Discursul doamnei Cristina Stroie din cadrul Conferinței naționale de insolvență: „Restructurarea și insolvența – sub semnul schimbărilor”

24 mart. 2023
Vizualizari: 312

Bună ziua! Domnilor președinți, stimați invitați, lectori și colegi. În primul rând, în numele colegilor din SEDIS vă mulțumesc frumos pentru invitația de a participa la această Conferință Națională de Insolvență, care aduce în atenția profesioniștilor, restructurarea și insolvența în acest context actual al schimbărilor. Pe fondul globalizării și crizelor recente s-a declanșat un amplu proces de digitalizare care a transformat economia mondială și implicit sectorul profesiilor liberale, profesia de practician în insolvență nu a făcut o excepție. Sub acest semn al schimbărilor, UNPIR are nevoie de date statistice pentru a analiza și a estima cât mai rapid trendul pieței de insolvență și al economiei la nivel macro. Pe de altă parte, practicienii în insolvență au nevoie de instrumente utile care să le simplifice activitatea și, pe de altă parte, să le optimizeze timpul de lucru. În această direcție a schimbărilor UNPIR a demarat o serie de proiecte digitale, dintre care un prim proiect se referă la portalul de date UNPIR materializat în aplicația SEDIS, sistemul electronic de gestionare a dosarelor de insolvență. O altă aplicație lansată a fost platforma de licitații online care completează un proiect mai vechi al Uniunii, portalul de anunțuri online. Prin intermediul acestor platforme de licitații online practicienii își pot valorifica activele din portofoliul de insolvență, fără a mai avea numitele legate de locația organizării ședințelor de licitație sau locația ofertantului, reprezentând practic o punte între oferta practicienilor și cererea din piață. Totul se desfășoară online și extrem de simplu.

Revenind la SEDIS, SEDIS reprezintă o aplicație lansată în februarie 2021 și a fost creată ca o alternativă digitală, practic, la vechea formă de raportare statistică în interiorul organismului profesional. În varianta anterioară de raportare statistică, de regulă, practicienii erau sesizați de organismul profesional să completeze anumite situații complexe, diverse. Poate și din lipsa timpului disponibil sau a modalității de centralizare a datelor empirice, statistica rezultată era oarecum denaturată, rezultatele centralizărilor erau denaturate. Prin urmare, SEDIS a pornit de la necesitatea colectării datelor statistice, încercând să ofere practicienilor un instrument util care să le simplifice practic aceste obligații statutare de raportare și să-i ajute în activitatea desfășurată.

În prezent au fost lansate 3 module din această aplicație. Un primul modul se referă la gestiunea dosarelor de insolvență, care cuprinde proceduri și formulare de bază în această activitate de insolvență. În principiu, un practician poate să emită notificarea deschiderii procedurii, poate întocmi tabele de creanțe, poate ține gestiunea obligațiilor curente din procedură sau a activelor din perspectiva prețului de piață sau a valorii obținute din valorificare. Puteți întocmi rapoarte de distribuție sau ține gestiunea unui plan de reorganizare, unor programe de plăți, programului de plăți din procedura de reorganizare. Desigur, există și modul pentru procedurile de lichidare voluntară. Acest SEDIS practic funcționează ca o arhivă electronică, oricând chiar și după finalizarea dosarului de insolvență, de lichidare puteți accesa aceste date online extrem de simplu.

Un loc un al 2-lea modul lansat din SEDIS se referă la gestiunea digitală a tabloului UNPIR. Deja UNPIR utilizează de circa 2-3 luni această evidență digitală, ceea ce a făcut posibil ca dvs. să puteți în format online, prin SEDIS, să generați și să solicitați certificatele constatatoare sau extrasele, extras din registrul formelor de organizare UNPIR. Din interiorul SEDIS online, plata se realizează tot online și certificatul sau extrasul ajunge la dvs. prin e-mail.

Un al 3-lea modul lansat se referă la raportări specifice în cadrul organismului profesional, declarația anuală de venituri se depune din acest an tot în format online.

Cam acestea sunt cele 3 module lansate deja. Există foarte multe alte proiecte în derulare. Spre exemplu, așteptăm cât de repede posibil, în 2-3 săptămâni, să lansăm modulul de statistică. Practic, statistica se generează pe măsură ce practicienii utilizează softul de gestiune a dosarelor de insolvență. Într-un fel îi degrevăm de această obligație de a completa doar acele rapoarte statistice și, pe de altă parte există acest instrument de gestiune a dosarelor de insolvență. Statistica va rula, după cum urmează, practicienii vor deține statistică pentru propriul portofoliu de dosare. La nivel local, filialele și la nivel central, UNPIR va accesa doar datele centralizate ale raportărilor individuale. Ce este important este că nici filialele, nici UNPIR nu au acces la datele individuale, la dosarele individuale ale practicienilor în insolvență, iar datele care rulează în SEDIS sunt doar date publice, publicate efectiv în buletinul procedurilor de insolvență.

Un alt modul care se află în prezent în lucru se referă la gestiunea online a fondului de lichidare. Gestiunea online a sursei fondului de lichidare, respectiv a distribuției de 2%, practicienii vor putea depune cereri de decontare din fond de lichidare doar în sistem online. Cererea ajunge la filială, este analizată. Ulterior merge mai departe către comisia de cenzori, comisia centrală de cenzori și aprobată de către UNPIR, putând urmări în fiecare moment stadiul aprobării cererii.

Întrucât această activitate legată de gestiunea fondului de lichidare este o activitate intensă la nivelul filialelor, avem în vedere să dezvoltăm și partea de gestiune administrativă, adică interfața dintre filiale și UNPIR, toată plaja de operațiuni care se derulează între UNPIR și filialele sale va fi deopotrivă digitalizată.

Și-am lăsat la final un proiect practic de extindere a unei colaborări, o colaborare cu Instituția Oficiului Național al Registrului Comerțului și îi mulțumesc dnei Director pentru disponibilitate și buna colaborare de până în prezent cu privire la acest proiect. Proiectul se referă practic la o interconectare a bazelor de date, a aplicațiilor SEDIS și portalul ONRC, sub aspectul schimbului reciproc de date. Au existat întâlniri până în prezent, ambele instituții și-au definit clar cerințele. UNPIR își dorește date despre societățile aflate în procedură și despre creditorii care sunt parte în aceste dosare de insolvență. În prezent SEDIS utilizează o aplicație care ne ajută pe măsură ce introducem Codul fiscal să se genereze automat în sistem, să se completeze automat aceste date, dar există anumite inadvertențe. Prin urmare, ăsta este motivul pentru care am solicitat date direct de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Pe de altă parte, ne dorim ca raportul istoric despre debitorii aflați în insolvență să-l primim tot în format online, să nu ne mai deplasăm la sediul ONRC pentru a-l solicita. Și o ultimă licitare sau cerință exprimată de UNPIR în cadrul întâlnirilor a fost aceea de a utiliza datele generate în SEDIS pentru a le comunica spre publicare către ONRC în acest format de date structurate, să le spun. O comunicare, practic, între cele 2 instituții, astfel încât practicienii să fie degrevați de o publicare și către ONRC.

Recent, am înțeles că și la nivelul ONRC există în desfășurare un proiect de digitalizare al Buletinului Procedurilor de Insolvență. Prin urmare, vechea formă pe care o practicam, vechea formă și actuala formă de publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență respectiv, listam documentul, îl semnam, îl scanam, iar îl trimiteam prin e-mail, probabil, că nu va mai fi de actualitate. Cred că și din considerente statistice, ONRC are nevoie de această implementare a variantei îmbunătățite de lucru cu Buletinul Procedurilor de Insolvență. Pe de altă parte, și instituția ONRC a definit propriile cerințe. De regulă, se referă la acces la varianta digitală a tabloului UNPIR. Din câte cunosc, UNPIR și-a dat acordul pentru continuarea discuțiilor și pentru finalizarea unei soluții tehnice, practic, de implementare și de interconectare a celor 2 baze de date. Așteptăm și din partea ONRC acest acord în scris și ulterior, desigur, urmează soluția tehnică și ulterior implementarea. Sperăm să nu se întârzie dincolo de septembrie, cred anul anul acesta.

În final, aș dori să mulțumesc încă o dată ONRC pentru disponibilitate și bună colaborare. Mulțumesc frumos pentru invitație organizatorilor, le doresc mult succes și aș vrea să vă invit în final să urmărim o prezentare realizată de către UNPIR pentru proiectele digitale despre care v-am vorbit. Vă mulțumesc frumos.


Discursul doamnei Cristina Stroie din cadrul Conferinței naționale de insolvență: „Restructurarea și insolvența – sub semnul schimbărilor” was last modified: martie 24th, 2023 by Cristina Stroie

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice