Discursul doamnei Simona Maria Miloș din cadrul Conferinței naționale de insolvență: „Restructurarea și insolvența – sub semnul schimbărilor”

20 mart. 2023
Vizualizari: 417

Dna Director, stimați invitați, dragi colegi, deschidem lucrările Conferinței Naționale de Insolvență, organizată în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii, de care ne leagă o lungă și constantă colaborare. Avem o prezență, ca de fiecare dată semnificativă, aproape 400 de participanți, avem magistrați din toate zonele țării, de la Curțile de Apel și tribunalele din toată țara, cărora dorim să le mulțumim pentru prezență și de această dată.

În urma cu aproape 3 luni, mai exact în data de 20 decembrie 2022, practicienii în insolvență alături de alte 3 profesii liberale care activează în domeniul judiciar, avocați, notari, executori, judecătorești, ne aflam în această Aulă și sărbătoream împreună 30 de ani de INM, eveniment la care am participat cu mare emoție și bucurie și unde am realizat că din cei 30 de ani de existență a școlii românești de magistratură, aproape 10 ani i-am petrecut împreună în acest proiect frumos, care se numește Conferința Națională de Insolvență. Am fost cu toții martorii unei evoluții spectaculoase a profesiei de practician în insolvență, în mare parte, datorită acestui proiect, care a impactat semnificativ nivelul de pregătire al membrilor noștri, în cele peste 40 de evenimente comune organizate în acești 10 ani. În tot acest timp, am beneficiat de deschiderea Institutului Național al Magistraturii, a cărui activitate a fost una prolifică, iar cel puțin pentru practicienii în insolvență, amintesc de celebrele minute de unificare a practicii judiciare de care ne-am folosit cu toții în activitatea noastră practică și care au ajuns să fie un reper doctrinar de cea mai mare ținută, de care ne-am folosit cu orice ocazie profesională. Și pentru că instituțiile sunt ceva abstract, dar ele au în spate oameni, în ultimii 6 ani, Institutul Național al Magistraturii a fost condus de un vizionar, de dna Director Cristina Rotaru, care cu dedicare și profesionalism a făcut posibil ca acest dialog interprofesional să continue, a înțeles pe deplin complementaritatea celor 2 profesii, de practician în insolvență și de magistrat, și mai ales faptul că profesia de practician în insolvență implică în mare măsură aspecte economice, aspecte administrative care exced pregătirii și experienței unui jurist. Pentru toată această colaborare, vă mulțumim, dna Cristina Rotaru, dvs. și întregii echipe, dlui Director Badea, am simțit atât de aproape sprijinul dvs. și aveți din partea Uniunii Naționale a Practicienilor această plachetă pentru întreaga activitate. Vă mulțumim!

Tema acestei conferințe nu este întâmplător aleasă. Ne-am propus să mediatizăm un instrument extrem de util pentru mediul antreprenorial, dar care nu este suficient folosit, introdus prin Legea nr. 216 din 2022, și anume Procedurile de Prevenție a Insolvenței. Conform unei statistici a UNRC, în perioada iulie-februarie, anul curent au fost deschise, potrivit noii Legi, doar 17 proceduri de concordat, una deja a intrat în insolvență, au rămas 16 și credem că e momentul să facem mai mult, cunoscând faptul că există o lipsă a unei culturi de negociere în mediul antreprenorial românesc, așa e structura noastră ca țară, probabil.

Există o reacție târzie a managerilor în a accesa astfel de proceduri, dar cu toate acestea, controlul deplin al afacerii debitorului, posibilitatea obținerii de finanțare din partea afiliaților care beneficiază de aceleași drepturi ca un finanțator extern, cunoscut fiind faptul că instituțiile financiare sunt reticente să finanțeze întreprinderile în dificultate și nu în ultimul rând, pragul mai mult decât rezonabil de acceptare a unui plan de redresare din partea creditorilor, constituie tot atâtea motive pentru a încuraja astfel de proceduri, astfel încât ne-am propus să dezbatem această chestiune, să încurajăm antreprenorii să acceseze timpuriu astfel de proceduri și să vedem concret în jurisprudență acumulată care este practica judiciară, care sunt cerințele de eligibilitate ale unui antreprenor pentru astfel de proceduri, și ce ar trebui să cuprindă concret raportul practicianului în restructurare cu privire la stabilirea acestei stări de dificultate.

Ne-am propus să vă aducem la cunoștință evoluțiile internaționale legislative în domeniul insolvenței, știut fiind faptul că în septembrie 2021, Președintele Ursula von der Leyen anunța Parlamentul și Consiliul despre o nouă inițiativă legislativă privind armonizarea legislației în domeniul insolvenței, iar în mai puțin de un an, în noiembrie a fost lansat proiectul 0408/2022 privind această directivă. Vom discuta în cadrul acestei conferințe și despre modul în care prevederile acestui nou proiect vor impacta și legislația națională, vor fi acordate responsabilități, dar și puteri sporite practicienilor în insolvență și instanțelor naționale de insolvență cu privire la accesul la anumite registre considerate nepublice până în acest moment. Despre toate acestea vom discuta în această conferință. Dau cuvântul următorului nostru partener, partenerului nostru Dnei Director Cristina Rotaru să ne adreseze câteva cuvinte în numele INM. Dna Rotaru, vă rog. 


Discursul doamnei Simona Maria Miloș din cadrul Conferinței naționale de insolvență: „Restructurarea și insolvența – sub semnul schimbărilor” was last modified: martie 20th, 2023 by Simona Maria Miloș

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Simona Maria Miloș

Simona Maria Miloș

Este avocat şi Președintele Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență.
A mai scris: