profesor, apreciam că am multe de spus despre Domnia Sa, optimist privind lucrurile, după aceea, auzindu-i pe marii noștri profesori, titani ai dreptului românesc – Nicolae Volonciu, Ioan Muraru, Ion Neagu, Emil Molcuț – adresându-i-se, mi-am dat seama de faptul că misiunea mea nu va fi deloc ușoară. Cel mai simplu ar fi să spun că acum achiesez la toate cele pe care, în mod magistral, le-au rostit profesorii noștri. Dar, cum chiar dl profesor Nicolae Popa ne-a învățat, că în viață nu este bine să alegem calea cea mai ușoară, mi-am asumat riscul de a evidenția unele dintre calitățile deja știute de noi, cei care participăm la această veritabilă sărbătoare a spiritului, în organizarea excepțională a conducerii UJR.

Cum altfel aș putea începe decât prin a arăta faptul că dl profesor a fost binecuvântat de Dumnezeu cu multe calități, cum ar fi: inteligență, candoare, demnitate, bunătate, gratitudine, subtilitate, eleganță, discreție, generozitate, echilibru, blândețe, dar și exigență ori fermitate, atunci când situația o cere. Este un om care gândește și se manifestă românește, dar, nu în ultimul rând, un om care este și va rămâne tânăr, așa cum aprecia chiar domnia sa, la evenimentul de săptămâna trecută.

Dl profesor, prin întreaga sa conduită, personală și profesională, stârnește admirație. Având în vedere aceste calități, putem spune că, astăzi, premiul de excelență pentru întreaga activitate în domeniul științelor juridice este acordat prietenului, colegului, profesorului, cercetătorului, profesionistului practician al dreptului, dar nu în ultimul rând omului de cultură Nicolae Popa. În puține cuvinte, putem afirma că aceste calități se regăsesc în personalitatea desăvârșită a Domniei Sale. Înaintea acestora, drept temei al tuturor realizărilor personale și profesionale, apreciez că stau încă două, și anume: dragostea pentru oameni și dragostea pentru profesia sa.

De ce „omul și prietenul”? Pentru că este cu adevărat înălțător să-l cunoști și să-l ai în preajmă, făcându-ne pe fiecare dintre noi, cei care îl cunoaștem de zeci de ani, să ne simțim aproapele și egalul domniei sale. De ce „profesorul”? Pentru că a format zeci de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, marcându-ne tuturor, în sens pozitiv, existența și devenirea profesională. Deoarece multe sunt cele pe care le-am învățat și continuăm să le învățăm de la Domnia Sa pentru viață și pentru profesie. Mai mult decât atât, Domnia Sa este un făuritor de școală, așa cum s-a exprimat și dl profesor Ion Neagu, cu prilejul sărbătorii organizate de revista anterior amintită, prin implicarea în dobândirea și consolidarea prestigiului Universității Nicolae Titulescu din București, Facultatea de Drept, în cadrul căreia își desfășoară în prezent activitatea, valorificând în mod armonios experiența de zeci de ani dobândită la Facultatea de Drept a Universității din București, dar nu numai. Este un titlu de mândrie pentru noi, toți cei care îl cunoaștem și îl apreciem. Adevărul este că nu putem imagina o sărbătoare a dreptului fără Domnia Sa. De ce „cercetătorul de excepție”? Pentru că opera Domniei Sale este impresionantă, de referință pentru teoreticienii și practicienii dreptului din țară și din străinătate. Pentru că nu trebuie să uităm că dl profesor a răspuns inspirat, prompt și echilibrat provocărilor fiecărei etape pe care societatea, în general, a parcurs-o. Dacă anterior anului 1990 a avut preocupări inclusiv în domeniul sociologiei juridice, după acest an a fost între primii români care au scris despre Dreptul Uniunii Europene, dedicând o parte din lucrarea „Teoria generală a Dreptului” Dreptului comunitar, actualmente Dreptul Uniunii Europene, analizându-l ca pe o nouă tipologie juridică. Multe dintre operele sale, deloc puține la număr, au fost premiate de Academia Română, Uniunea Juriștilor din România și nu numai.

Profesionistul și practicianul a fost și este implicat, prin excelență, în ceea ce înseamnă cunoașterea, înțelegerea, aprofundarea și aplicarea dreptului intern, european și internațional. Fiind un fin observator al evoluțiilor și un excelent cunoscător al tainelor dreptului, a fost îndreptățit să îndeplinească cele mai înalte funcții în stat, relevante pentru drept și justiție, ocupând un loc aparte între elitele țării. Este de prisos să nominalizez funcțiile pe care Domnia Sa, în timp, le-a îndeplinit, prilej cu care profesioniști ai dreptului din străinătate, din organizații internaționale ori din instanțe supreme ale altor state, am constatat că-l prețuiesc. În mod sigur, dreptul și dreptatea i-au fost și îi sunt călăuze în viață și în profesie. Același lucru se întâmplă și cu mulți dintre foștii studenți, masteranzi sau doctoranzi ai domniei sale, care acum lucrează la nivel internațional, adică în misiuni diplomatice, oficii consulare, instituții, organe, oficii sau agenții ale Uniunii Europene, dar nu numai. Ca veritabil profesionist al dreptului, dl profesor a stat, stă și va sta la masa marilor juriști ai lumii. Omul de cultură se remarcă, știute fiind legăturile de frumoasă prietenie cu mari personalități ale culturii din România și nu numai.

Toate cele până acum rostite, la care, fără îndoială, pot fi adăugate multe altele, îl îndreptățesc pe dl profesor la sărbătoarea de azi. Îndrăznesc să cuget și să spun că, dacă mai mulți oameni vor fi așa cum este dl profesor, societatea noastră va fi mai bună, dar și mai dreaptă. Domnule profesor, vă mulțumesc pentru toate cele câte le-ați făcut pentru noi, pentru cetate, dar și pentru cele pe care știu că le veți face în continuare.

Mulțumiri și felicitări respectuoase adresez conducerii UJR, pentru că ne oferă astfel de prilejuri, adevărate regaluri pentru profesioniștii dreptului. Vă mulțumim pentru șansa pe care ne-o dați, de a fi împreună cu dumneavoastră la astfel de evenimente. La mulți ani tuturor, acum, de sfintele sărbători, la sfârșit de an, dar și în apropierea noului an, pe care mi-l doresc și vi-l doresc tuturor mai bun, mai echilibrat, iar noi să fim mai înțelepți, urmând exemplul magistrului nostru, profesorul Nicolae Popa. Avem nevoie de modele, atât noi, cei care ne găsim la o anumită etapă a devenirii profesionale, cât și mai tinerii noștri colegi, actuali sau viitori.

Vă mulțumesc tuturor și, așa cum spuneam la început, sunt bucuros să completați toate cele pe care, aici, eu le-am prezentat, apreciind că dicționarul limbii române este mult prea sărac pentru a acoperi adevărul celor pe care le simțim, le gândim și pe care le merită cu prisosință excelența sa, dl prof. univ. dr. Nicolae Popa. Dle profesor, Excelența Voastră, vă mulțumesc! Cu decență și respect vă felicit și eu pentru premiul astăzi primit.

Discursul domnului Augustin Fuerea în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019 was last modified: februarie 14th, 2020 by Augustin Fuerea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Augustin Fuerea

Augustin Fuerea

Este prof. univ. dr. în cadrul Universității „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.
A mai scris: