Discursul doamnei Brândușa Ștefănescu de acordare a Premiului „Octavian Căpăţînă” în cadrul festivității „PREMIILE RRDP 2016”

Vizualizari: 2556

Doamnelor și domnilor,

Sunt foarte onorată că am prilejul să ofer – mi s-a păstrat în continuare această calitate – Premiul „Octavian Căpățînă”, care pentru mine înseamnă nu numai posibilitatea de a evidenția calitățile unui tânăr cercetător, dar și posibilitatea rememorării, și în fața dumneavoastră, și prin dumneavoastră, a personalității marelui „privatist” Octavian Căpățînă, pe care l-am iubit foarte mult și care mi-a făcut onoarea să colaboreze cu mine. A fost o cinste deosebită, în ceea ce mă privește.

Am privilegiul să anunț câștigătorul acestui premiu – este domnul Ioan Ilieș Neamț, care primește Premiul „Octavian Căpățînă” pentru articolul „Momentul calitativ al încheierii contractului. Elementele esențiale ale contractului”, studiu publicat în RRDP nr. 4/2016. Am convingerea că ați parcurs acest studiu, care este foarte interesant.

Este foarte important pentru că, pornind de la eflorarea momentului încheierii contractului prin ofertă și acceptare, acceptare care trebuie să se calchieze în totalitate pe ofertă, accentuând reținerea în noua reglementare, în Noul Cod Civil a teoriei recepțiunii și nu a momentului anterior existent la noi, acela al informațiunii, în încheierea contractului, autorul se oprește asupra determinării sau stabilirii, mai corect, a momentului încheierii contractului prin negocieri, negocieri care trebuie să conducă la acordul de voință… Nu că n-ar fi vorba de acord de voință și în prima ipoteză, doar aceste negocieri care trebuie să se finalizeze printr-un acord de voință stabilit asupra clauzelor, elementelor contractului.

Ne propune o clasificare, o distincție, mai precis, și mi-a făcut mare plăcere să constat acest lucru, între elementele subiectiv esențiale și obiectiv esențiale ale contractului, făcând distincție, analizând care sunt aceste elemente și în ce măsură aceste elemente pot sau nu pot fi formalizate; pot fi sau nu definite. Pornește tocmai de la lacuna existentă în reglementarea actualului Cod, care nu precizează ce se înțelege prin „elementele esențiale ale contractului”. Analiza propusă de autor este deosebit de interesantă și v-o recomand  și o face în departajare și în contrapondere cu elementele de validitate ale contractului, arătând diferența între aceste elemente esențiale, obiectiv dar și subiectiv, și elementele de validitate.

Este un studiu deosebit de interesant. Îmi permit să-l felicit pe autor și să sperăm că va veni și cu alte elemente, pe lângă cel pe care deja l-a mai publicat, tot în 2016, într-un alt număr al revistei.

Vă mulțumesc și îl felicit încă o dată!

Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din anul 1974,
Prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu

Discursul doamnei Brândușa Ștefănescu de acordare a Premiului „Octavian Căpățînă” în cadrul festivității „PREMIILE RRDP 2016” was last modified: decembrie 14th, 2017 by Brândușa Mariana Ștefănescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Brândușa Mariana Ștefănescu

Brândușa Mariana Ștefănescu

Este prof. univ. dr. în cadrul Academiei de Studii Economice, Bucureşti și Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște.
A mai scris: