Discursul doamnei Silvia Uscov în cadrul Zilei Justiției 2021

4 aug. 2021
Vizualizari: 923

Bună ziua! Mie mi-ați făcut o surpriză… justiția este plină de surprize, sperăm că dintre cele plăcute. Pentru că eu, luând pozițiile domnului profesor Dulcan și ale domnului avocat Țuca, înclin balanța spre pozitivism, spre optimism, spre ideea că justiția poate să fie înfăptuită așa cum ne dorim cu toții.

Deși astăzi am ales, prin raportare la cele două evenimente care au marcat săptămâna care a trecut, respectiv Congresul Avocaților și Ședința CSM în care s-a admis cererea de apărare a independenței autorității judecătorești formulată de către Înalta Curte față de UNBR, la acesta să spunem că nu sunt, nu neapărat, optimistă. Rămân optimistă, dar am momentele mele de dezamăgire, și acesta este unul dintre ele, pentru că, deși avocatura tratează cu eleganță anumite situații, apreciez că nu ni se răspunde cu aceeași eleganță, însă din partea cealaltă, indiferent care ar fi aceasta.

Aș mai sublinia că noi, profesioniștii dreptului, ne raportăm la lege, de obicei. Și acesta poate să fie și un dezavantaj, pentru că nu înțelegem întotdeauna strategiile și urmările pe termen lung ale lucrurile pe care noi le invocăm, pe care le expunem, deși noi, așa, până la urmă, suntem educați. Cultura noastră, apropo de subiectul de astăzi, creează ideea că noi trebuie să ne raportăm la lege și numai în măsura în care aceasta nu este corectă sau nu mai este de actualitate în societatea care evoluează încontinuu, o schimbăm. În niciun caz nu o încălcăm.

M-aș rezuma la atât și la ideea că eu sunt mândră că sunt avocat. Sunt onorată să fiu invitată printre atâtea personalități și vă mulțumesc.

Discursul doamnei Silvia Uscov în cadrul Zilei Justiției 2021 was last modified: august 4th, 2021 by Silvia Uscov

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice