Discursul domnilor Ionuț Cofaru și Cristian Cealera cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021

Vizualizari: 667

Av. dr. Ionuț Cofaru: Vă mulțumim mult! În primul rând vă mulțumim mult dna profesor pentru cuvintele dvs., care desigur ne onorează, ne bucură și, precum se poate observa, ne și emoționează. Mulțumim, de asemenea, doamnelor și domnilor profesori care au apreciat oportun premierea acestui articol, dlui Stan Tîrnoveanu pentru acordarea premiului și nu în ultimul rând Editurii Universul Juridic pentru prilejuirea acestui eveniment.

Multe întrebări par să aibă un răspuns intuitiv. Într-atât de intuitiv încât nu pare necesară o analiză complexă pentru a oferi răspunsul. Din unele perspective, tema analizată, „Calificarea contractului”, pare să meargă spre această direcție. Poate de aceea, astfel cum menționa mai devreme și dna Profesor, uneori nu neapărat că tema este ignorată, dar este tratată prin raportare la alte instituții sau care, nu în toate cazurile sunt dependente de aceasta.

De la primele seminare, din facultate, de contracte, dacă auzeam pe cineva spunând că se transferă proprietatea unui bun în schimbul unui preț, mintea noastră mergea direct la concluzii. Este o vânzare. Dacă auzeam că se cedează folosința unui bun în schimbul unei chirii, la fel. Este o locațiune.

În acest demers de premisă-concluzie, nu răspundeam poate și nu parcurgeam unele etape care să ne spună și de ce atunci când vedem că există o obligație de a transfera proprietatea unui bun și că există obligația de a plăti un preț, suntem în prezența unei vânzări. Și, pentru a răspunde la această întrebare doar intuiția nu ne mai este suficientă.

Din acest motiv, am apreciat oportună abordarea acestei teme în articolul premiat. Consecințele mecanismului sunt fără echivoc, extrem de importante și credem că a meritat și merită o reală atenție acest mecanism. De asemenea, astfel cum menționa mai devreme și dna profesoară, tema este suficient de ofertantă încât să ne ofere posibilitatea unor studii viitoare, demers de care cu siguranță o să ne ocupăm.

Un merit important în obținerea acestui premiu îl au persoanele care generic au contribuit și contribuie la apetitul nostru pentru dreptul civil. Ne-au sprijinit și ne sprijină și nu în ultimul rând reprezintă repere importante, inclusiv printre persoanele din această sală, desigur, și impun și instituie anumite standarde care deseori par de neatins.

În acest sens, am dori să mulțumim doamnelor și domnilor profesori de la care am avut onoarea de a învăța, în special dlui prof. Romeo Popescu, care mi-a oferita imensa oportunitate de a învăța de la dumnealui și de a transmite mai departe colegilor mai tineri lucrurile învățate. Nu în ultimul rând, că tot am menționat colegii mai tineri, studenții cu care am avut bucuria de a colabora până acum. Întrebările din timpul seminariilor sunt un real prilej de studiu ulterior și tuturor persoanelor care ne-au sprijinit, desigur, în special familiei.

În încheiere aș dori să-i mulțumesc pentru colaborare și colegului meu. A fost o reală bucurie să scriem acest articol împreună și cu permisiunea dvs. o să adreseze și el câteva mulțumiri. Vă mulțumesc!

Av. Cristian Cealera: Mulțumesc, Ionuț! În primul rând mă simt foarte onorat pentru obținerea acestui premiu. Și îi mulțumesc doamnei profesor pentru cuvintele foarte frumoase acordate, domnilor profesori care au analizat lucrarea, dlui Stan Tîrnoveanu pentru premiul pe care ni l-a acordat și tuturor celor prezenți astăzi aici!

De asemenea, le mulțumesc în special, profesorilor Răzvan Dincă și Radu Rizoiu pentru sprijinul imens și pentru încrederea pe care mi-o acordă și mi-o oferă în absolut toate activitățile pe care le desfășor. Îi mulțumesc dlui prof. Lucian Bercea pentru faptul că a analizat lucrarea și ne-a oferit o serie de sfaturi și lecții importante. Și, nu în ultimul rând, îi mulțumesc prietenului meu Ionuț pentru faptul că mi-a acordat șansa să lucrăm la acest articol împreună și m-a sprijinit în toată cercetarea și în tot ce am lucrat pentru realizarea acestuia. Vă mulțumesc!

Domnii av. dr. Ionuț Cofaru și av. Cristian Cealera au fost laureații premiului „Octavian Căpățînă”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile revistei în cursul anului 2021, pentru articolul Calificarea contractului. O propunere de metodologie, publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2021. 

Alocuțiunile domnilor av. dr. Ionuț Cofaru și av. Cristian Cealera, cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021.

 

Discursul domnilor Ionuț Cofaru și Cristian Cealera cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021 was last modified: octombrie 11th, 2022 by Ionuț-Florin Cofaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice