Discursul dnei Elena Alina Oprea cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a
Elena Alina Oprea: Bună ziua, stimată audiență, stimate dle președinte,
Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o prin acordarea acestui premiu, pe care îl accept cu recunoștință.
Sunt norocoasă, pentru că pentru al doilea an consecutiv figurez printre laureații premiilor Uniunii Juriștilor, deși multe lucrări bune de drept comercial au apărut în peisajul juridic autohton.
Dreptul comerțului internațional, spre deosebire de alte ramuri de drept, se caracterizează printr-o oarecare stabilitate, fără ca provocările să lipsească, totuși.
Contextul politic global este în continuă schimbare, iar dreptul este influențat indiscutabil de aceasta: curentul anti-protecționist de acum 20-30 de ani nu mai are aceeași vigoare și, odată cu problemele de securitate, legile de embargo, măsurile de boicot, măsurile anti-dumping și anti-subvenții ocupă un loc din ce în ce mai important.
Contextul economic global s-a modificat și se modifică în continuu: clasicul duopol SUA – Uniunea Europeană este înlocuit cu o structură policentrică, noi actori revendicând un loc de seamă în comerțul mondial: China, India, Rusia, Africa de Sud; corelativ, este plauzibil ca aplicarea dreptului acestor state, în baza clauzelor de electio juris, să câștige un teren mai amplu; pentru că nu întotdeauna normele aferente sunt suficient de moderne, cu soluții adaptate nevoilor reale ale operatorilor, este poate momentul ca profesioniștii dreptului să reflecteze mai serios la acceptarea mai largă a unor norme uniforme, transnaționale.
Dacă aceste realități antrenează o reașezare a pilonilor sistemului clasic, pentru ca acesta să-și continue existența, există și puncte în care dreptul comerțului internațional va continua să se dezvolte și să-și joace rolul de catalizator pentru inovație.
Apar global obiective noi, precum cele ce țin de asigurarea dezvoltării durabile și de folosirea echitabilă a resurselor, de care trebuie să se țină seama.
Dezvoltarea tehnologiilor sofisticate, inclusiv pentru tranzacții digitale, criptomonedă, inteligență artificială, necesită reglementări, astfel încât obiectivele clasice – echilibru între interesele tuturor celor implicați, certitudine și securitate juridică, perenitatea schimburilor mondiale – să poată să fie asigurate.
În cartea de Dreptul comerțului internațional am încercat să punctez unele dintre aceste provocări și să ofer câteva repere; altele au rămas pentru o ediție viitoare. Sunt onorată că ceea ce am scris a reușit să convingă, măcar un pic, și să justifice acest premiu, pentru care vă mulțumesc încă o dată.
Transmit de asemenea toată recunoștința familiei mele, care m-a susținut mereu, colegilor, cu care am purtat întotdeauna dialoguri fructuoase, și echipei de la ed. Hamangiu, care a făcut posibilă apariția lucrării în forma aceasta.
Mulțumiri! Vă doresc, la rândul meu, împliniri și să ne vedem cu bine la evenimente la fel de frumoase precum acesta!