Discursul doamnei Veronica Mihailov-Moraru în cadrul prezentării CODEX-ului Constituțional (ed. a II-a), cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale a Republicii Moldova
Stimată Președintă a Republicii Moldova, doamna Sandu, stimată Președintă a Curții Constituționale, doamna Manole, stimați judecători ai Curții Constituționale, stimați invitați și distins public, este o onoare deosebită pentru mine să particip la acest eveniment public de prezentare a Codexului Constituțional, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale a Republicii Moldova. Aniversarea în cauză reprezintă un eveniment de o importanță majoră pentru statul de drept din Republica Moldova. Această ocazie nu este doar un moment de celebrare, dar și unul de reflecție asupra rolului fundamental pe care îl are Curtea Constituțională și pe care l-a avut și continuă să-l aibă în consolidarea democrației, garantarea supremației Constituției și protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Curtea Constituțională a demonstrat, de-a lungul celor 3 decenii de activitate, că este un garant al valorilor constituționale și un protector al echilibrului dintre puterile statului. Prin deciziile sale, ea a stabilit precedente importante care au consolidat democrația noastră tânără și care vin să asigure respectarea drepturilor fundamentale.
Lansarea celei de-a 2-a ediții a Codexului Constituțional astăzi, la Chișinău, reprezintă, precum am menționat personal în „Cuvântul-Înainte” al acestuia, un pas important pentru ca cetățenii noștri să cunoască modul de funcționare și organizare a statelor democratice din spațiul unional european, dar și să conștientizeze care sunt cele mai importante drepturi fundamentale ale omului. De asemenea, este și un instrument esențial pentru cei interesați de constituționalism și de modul de funcționare a instituțiilor democratice, o provocare deloc ușoară în contextul de astăzi.
Apariția acestui volum al Codexului Constituțional, prin care sunt traduse în limba română toate Constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene, dar și Constituția Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fost stat membru al Uniunii și etalon în ceea ce privește apariția constituționalismului modern și al statului de drept, vine într-un context istoric pentru Republica Moldova, și anume al eforturilor de negociere de aderare la Uniunea Europeană. Legat de Constituție și precum a menționat și doamna președintă a Curții Constituționale, toamna anului 2024 a consemnat momentul istoric al consacrării în textul legii fundamentale, integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova, urmare a referendumului republican organizat.
Ceea ce vreau să punctez este că, în premieră, anume voința poporului a fost temeiul care a determinat, ca produs al democrației directe, modificarea Constituției. Precum menționasem la începutul „Cuvântului-Înainte” al acestei lucrări, meritul acestui Codex este nu numai de a pune la dispoziția cititorului textul Constituțiilor în limba română, dar și de a face câte o prezentare a fiecărei Constituții din perspectivă istorică, de a prezenta drepturile fundamentale ale fiecărui stat, principalele autorități statale, precum și raportul dintre dreptul național și dreptul european al Uniunii Europene. Valoarea lucrării este dată atât de conținut, cât și de colectivul de juriști care au contribuit la apariția ei, fiecare dintre cei 6 coautori fiind cunoscuți, recunoscuți teoreticieni și practicieni ai dreptului constituțional, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Pe această cale, vreau să aduc mulțumiri tuturor autorilor acestei ediții a Codexului, doamnei președinte a Curții Constituționale a Republicii Moldova, doamna Domnica Manole, doamnei judecătoare a Curții Constituționale a României, prof. univ. Elena Simina Tănăsescu, domnului senator Robert Marius Cazanciuc, domnului prof. univ. Ștefan Deaconu și domnului prof. univ. Silviu Gabriel Barbu și, nu în cele din urmă, și Institutului pentru Politici și Reforme Europene, pentru eforturile în vederea realizării acestei ediții.
În ce ne privește, vreau să reiterez angajamentul ferm al Ministerului Justiției de a sprijini activitatea Curții Constituționale și de a contribui la dezvoltarea unui cadru normativ stabil, previzibil, în conformitate cu standardele europene. În decembrie 2024, Parlamentul a adoptat, în primă lectură, proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională, elaborat de Ministerul Justiției, urmărind comasarea celor două acte legislative, în temeiul cărora funcționează astăzi Curtea, și, respectiv, noua lege va asigura un cadru legislativ coerent, modern pentru organizarea și funcționarea Curții, așa cum prevăd standardele europene și internaționale asumate și de țara noastră în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Recent, am discutat și cu membrii Comisiei de la Veneția, care au apreciat calitatea proiectului de lege, și urmează să fie adoptat și avizul Comisiei în cadrul plenarei din sesiunea de primăvară.
Spre final, vreau să vă urez, în misiunea dumneavoastră de gardieni ai respectării principiilor statului de drept și drepturilor omului, consacrate în Legea Fundamentală, că profesionalismul, perseverența și dedicarea dumneavoastră sunt esențiale pentru consolidarea justiției constituționale și, cel mai important, menținerea încrederii cetățenilor în actul respectiv. Vă mulțumesc!
Mulțumim, doamnă Ministru, pentru mesajul dumneavoastră! În continuare, am onoarea să o invit la pupitru pe președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, dar, înainte de a o invita, vreau să-i spun: Mulțumesc că ați dat curs invitației noastre și vreau să știți că prezența dumneavoastră aici, în incinta Curții Constituționale, este o mare onoare pentru noi!