Discursul doamnei Valentina Burdescu din cadrul Conferinței naționale de insolvență: „Restructurarea și insolvența – sub semnul schimbărilor”

27 mart. 2023
Vizualizari: 290

Bună ziua! Mulțumesc frumos pentru invitație! Onorat prezidiu, doamnelor și domnilor! Rămânem în aceeași sferă a digitalizării, și în continuarea proiectelor prezentate, într-adevăr, la nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului se derulează în prezent cel mai amplu proiect de proiect de informatizare al instituției, care vizează întregul sistem informatic al instituției și acoperă cele 4 registre care sunt organizate în momentul de față de Oficiul Național, respectiv Registrul Comerțului, al 2-lea registru, Buletinul Procedurilor de Insolvență, chiar în ordinea înființării, al 3-lea registru Registrului Litigiilor prin care se gestionează activitățile, operațiunile de dizolvare judiciară și radiere judiciară din Registrul Comerțului și ultimul registru pe care l-am înființat și pe care îl dezvoltăm, Registrul Beneficiarilor Reali.

Buletinul Procedurilor de Insolvență, într-adevăr, va beneficia de această oportunitate și vrem să interconectăm modulul de insolvență, dar nu numai modul de insolvență, cred că și modulul Registrului Comerțului cu sistemul informatic al dvs. tocmai pentru schimbul de informații în scop statistic, și nu numai în scop statistic și în scopul verificării informațiilor respective, așa cum este cazul tabloului practicienilor în insolvență pentru a avea în permanență date actualizate la zi cu privire la practicienii în insolvență care au drept de a-și exercita activitățile în mod curent. Am avut întâlniri, așa cum a spus și dna Stroie, în momentul de față suntem în etapa de dezvoltare, suntem undeva la jumătatea etapei de dezvoltare. Așteptăm. Am avut deja primele versiuni să zicem, cu privire la viziunea noului sistem informatic și a modulelor informatice pe care îl compun. Pe măsură ce vom avansa în dezvoltare, vom avea întâlniri, vă vom contacta și vom avea întâlniri tehnice strict cu dezvoltatorii de această dată și evident, bineînțeles, vom formaliza colaborarea noastră printr-un protocol de colaborare cu privire la interconectarea celor 2 sisteme informatice.

Lucrul acesta este necesar și dintr-o altă perspectivă, din perspectiva că informațiile privind procedurile de insolvență și o serie de informații adiacente acestora, urmare a directivei 1023 din 2019, trebuie comunicate periodic la Comisia Europeană, iar în momentul de față, la nivelul Comisiei Europene se derulează întâlnirile de lucru la care participă și reprezentanții Oficiului Național al Registrului Comerțului cu privire la template-urile și machetele care se vor utiliza pentru comunicarea automată a informațiilor privind procedurile de insolvență direct sistem de assystem prin interconectarea Registrului Comerțului, și când mă refer la Registrul Comerțului, mă refer la instituție în general. Deci, în special interconectarea Buletinului Procedurilor de Insolvență cu Platforma Europeană Centrală, prin care vom comunica automat aceste informații.

În principal, sunt informații cu privire la procedurile de insolvență, tipurile de procedură, durata procedurilor de insolvență închiderile de procedură, planurile de reorganizare, procedurile de reorganizare, impactul acestora, procedurile de reorganizare de succes și, nu în ultimul rând, cred că vom avea, dar de aici utilizăm datele din Registrul Comerțului, partea procedurilor de preinsolvență. Deci, teoretic această colaborare a noastră merge și în acest sens, de a comunica informații cât mai complete, precise, actuale, și total armonizate între cele două instituții.

A 2-a chestiune, și noi avansăm în aplicarea regulamentului 848 din 2015. Într-adevăr, începem să primim proceduri de insolvență deschise în statele membre ale Uniunii Europene care privesc, evident, debitori rezidenți ai statelor respective, în care practicienii în insolvență aleg să efectueze publicitatea și prin alte registre de insolvență decât Registrul de Insolvență din statul membru, ceea ce nouă ne deschide o nouă sferă de analiză, în sensul de a evidenția, analiza și a identifica separat și în mod rapid aceste proceduri pe care urmează să le comunicăm în aceeași modalitate către Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, aș vrea să vă spun câteva cuvinte cu privire la deschiderile de procedură pe o analiză 2018-2022. Avem, într-adevăr, în 2018-2019-2020 o scădere a procedurilor de insolvență de la 8366 în 2018, la 6657 în 2019 și 5715 în 2020, după care, începând cu anul 2021, se observă o creștere a deschiderilor de procedură și aici mă refer strict la deschiderile de procedură, iar statistica este efectuată după hotărârile judecătorești de deschidere a procedurilor pronunțate în perioada respectivă. Astfel, în 2021 avem o creștere a procedurilor față de 2020, 6309 proceduri și în 2022 avem o creștere față de 2021 de 6807 proceduri. Deci, se observă un trend ușor crescător al procedurilor de insolvență. Se observă o creștere a procedurilor de insolvență și deja la nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului se urmărește îndeaproape acest trend crescător pentru a asigura suportul, logistica necesară, astfel încât toată procedura de publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență, dar și înregistrările în Registrul Comerțului să se efectueze cu celeritate, astfel încât să nu creăm timp de așteptare pe această activitate.

Ca și element de noutate mă înscriu în rândul onoratului prezidiu și, într-adevăr, extindem colaborarea în perspectiva noii propuneri de directivă privind armonizarea anumitor aspecte ale normelor de drept în materie de insolvență. Ca și chestiune importantă, ca și element de noutate în colaborarea noastră vedem Registrul Beneficiarilor Reali, vedem accesul, propunerea de acces la Registru Beneficiarilor Reali al practicienilor în insolvență. Aș vrea să vă spun că din această perspectivă noi suntem să zicem gata, pentru că în momentul de față, accesul în Registrul Beneficiarilor Reali pentru entitățile raportoare, și nu numai, probabil că și practicienii în insolvență se vor înscrie în cadrul entităților raportoare nu în cadrul persoanelor fizice și juridice care justifică un interes. Eu sunt convinsă că această directivă va aduce o amendare și pe partea de legislație națională, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, respectiv Legea nr. 129/2019, pentru că practicienii nu pot fi decât în categoria entităților raportoare, vor avea acces la Registrul Beneficiarilor Reali. În momentul de față, accesul se derulează exclusiv în sistem online. Cererea de acces se completează prin intermediul portalului de servicii, DIAS transmite automat în ONRC, imediat avem un compartiment care se ocupă cu verificarea condițiilor, astfel încât să permitem accesul în calitate de entitate raportoare și imediat se acordă accesul și ulterior se vor furniza informații. În momentul de față, entitățile raportoare au acces și după ce primesc autorizarea Registrului Comerțului pot intra online să își ia informațiile de care au nevoie cu privire la Registrul Beneficiarilor Reali. În momentul de față, în Registrul Beneficiarilor Reali, furnizăm online, exclusiv online, nu furnizăm la ghișeu. Aș putea să spun că fiind ultimul, fiind și într-o perioadă de digitalizare, este singurul registru la care nu lucrăm cu hârtie pe partea de furnizare. N-avem. Nici nu primim cererile de furnizare la ghișeu.

Următorul pas va fi probabil pe Registrul Comerțului, unde toată partea de furnizare de informații se va transfera exclusiv în sistem online. Și așa, în momentul de față, într-un procent covârșitor, partea de furnizare de informații este în sistem online, dar în momentul de față, în Registrul Beneficiarilor Reali avem acces și furnizăm informații punctuale cu privire la beneficiarii reali ai unei firme. Urmare a noului proiect pe care îl implementăm, va exista și un alt produs, respectiv, se va putea verifica după persoană, după datele de identificare ale unei persoane și în principal, pe codul de identificare, codul unic de identificare sau cnp-ul persoanei dacă este asociat persoana fizică, vom putea verifica în ce societăți este înregistrat și se vor scoate pe societățile respective informațiile privind beneficiarii reali. Acest produs va fi disponibil în toamnă, ca urmare a implementării noului sistem informatic. Deci teoretic, din punct de vedere al accesului practicienilor la Registrul Beneficiarilor Reali, suntem în regulă și am și prevăzut în general pentru toate persoanele interesate pe actualul sistem informatic pe care îl derulăm pentru proiectare.

Pentru că dna Stroie a ridicat problema raportului istoric, într-adevăr, în noul sistem informatic va furniza în sistem online raportul istoric. El nu a fost furnizat până acum, pentru că acest produs, raportul istoric generează toate mențiunile care s-au înregistrat la o societate de la înființare până la data generării raportului respectiv. Este un instrument care consumă foarte multe resurse și atunci a trebuit să ne asigurăm o infrastructură necesară. Acest produs va furniza, va rula pe echipamente dedicate pentru așa ceva, fiind extrem de solicitant pentru infrastructura noastră. Cu titlul, de exemplu, aș vrea să vă gândiți raportul istoric al unei bănci care are foarte multe sucursale, foarte multe agenții, puncte de lucru și raportul istoric al unei persoane fizice autorizate în recurs. Mulțumesc frumos pentru invitație și vă doresc succes în lucrările dumneavoastră. Mulțumesc!


Discursul doamnei Valentina Burdescu din cadrul Conferinței naționale de insolvență: „Restructurarea și insolvența – sub semnul schimbărilor” was last modified: martie 27th, 2023 by Valentina Burdescu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice