Discursul doamnei Smaranda Angheni în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a

24 nov. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 47

Bună dimineața tuturor, stimați și dragi colegi, stimați participanți la acest minunat eveniment științific. În primul rând, îmi exprim regretul că nu pot participa fizic la această conferință din cauza imposibilității fizice de a mă deplasa, toată lumea cunoaște că sunt într-o fază postoperatorie. Dar am fost permanent aproape cu gândul, cu sufletul și cât am putut am participat la organizarea acestui eveniment.

Este foarte emoționant să vorbim despre profesorul Stanciu Cărpenaru. Am spus-o și anul trecut, profesorul Cărpenaru a fost un model de cadru didactic, nu s-a ocupat decât de învățământul universitar. S-a dăruit acestui învățământ, s-a dăruit formării a generații întregi de studenți, masteranzi și foarte mulți doctoranzi, chiar și participanții la această conferință sunt dintre foștii doctoranzi ai profesorului Cărpenaru. În permanență s-a remarcat prin modestia care îl caracteriza. Mi-aduc aminte că în ultimii ani, apropo de suferința dreptului comercial, de câte ori lua cuvântul la ședințe, la reuniuni și stând lângă Domnia sa, mă întreba, „Am spus ceva greșit? Am considerat că nu este științific sau că sunt probleme?” De fiecare dată i-am răspuns: nu. Opiniile Domniei sale sunt binevenite. Totdeauna ne-a învățat, ne-a învățat pe toți, mie mi-a fost în toate comisiile posibile de ocupare a posturilor de lector, conferențiar, de profesor în comisia de doctorat, în așa fel încât îi port o frumoasă amintire și respect deosebit pentru personalitatea sa științifică, dar și ca om.

În legătură cu funcția pasageră pe care o dețin la Institutul Român de Drept Comercial, vreau să vă spun că institutul a fost creat, cum de altfel s-a și subliniat, de dl profesor Buta, exact cu vreo 2 săptămâni înainte de dispariția profesorului Cărpenaru, deci este membru fondator și a rămas membru fondator al acestui institut pe care și l-a dorit. De ce? Și l-a dorit pentru faptul că a crezut în permanență în dreptul comercial, în perenitatea lui, chiar în condițiile sistemului de drept privat actual, chiar în condițiile în care iată că codul comercial a fost abrogat, în momentul adoptării noului Cod Civil.

În permanență, profesorul Carpenaru a spus, și vedeți că realitatea demonstrează acest lucru, că va exista dreptul comercial, pentru că realitățile social-economice impun lucrul acesta și mai mult decât atât, pe plan extern dreptul comercial există chiar și în legislațiile statelor care au îmbrățișat teoria monistă și prezent în perenitatea, în existența dreptului comercial iacătă că profesorul Cărpenaru a dorit crearea unui cadru instituțional, a făcut acest Institut Român de Drept comercial. La început am fost câțiva membri fondatori, dar care acum avem adeziunea a cel puțin 50 de persoane care doresc să facă parte din acest institut. Dar de ce? Pentru că el are ca și scop, ca obiectiv fundamental, cercetarea științifică, dezvoltarea dreptului comercial. Prezența lui iacătă, și avem astăzi o mărturie vie, în manifestări științifice naționale și de ce nu internaționale, pentru că este o realitate pe care nu o putem ignora și pentru că este dna profesor Ștefănescu de față și pe care o salut și mă bucură prezența Domniei sale și e foarte bine în dreptul comerțului internațional. Nu putem să facem abstracție de existența acestei componente a relațiilor socio-economice juridice și anume raporturile comerciale sau dreptul comercial.

Și eu vreau să mulțumesc Nicoletei Țăndăreanu, îmi permit să-i spun pe nume, suntem prietene și am colaborat mulți ani, pentru faptul că s-a identificat și nu spun cuvânt mare, s-a identificat cu această misiune pe care o avem în cadrul institutului, în cadrul Revistei de Drept Comercial. Este foarte, foarte serioasă și foarte motivată și plină de responsabilitate în tot ceea ce face și iacătă sunt convinsă că și de data aceasta conferința va reuși.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

De asemenea, mulțumesc dlui profesor Buda, care în permanență se invită în demersurile noastre privind convingerea specialiștilor, profesori, cercetători, practicieni, convingerea lor cu privire la necesitatea dreptului comercial. Nu vreau să las la urmă, dar n-am stabilit chiar o ordine, Facultatea de Drept, prin reprezentanții prezenți, colaboratori mei și la Institutul Național al Magistraturii; vorbesc de dl profesor Rizoiu, dl Decan, cu care, de asemenea am colaborat pe parcursul anilor. Le mulțumesc pentru faptul că, iată, sunt organizatori ai acestui eveniment și gazde deosebite.

Mulțumesc tuturor și urez succes acestui eveniment științific minunat, unde categoric că cinstim memoria unui mentor al dreptului comercial român și nu numai al dreptului, al științei dreptului general.


* Fragment din alocuțiunea doamnei Smaranda Angheni în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a.

Discursul doamnei Smaranda Angheni în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a was last modified: noiembrie 24th, 2022 by Smaranda Angheni

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice