Discursul doamnei prof. univ. emerit dr. h. c. Brândușa Ștefănescu în cadrul Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”

Vizualizari: 767

Onorat auditoriu, mă adresez dumneavoastră astfel cum se adresa, în secolul trecut, în perioada interbelică, în aceeași clădire, pe atunci a Academiei de Înalte Studii Industriale și Comerciale, un foarte mare jurist, poate cel mai mare jurist care a putut accede din România, Andrei Rădulescu.

Andrei Rădulescu a fost Președintele Înaltei Curți de Casație illo tempore și Președintele Academiei Române. Dar Andrei Rădulescu a fost onorat, a considerat că este minunea vieții lui, de faptul că i s-a conferit titlul de profesor universitar al Academiei de Înalte Studii Industriale și Comerciale. Era profesor de Drept civil. Deci, am evocat funcțiile pe care le-a avut. A considerat că este cea mai onorantă calitate pe care a putut s-o aibă. Și aceasta în condițiile în care a făcut un prim demers la Facultatea de Drept a Universității București de atunci, care i-a refuzat accesul la funcția didactică, funcție care a fost conferită, repet, de către Academia de Înalte Studii Industriale și Comerciale. Au venit să-i ofere posibilitatea de a deveni profesor la Facultatea de Drept. A spus că ar fi fost onorat de o asemenea ofertă, dacă ea venea la momentul oportun. Venind acum, când avea demnitățile la care a accedat, a considerat că ar fi fost o onoare prea mare, pe care el, Andrei Rădulescu, le-ar fi făcut-o celor de la Facultatea de Drept. Și a refuzat oferta.

Am evocat acest episod care s-a petrecut tot în Aula Academiei, refăcută astăzi, și foarte frumos refăcută, dar existentă și pe atunci, pentru a vă spune că Profesorul pe care îl omagiem astăzi, îl omagiați dumneavoastră în primul rând, a avut și el foarte multe satisfacții, dacă vreți. A avut Premiul Academiei, a avut și alte premii pentru activitatea științifică. A avut decorații ale statului român. Calitatea de profesor universitar, acordată de Consiliul profesoral al Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune, în unanimitate, și mai apoi confirmată de către Senatul Academiei de Studii Economice de această dată, în 1994, această onoare a fost întregită de acordarea calității de Conducător Științific, în 1997, și mai apoi la finele carierei, la momentul pensionării pentru limită de vârstă, tot de Academia de Studii Economice.

Au fost titluri care l-au împlinit, care i-au dat satisfacții, pe care le-a iubit foarte mult, și și-a iubit, de aici pornind, studenții, și-a iubit și a respectat doctoranzii, și-a iubit și a respectat colegii, fie juriști sau economiști. Sigur, a fost foarte onorat de primirea calității de Membru Titular al Academiei de Științe Juridice din România. Dar a rămas cu aceeași dragoste pentru Academia de Studii Economice.

Și să știți, Academia de Studii Economice a fost, și a rămas, din fericire, o unitate de învățământ care și-a respectat profesorii, și-a respectat studenții, și-a respectat doctoranzii și respectă actul didactic. Nu se întâmplă în multe unități de învățământ din țară, și n-aș vrea să fiu crezută pe cuvânt, dar m-am ocupat de autorizarea învățământului superior o lungă perioadă de vreme, perioadă care mi-a permis să cunosc foarte bine aceste instituții de învățământ, sigur, cu prioritate învățământul juridic, dar și instituția ca atare.

Am simțit nevoia să evoc aceste lucruri pentru a vă justifica o dată în plus că este onorant, și ar fi fost și mai onorant dacă ar fi trăit Ion Traian Ștefănescu, acest titlu al conferinței, Conferința Națională „Ion Traian Ștefănescu”. Această Conferință Națională se organizează pentru început, sigur, existând acele întruniri, acele conferințe pe probleme de Drept al Muncii, organizate cu foarte mare succes și de foarte bună reputație de către Facultatea de Drept din Universitatea de la Sibiu.

Această conferință merită să fie organizată aici, la București, pentru că Academia de Studii Economice este prima unitate de învățământ care nu avea un învățământ juridic ca alte facultăți la momentul respectiv, care a introdus în programul de licență, sigur, atunci când era de 4 ani, disciplina de Drept al Muncii pentru studenții economiști, dar ceea ce este meritoriu este că a păstrat această disciplină și în programul de învățământ trunchiat, de 3 ani. Greu să strecori și o disciplină juridică în plus, în condițiile în care a trebuit să comprimi și să renunți, eventual, la disciplinele economice, poate, poate nu, în fine. Sigur, această disciplină este prezentă și în programele de masterat, astăzi, la Academia de Studii Economice.

Se justifică din plin ca această Conferință de Drept al Muncii să fie organizată, în prima sa ediție, la Academia de Studii Economice. Este ceea ce a remarcat și a subliniat foarte frumos, în primul rând, rectorul Universității, căruia îi mulțumesc foarte mult, nu numai pentru că mi-a fost student, dacă își aduce aminte de acei ani, și că a respectat și a sprijinit Școala de Drept.

Ion Traian Ștefănescu merită din plin să își vadă numele însoțind această conferință, pentru că nu numai că a lăsat o producție științifică deosebită, dar pentru că cei care i-au fost colaboratori, care i-au fost studenți, care i-au fost asistenți, au găsit de cuviință să-l menționeze, l-au considerat, în acest sens, Patriarhul Dreptului Muncii. Și este Patriarhul Dreptului Muncii. Pentru că a participat la modificarea Dreptului Muncii. A participat la primul Tratat de Drept al Muncii din literatura juridică română și, mai recent, în tratatele pe care el însuși, ca unic autor, le-a publicat.

A fost considerat de oameni foarte valoroși, de specialiști foarte valoroși din domeniu ca fiind creator de Școală Juridică de Drept al Muncii. Și este creator de Școală Juridică, prin modul în care a înțeles să lucreze cu doctoranzii săi, nu vorbesc de exigența cu fiecare doctorand pe care l-a avut în îndrumare, vorbesc de perioada postdoctorală, când, fără a fi vorba de o școală postdoctorală, a făcut această școală cu toți foștii săi doctoranzi. Pe cei mai mulți și i-a luat coautori, atunci când a apreciat că se poate contribui prin ceea ce aceștia au scris, prin evoluția lor profesională, se poate contribui la valoarea științei juridice românești în domeniul Dreptului Muncii și la îmbogățirea cunoștințelor celor care s-au aplecat ca specialiști asupra Dreptului Muncii.

A creat o Școală de Drept al Muncii și prin efortul depus cu fiecare doctorand pe care l-a avut, așa s-a stabilit de către conducătorul de doctorat, în comisia de evaluare. Adică Traian Ștefănescu a fost chemat în aceste comisii de evaluare.

Nu s-a mulțumit să le facă un simplu referat, cum se poartă, cum se practica, ci a lucrat efectiv cu fiecare doctorand, sugerându-i să accentueze anumite aspecte, să continue cercetările ulterior pe alte aspecte, și am convingerea, cel puțin în ceea ce aceștia au simțit nevoia să așterne pe hârtie, că acest sprijin le-a fost de mare ajutor, și a reverberat în activitatea lor științifică.

Este momentul să mulțumesc tuturor celor care v-ați aplecat asupra unui volum omagial. Acest volum omagial s-a născut din inițiativa doctoranzilor lui Ion Traian Ștefănescu, și un rol major l-a avut doamna conferențiar universitar Monica Gheorghe, care nu numai că a fost sufletul conferințelor susținute în cadrul Facultății de Drept din Universitatea sibiană, dar ea este cea care a mobilizat pe toți doctoranzii și s-a asociat cu directorul Departamentului de Științe Juridice de astăzi, din tânăra Facultate de Drept, în legătură cu care nu pot decât să apreciez modul în care evoluează, și evoluează foarte bine și se bucură de o creștere din ce în ce mai bună. De altfel, am și remarcat pe cei care au simțit nevoia să se aplece și asupra personalității lui Ion Traian Ștefănescu.

Monica Gheorghe și cu Brândușa Vartolomei au preluat această inițiativă. Toți foștii doctoranzi au simțit nevoia de a se manifesta, și vă rog să aplecați asupra mottoului unora dintre intervențiile scrise ale acestor foști doctoranzi, care au avut de apreciat nu numai calitățile științifice, ci au avut de apreciat, în mod special, contribuția Profesorului Ion Traian Ștefănescu la formarea omului care a devenit fiecare din acești foști doctoranzi.

Acestora li s-a asociat Universul Juridic, prin sprijinul editorial foarte important, și găsesc prilejul să mulțumesc domnului Nicolae Cîrstea, și nu numai dumnealui, pentru acest volum și, în timp, lui Ciprian Radu și lui Marian, care nu mai lucrează la Universul Juridic, pentru sprijinul în procesul editorial al tratatelor lui Ion Traian Ștefănescu și al lucrărilor, toate publicate cu mare, mare pasiune la Universul Juridic. Astăzi, avem în față un volum extraordinar de frumos realizat, un volum care este de o sobrietate impresionantă, așa cum și-ar fi dorit-o Ion Traian Ștefănescu dacă ar fi fost printre noi, v-ar fi spus-o direct.

Mulțumesc celor care s-au aplecat asupra colii de hârtie și au pus din sufletul lor niște aprecieri deosebite în legătură cu personalitatea, nu numai profesională, personalitatea umană a lui Ion Traian Ștefănescu. Și mulțumesc foarte mult tuturor celor care au simțit nevoia să închine acestui eveniment omagial studii extrem de valoroase, pe care le puteți vedea în volum.

Nu în ultimul rând, vă rog să-mi îngăduiți să mulțumesc eu însămi, de această dată, celor care m-au asociat activității și personalității lui Ion Traian Ștefănescu, dintre aceștia mulți foști colegi de facultate. Țin să mulțumesc foștilor mei studenți din Academia de Studii Economice, astăzi în conducerea Academiei, fie că este decanul Facultății, fie că este lectorul Academiei, pentru cuvintele deosebit de frumoase pe care mi le-au adresat și, nu în ultimul rând, pentru cuvintele deosebit de frumoase pe care a simțit nevoia să le afirme astăzi și domnul Nicolae Cîrstea. Este un prieten devotat, cum sunt, de altfel, toți.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vă mulțumesc foarte mult! Vă urez succes și am convingerea că viitoarea ediție, de data aceasta numai a Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”, va fi și mai reușită. Mult succes!


* Discurs susținut în deschiderea Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”, 12 aprilie 2022, Aula Magna, Academia de Studii Economice din București.

 

Discursul doamnei prof. univ. emerit dr. h. c. Brândușa Ștefănescu în cadrul Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu” was last modified: aprilie 20th, 2022 by Brândușa Mariana Ștefănescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Brândușa Mariana Ștefănescu

Brândușa Mariana Ștefănescu

Este prof. univ. dr. în cadrul Academiei de Studii Economice, Bucureşti și Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște.
A mai scris: